„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (299)

2017 m. birželio 23 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Šeimos yra Europos lobis

Popiežiaus Pranciškaus programiniai siūlymai katalikiškoms šeimoms

Mindaugas Buika

Šventasis Tėvas bendrauja su FAFCE
suvažiavimo dalyvių šeimomis

Išsamų popiežiaus Pranciškaus pranešimą susitikime su Europos Katalikiškų šeimų asociacijų federacijos (FAFCE) suvažiavimo dalyviais galima vadinti programinių nuostatų pateikimu krikščionišku tikėjimu pagrįstam šeimos gyvenimui dabar mūsų kontinente ir visame pasaulyje, susiduriančiame su rimtais iššūkiais. FAFCE, kuriai priklauso įvairių šalių nacionalinės katalikiškų šeimų organizacijos ir kuri turi nevyriausybinės bendrijos statusą Europos Taryboje, šiemet mini 20-ąsias įkūrimo metines. Tai sukakčiai buvo skirtas gegužės pabaigoje Romoje vykęs suvažiavimas, kurio devizas – „Šeimos yra Europos lobis“. Susitikime dalyvavo ir Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centro direktorius Algirdas Petronis, kuris yra FAFCE vicepirmininkas. Šeimų sielovadoje dabar ypatingas dėmesys skiriamas Šventojo Tėvo posinodinio apaštalinio paraginimo „Amoris Laetitio“ aptarimui ir pasirengimui 2019 metais Airijos sostinėje Dubline įvyksiančiam Pasauliniam šeimų susitikimui.


Islandijos konsensusas dėl sveiko ir blaivaus jaunimo

Interviu su Arni Einarsonu (Arni Einarsson, FRAE &SAFF, Reikjavikas, Islandija)

Arnis Einarsonas

Islandija – mūsų laisvės draugė: buvote pirmoji šalis, pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę 1991 vasarį. Kaip suderinate laisvę ir griežtą alkoholio kontrolės politiką?

Visame Vakarų pasaulyje laisvė suprantama panašiai: pripažįstame ne tik savo laisvę, bet ir kiekvieno kito, esančio šalia. Neturime išankstinės nuostatos, kad galime daryti, ką norime, ignoruodami kitų žmonių teises. Neabejoju, kad dauguma islandų alkoholio kontrolės politikoje mato ne varginantį suvaržymą, bet laisvės galimybę vaikams, jaunimui ir vartojimo problemų turintiems pažeidžiamiems žmonėms. Islandijoje taikomos priemonės veiksmingai išlaiko žemą bendrą alkoholio suvartojimo lygį, o tai stiprina visų mūsų gerovę. Pagal tabako, alkoholio ir nelegalių narkotikų vartojimo paplitimą mūsų visuomenėje, galiu sakyti, kad ši politika ypatingai sėkminga. Daugybė valstybių mokosi iš Islandijos, esame modelis, kurį verta perimti. Kontrolės politikos priemonės neatskiriama šios sėkmės dalis, jos turi piliečių palaikymą. Yra platus konsensusas dėl priemonių, kuriomis mažiname alkoholio, tabako ir kitų narkotikų prieinamumą jaunimui, skatiname rinktis blaivų gyvenimo būdą.


Ar Prezidentė nepraleido progos patylėti apie alkoholio mažinimo priemones?

Juozas Dapšauskas

Birželio 9 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtą Alkoholio kontrolės įstatymą: griežtinimo pakeitimus, kurie tikrai yra istoriniai. Formuojasi viso regiono alkoholio vartojimo mažinimo politika ir sprendimai. Šiuo keliu jau eina Estija, sprendimus jau daro Lenkijos valdžia, prie šios politikos prisijungs ir kaimynė Latvija.

Pirmiausia būtina atkreipti dėmesį, kad ir pavienės alkoholio kontrolės priemonės, priimtos Lietuvoje paskutiniu metu, jau duoda rezultatus, tai pripažįsta pati alkoholio pramonė: „Vartojimo mažėjimui įtaką darė uždrausta prekyba alkoholiniais gėrimais degalinėse, nuo praėjusių metų lapkričio apribotos alkoholinių gėrimų akcijos, o nuo šių metų kovo didinti akcizai ir dėl depozito sistemos mokesčių atsiradusi papildoma našta gamintojams nulėmė kainų didėjimą“, – rašoma „Švyturio-Utenos alaus“ pranešime.


Ginčas dėl alkoholio: litrai ar gyvenimai?

Ar tikrai lietuviai išgeria daugiausiai pasaulyje? Šis klausimas pastaruoju metu sukėlė daug ginčų. Įvairios nuomonės buvo išsakomos tuo metu, kai Seime reikėjo balsuoti dėl priemonių, kuriomis siekiama sumažinti vidutinį per metus lietuvių suvartojamo alkoholio kiekį ir susijusią sveikatos ir socialinę naštą, kuri, kaip bebūtų matuojama, yra labai didelė ir dažnai išvengiama.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) prognozės nustatė daugiau kaip 18 litrų alkoholio suvartojimą vyresniam nei 15 metų Lietuvos gyventojui, o nacionaliniuose vertinimuose gaunama daugiai kaip 13 l asmeniui. Penkių litrų skirtumas atsiranda dėl kelių dalykų:

œ Vertinimo procese PSO neišskaičiuoja turistų suvartojamo alkoholio ir „neapskaitomo alkoholio eksporto“. Neseniai paskelbti Lietuvos duomenys apie alkoholio suvartojimą įvertina šiuos aspektus ir gaunami mažesni skaičiai nei remiantis pardavimais ir mokesčiais.


Sugrįžkime į vyskupo M. Valančiaus kelią

Gegužės 20 dieną vyko vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdžio (BS) Kauno skyriaus konferencija. Jos tema – „Vyskupo Motiejaus Valančiaus idėjų aktualumas XXI amžiaus Lietuvoje“. Renginys prasidėjo iškilmingomis šv. Mišiomis Arkikatedroje Bazilikoje. Jas aukojo Arkikatedros administratorius kun. Evaldas Vitulskis. Po šv. Mišių, aplankę vyskupo Motiejaus Valančiaus paminklą Rotušės aikštėje, konferencijos dalyviai rinkosi Kauno miesto savivaldybės salėje. Čia juos pasitiko linksmos Rimanto Vaičikonio vadovaujamos kapelos „Šaltinis“ melodijos. Po šilto blaivybės veterano Vytauto Uogelės sveikinimo Bronės Staskonytės eilėraščiu „O vyskupe, Valančiau“ įžanginį žodį tarė kovo mėn. vykusiame susirinkime išrinktas naujasis Kauno skyriaus pirmininkas Povilas Dievaitis. Pranešimus skaitė kun. Robertas Grigas („Vyskupo M. Valančiaus kova už blaivią Lietuvą ir šiandiena“), gydytoja Gitana Ramanavičienė („Alkoholinis vaisiaus sindromas – kas tai?“), iš Žemaitijos atvykusi, valančiukams vadovaujanti vienos mokyklos direktoriaus pavaduotoja mokytoja Virginija Jonkuvienė („Mums reikia atsigręžti į M. Valančių ir eiti jo pramintu taku“), o skyriaus pirmininkas Povilas Dievaitis pranešime „Tikėjimas, jei neturi darbų, jis savyje miręs“ (Jok 2, 14–17), pasidalino patirtimi dirbant su turinčiais priklausomybę ir supažindino su numatomais darbais skyriuje. Po pietų konferencijos dalyviai aplankė Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Liaudies meno saugyklą.


Vis daugiau žmonių išgelbėjama nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, mūsų šalies kardiologijos specialistai neabejotinai žinomi visame pasaulyje ir garsina Lietuvos vardą. Tai – ypatinga medicinos sritis, kuri nuolat turi žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis, gydymo metodikomis, mokslo pasiekimais, tad pelnytai turime kuo didžiuotis. Gerėja kardiologijos paslaugų kokybė ir prieinamumas, o dėl to pavyksta išgelbėti vis daugiau žmonių nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tai jis akcentavo dalyvaudamas Šiaurės ir Baltijos šalių kardiologų draugijų aljanso ir Lietuvos kardiologų draugijos organizuotame 26-ajame Šiaurės ir Baltijos šalių kardiologų kongrese. Tai – pirmas kartas Lietuvos kardiologijos istorijoje, kai apie 700 susitikusių pasaulio medikų kartu ieško būdų pažaboti širdies ir kraujagyslių ligų epidemiją, nuo kurios kenčia visas pasaulis. Ministro A. Verygos teigimu, džiugu, kad Lietuvoje, siekiant sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, atliekamos unikalios kardiochirurginės operacijos, vykdomi tarptautiniai projektai, efektyvi neinfekcinių ligų prevencija, bendradarbiaujama su kitomis Europos ir pasaulio šalimis. „Neabejotinai vienas svarbiausių pastarųjų metų pasiekimų – sukurtų kardiologijos ir insultų klasterių veikla, siekiant optimizuoti sveikatos priežiūros paslaugas regionuose. Koordinuojant tiek kardiologijos, tiek insultų klasterių veiklą, jau sumažėjo stacionariniai mirštamumo rodikliai, neįgalumas, sutrumpėjo pacientų transportavimo laikas“, – teigė ministras A. Veryga.


Pirmoji lietuviška knyga neišnešiotų kūdikių tėvams

Paskutinį pavasario savaitgalį aktyvių Sveikatos apsaugos ministerijos partnerių – neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ – surengtoje šeimų šventėje pristatyta anksčiau laiko gimusių kūdikių tėvams skirta, ilgai laukta edukacinė knyga „Ankstukas“. Prie šios knygos asociacija intensyviai dirbo pusantrų metų.

Šventės dalyvius pasveikinusi sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė linkėjo visiems pirmiausia sveikatos: „Pasaulyje yra „didieji“ ir „mažieji“ kovotojai. Ankščiau laiko gimę mažyliai yra tikri „mažieji kovotojai“. Didieji pergyvena dėl išgyvenimo ir ateities, o mažieji kovotojai turi daug ko išmokti bei pasivyti bendraamžius. Tam reikia daugiau slaugymo, meilės, dėmesio, kantrybės ir laiko. Dėkoju asociacijai „Neišnešiuotukas“ už reikšmingą bendradarbiavimą“.


Vaikai „savižudžiai“ tampa teroristų strategija

Jungtinių Tautų vaikų fondo UNICEF ataskaitoje, pavadintoje „Tyli gėda“, konstatuojama, jog islamistinės teroristinės sektos Afrikos Boko Haram veiklos zonoje vaikų ar paauglių panaudojimas teroro aktuose tampa sąmoninga strategija. Boko Haram veikia Nigerijos, Čado, Nigerio ir Kamerūno teritorijose. 2014 metais užregistruoti keturi atvejai, kai vaikai buvo pasiųsti į mirtį kaip savižudžiai sprogdintojai. 2015 metais – jau 56, 2016 metais – 30, o per tris pirmuosius 2017 metų mėnesius – net 27 ir vien Nigerijoje. Teroristai pasinaudoja tuo, kad vaikai gali lengviau įžengti į turgus ar prisiartinti prie policijos bei kariuomenės patikros postų. Iš viso teroro aktuose buvo panaudota 117 vaikų, keturi penktadaliai iš jų buvo mergaitės. Dalis iš jų buvo įtikintos, apsvaigintos, įbaugintos. Bet, kaip 2016 metais liudijo viena 16 metų mergina vardu Fati, kai kurios pasirinko „savanoriškai“ savižudžių sprogdintojų lemtį, kaip būdą užbaigti prievartos, prievartavimų, žeminimų grandinę, nekalbant apie badą. Be to, yra šiokia tokia tikimybė, kad sutikus kareivius jie sugebės nuimti sprogdintojo diržą ir išlaisvinti.


Tabakas kelią grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir darniam vystymuisi

Ekspertai įspėja, kad tabakas kelia grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir darniam šalių vystymuisi. Dėl rūkymo kyla sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių problemų, o pasaulis yra priverstas kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru. Lietuvoje kaip ir visame pasaulyje vyksta Pasaulinei dienai be tabako skirti renginiai: rūkymo prevencijos akcijos „Gimiau nerūkanti/is“ ir „Obuolys vietoje cigaretės“, sveikos gyvensenos skatinimo šventės, konferencijos. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šių metų Pasaulinės dienos be tabako tema susijusi su grėsme plėtrai plačiąja prasme, nes rūkymas sukelia ne tik priklausomybę ir įvairius sveikatos sutrikimus, bet ir daro didžiulę ekonominę žalą tiek sveikatos priežiūrai, tiek visai valstybei.


Strasbūro Teismas įpareigojo rūpintis reta genetine liga sergančiu berniuku

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) Strasbūre nusprendė, kad mažuoju Čarliu, 10 mėnesių anglų berniuku, kenčiančiu nuo retos genetinės ligos, turi būti rūpinamasi taip, kad jis kuo mažiau kentėtų ir kad būtų išsaugotas jo orumas. Taip nusprendęs šis teismas teigia, kad mažylio gyvybė turi būti išsaugota, kiek įmanoma, ilgiau. Vis dėlto tai – laikinas sprendimas, nes galutinį priims komisija, sudaryta iš septynių teisėjų. EŽTT ėmėsi šios laikinos, skubios priemonės, kuri taikoma tik tais atvejais, kai kyla nepataisomos žalos pavojus. Čarlio tėvai kreipėsi į Strasbūro teismą po to, kai Anglijos aukščiausiasis teismas nutarė leisti Londono Grand Ormond ligoninės medikams nutraukti gyvybę palaikantį gydymą.

Mažylio tėvai norėtų perkelti vaiką į vieną JAV ligoninę, kur būtų taikomas eksperimentinis gydymas. Aiškindami savo sprendimą nutraukti bet kokį gydymą Londono medikai pabrėžė, kad negalima eksperimentuoti su vaiku, kai nėra jokių pagrįstos vilties kontūrų. Mažasis Čarlis kenčia nuo retos patologijos, kuri sukelia laipsnišką raumenų silpnėjimą. Apie šį dramatišką atvejį neseniai pasisakė Bažnyčia. Anglijos ir Velso vyskupų konferencijos krikščionių atsakingumo ir pilietiškumo departamento pirmininkas arkivyskupas Peteris Smitas (Peter Smith) pabrėžė, kad tėvų meilė pagalvoja apie kiekvieną įmanomą žingsnį. „Mes tai palaikome. Niekad neturėtume imtis tokių veiksmų, kurie tyčia nutrauktų žmogaus gyvybę. Tai galioja ir kalbant apie maitinimo nutraukimą, kuris sukeltų mirtį“, – pabrėžė vyskupas.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija