„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (310)

2018 m. gegužės 18 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

Apdovanoti gyvybės kultūros puoselėtojai

Kun. Ričardas Doveika (dešinėje)
įteikė Gyvybės apdovanojimo
statulėlę nominacijoje
„Už šeimos stiprinimą“ kėdainiečių
Vilmos ir Deivido Judenių šeimai

Gegužės 5 dieną Vilniaus rotušėje įvyko Gyvybės apdovanojimai, skirti pagerbti labiausiai prie gyvybės kultūros puoselėjimo prisidėjusius žmones, iniciatyvas ar organizacijas. Apdovanojimai kasmet įteikiami minint Pasaulinę gyvybės dieną, kuri Lietuvoje nuo 1998 metų švenčiama paskutinį balandžio sekmadienį.

Gyvybės apdovanojimų, kuriuos organizavo žurnalas „Ateitis“, interneto tinklalapis „Bernardinai.lt“ ir žurnalas „Apžvalga“, tikslas – pastebėti gyvenimą ir viltį teikiančius žmones, papasakoti apie jų iniciatyvas, pasidalinti šviesiais, viltingais darbais su visuomene ir priminti, kad kiekvienas žmogus yra vertybė. Šventinio renginio metu įteiktos Gyvybės apdovanojimų statulėlės septyniose skirtingose nominacijose, kurių laimėtojus iš gausybės atsiųstų anketų, siūlančių apdovanoti besidarbuojančius gyvybės puoselėjimo srityje, buvo patikėta išrinkti autoritetingai, iš organizatorių, praėjusių metų laimėtojų ir mokslininkų sudarytai komisijai.


Gyvybės dieną – apie nuolatinę akistatą su išmetimo kultūra

Apie judėjimui „Už gyvybę“
tenkančius iššūkius mintimis
dalijasi Toma Bružaitė

Gydytojai „Už žmogaus gyvybę“: gyvybės kultūros sąskaita tarpsta negatyvas

Nijolė Krasniauskienė

Šiemet Lietuvoje 20-ąjį kartą paminėta Pasaulinė gyvybės diena. Kaip ir kasmet paskutinį balandžio sekmadienį katalikai gyvybei nusilenkė Lietuvos bažnyčiose. Balandžio 30 dieną Vilniuje, Lietuvos medicinos bibliotekoje, tradiciškai į mokslinę praktinę konferenciją susirinko gyvybės kultūros skleidėjai ir puoselėtojai. Čia juos sukvietė dienos minėjimo šalyje iniciatorė – Pasaulio gydytojų federacijos (PGF) „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija. Kviestiniai lektoriai dalinosi mokslo atradimais, humanistinėmis idėjomis, pateikė asmeninių įžvalgų. Asociacija apžvelgė per 27 metus nueitą kelią, darbus gyvybės vardan, su bendraminčiais pasidžiaugė veiklos pasiekimais. Vis dėlto dideliu optimizmu susirinkusieji netryško, ypač renginio pradžioje.


Renkuosi gyvybę ir gyvenimą

Stasė Eitavičienė

Klebonas kun. Algis Neverauskas
palaimino mamas
ir dar negimusius jų kūdikius

BIRŽAI. Paskutinį balandžio sekmadienį Šv. Jono krikštytojo bažnyčioje paminėta Gyvybės diena. Jos tikslas – skatinti žmones susimąstyti apie žmogaus gyvybės slėpinį, skirti daugiau dėmesio gyvybės prasmei ir vertei. Ši diena skiriama vyro ir moters meilei, santuokai, šeimai, nes ji – naujos gyvybės lopšys. Pilnutėlė bažnyčia žmonių, daugiausia jaunimo, kartu su renginio sumanytoju, šv. Mišias tą sekmadienio vakarą aukojusiu kun. Ernestu Želviu meldėsi už kiekvieną pradėtą kūdikį, kad jam būtų leista gimti ir džiaugtis gyvenimu. Visuotinėje maldoje buvo dėkojama Dievui už gyvybės ir gyvenimo dovaną, nes žmogaus gyvybė yra išskirtinė. Tik žmogus yra vienintelis kūrinys, kuris turi visas asmens teises ir, visų pirma, prigimtinę teisę į gyvenimą. Melstasi už tėvų paliktus vaikus, kad Dievas juos apglėbtų savo meile, už šeimas, negalinčias susilaukti vaikų, prašant Viešpatį suteikti joms dvasinės stiprybės ir vilties.


Šventinė eisena subūrė pasidžiaugti gyvybės dovana

Švęsdami Pasaulinę gyvybės
dieną vilkaviškiečiai žygiuoja
iš Vilkaviškio ligoninės į Katedrą

VILKAVIŠKIS. Paskutinįjį balandžio sekmadienį čia paminėta Pasaulinė gyvybės diena. Būriai rajono gyventojų susirinko Vilkaviškio ligoninės kieme. Gyvybei ateiti į šį pasaulį padeda gydytojai, o išeiti – kunigai, todėl simboliškai ir eisena prasidėjo nuo ligoninės, o baigėsi Katedros šventoriuje. Taip, visam miestui matant ir girdint, prasmingai ir džiugiai pasidžiaugta didžiausia mūsų gauta dovana – gyvybe.

Gyvybės diena Lietuvoje švenčiama nuo 1998-ųjų ir jau 20 metų paskutinį balandžio sekmadienį visuomenė skatinama susimąstyti apie žmogaus gyvybės slėpinį, skirti daugiau dėmesio žmogaus gyvybės prasmei ir vertei, įvairiomis akcijomis ir susibūrimais įvertinti gyvybės dovaną. Ši šventė išpopuliarėjo 1995 metais, popiežiui Jonui Pauliui II paraginus ją švęsti aktyviau.


Kanadiečiai žygiavo už gyvybę

Gegužės 10 dieną Kanados sostinėje Otavoje daugiau kaip 15 tūkst. žmonių dalyvavo nacionalinėje eisenoje už gyvybę. Šis žygis vyksta kasmet nuo 1998 metų. Demonstrantai susirenka prie šalies parlamento reikalauti, kad žmogaus gyvybė būtų gerbiama įstatymais, o abortai nebūtų finansuojami iš mokesčių mokėtų pinigų. Abortai Kanadoje įteisinti 1969 metais. Jie galimi bet kurioje nėštumo stadijoje. Žygiui pritaria Katalikų Bažnyčia. Dauguma renginio dalyvių yra jaunesni nei 30 metų.

Abortų ir absoliučios moters teisės pasirinkti šalininkai žygį blokavo. Jų transparantai bylojo: „Būti už pasirinkimą, nereiškia būti prieš gyvenimą“, „Pabaikite žygį už gyvybę“ ir t. t. Kovotojų už gyvybę plakatuose teigiama: „Apginkime negalinčius apsiginti“, „Abortas – nusikaltimas prieš žmoniją“, „Tavo mama buvo už gyvybę“.


Tragiškas berniuko Alfio likimas

Popiežiaus pastangos išgelbėti mažąjį Liverpulio ligoninės pacientą

Mindaugas Buika

Mažojo Alfio tėvą Tomą Evansą
priėmė Popiežius Pranciškus

Nežmoniškų sprendimų pasekmės

Plataus atgarsio Bažnyčioje, tarp gyvybės gynėjų ir visoje tarptautinėje visuomenėje susilaukė tragiškas mažamečio anglų berniuko, kuriam ligoninėje buvo nutraukta gyvybė, nepaisant tėvų ir popiežiaus Pranciškaus pastangų jį išgelbėti, likimas. Alfis Evansas (Alfic Evans) nesulaukęs ir dvejų metukų (buvo gimęs prieš 23 mėnesius) mirė balandžio 28 dieną Liverpulio miesto pediatrinėje ligoninėje, kai gydytojai nusprendė jį atjungti nuo gyvybės palaikymo (dirbtinis kvėpavimas) aparatūros, kaip beviltišką ligonį, jo tėvams kategoriškai su tuo nesutinkant. Šventasis Tėvas, kuris labai rūpinosi jaunojo paciento gyvybės palaikymu ir gydymu, sužinojęs apie netektį „Tviteryje“ rašė: „Esu labai sujaudintas dėl mažojo Alfio mirties. Šiandien ypač meldžiuosi už jo tėvus, Dievui Tėvui priimant jį į savo švelnų glėbį“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija