"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2002 m. lapkričio 8 d., Nr.3 (3)

PRIEDAI









Natūraliosios medicinos perlas

Jau nuo seno Rytų medicinos specialistai teigė, jog žmogus yra nedaloma sielos ir kūno vienovė. Jie manė, jog, norint išgydyti kūną, pirmiausia reikia gydyti sielą, nes čia slypi tikroji ligos priežastis. Deja, plačiai paplitusi vieno organo gydymo praktika gyva iki šiol, nors jau seniai įsitikinta holistinės medicinos gydomuoju efektu.
Dar praeito šimtmečio pradžioje žymus japonų natūraliosios medicinos specialistas prof. Kacuzo Niši sukūrė unikalią sveikatingumo sistemą, kuri ir buvo pagrįsta žmogaus dvasios ir kūno gydymo tarpusavio sąveika.
Ištyrinėjęs daugiau nei 70 tūkst. įvairių pasaulio tautų medicinos leidinių, jis atrinko tik apie 360 ir, remdamasis jais, sukūrė unikalią sveikatingumo sistemą, dabar vadinamą jo vardu.
Pagrindinis šios sistemos tikslas - padėti įgimtoms organizmo galioms kuo efektyviau kovoti su liga. Pasak daugelio autorių, jei liga nugali apsaugines organizmo galias, žmogus suserga. Tą žinojo jau Hipokratas. Jis teigė, jog gydo pati gamta. K.Niši nuomone, ligos pasireiškimo simptomus reikia ne slopinti, o leisti organizmui apsivalyti nuo toksinių medžiagų, t.y. pašalinti ligos priežastį ir, kaip tik galima, stiprinti žmogaus organizmo įgimtas gydymosi savybes, kad organizmas pats sugebėtų pašalinti ligos sukėlėjus.
Jo nuomone, žmogaus sveikata priklauso nuo keturių veiksnių: mitybos, odos būklės, psichinės būklės, vidaus organų funkcionavimo kokybės. Tik visų šių veiksnių darna gali užtikrinti ritmingą visų organų darbą, nes kiekvienam iš minėtų veiksnių pagal jų svarbą žmogaus sveikatai skiriama po 25 proc.
Šioje sistemoje K.Niši į daugelį tradicinės medicinos teiginių žvelgia visai kitaip, nei buvo įprasta iki šiol.
Svarbiausiu kraujo varikliu jis laiko ne žmogaus širdį, o kapiliarus. Širdis esanti tik kontrolinis kraujo rezervuaras, arba kraujo srautų reguliatorius, o kraujo varikliai yra kapiliarai. Jiems užsiteršus, sutrinka visa kraujotaka, ląstelių mityba, medžiagų apykaita ir kraujo apytakos sistema.
Antra, jo sistemoje daug dėmesio skiriama ir retokai medicininėje literatūroje minimam organui glomusui, kuris jungia arterijas su venomis. Pasak jo, normalus šio organo funkcionavimas turi didžiulę reikšmę organizmo atsparumui ligoms, net ir tokioms kaip vėžys ar skrandžio opa. Įrodyta, jog šiam organui labiausiai kenkia cukrus ir alkoholis.
Trečia, pateikta ir nauja kraujospūdžio matavimo teorija. Idealus būtų santykis 7/11 arba net 8/11. Pateikiama viršutinio kraujospūdžio matavimo teorija pagal formulę:
115+(amžius - 20)/2.
Ketvirta ypatybė, jog jo sistemoje duodama visai nauja dietologijos samprata. Čia atmetamas kalorijų skaičiavimas. Žmogui yra svarbiausia visų pagrindinių žmogaus organizmui būtinų elementų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių druskų, vitaminų ir enzimų - savikaita.
Penkta, svarbi ir analitinė psichikos samprata. Pabrėžiamas glaudžiausias ryšys tarp kūno ir dvasios. Mokslininkas įrodė, jog, visapusiškai apvalant dvasinį kūną, stiprėja fizinė žmogaus būklė, o gydant fizinį kūną, kartu stiprėja ir žmogaus psichinė sveikata.
Šešta, svarbus šios sistemos privalumas yra tas, jog nurodoma, kaip iš anksto nuspėti ligą pagal kai kuriuos simptomus ir užbėgti jai už akių.
Septinta, svarbiausias šios sistemos akcentas yra tas, jog, nuolat taikoma, ši sistema leidžia išvengti net pačios klastingiausios mūsų laikų ligos - vėžio.
Pateikiame šešias pagrindines šios sveikatingumo mozaikos sąlygas: kieta, lygi lova, kieta pagalvė-volelis, "auksinės žuvelės" pratimai, pratimai kapiliarams stiprinti, rankų delnų ir kojų pėdų suglaudimo pratimai, stuburo ir pilvo pratimai.
Kiekvieną iš šių taisyklių aptarsime plačiau.
1.Kieta, lygi lova. Miegant tokioje lovoje, K.Niši teigimu, kūno svoris pasiskirsto tolygiai, pagal natūralius kūno įlinkius. Taip atpalaiduojamos nervų galūnės ir susispaudusios dienos metu kraujagyslės, pagerėja tarpslankstelinių nervų ir kraujagyslių aprūpinimas krauju, taisosi ir iškrypusio stuburo padėtis, skatinama odos ląstelių ir visos nervų sistemos veikla.
2.Kieta pagalvė-volelis. Jis atitaiso netaisyklingą kaklo slankstelių padėtį, numalšina galvos skausmus, netgi gydo ausų, nosies, gerklės, akių ligas, stiprina visą nervų sistemą. Tokia galvos padėtis žymiai pagerina galvos smegenų aprūpinimą krauju, nes, kaip žinoma, galvos smegenų veiklai užtikrinti deguonies sunaudojama kelis kartus daugiau negu kitų organų funkcionavimui. Miegant ant volelio, trečiasis ir ketvirtasis kaklo slanksteliai turi būti ant pagalvės, o galva pakibusi virš lovos. Taip miegant, sutrumpėja miego poreikis.
3. Pratimas "Auksinė žuvelė". Jis taip pat gerina stuburo slankstelių padėtį ir padeda esant skoliozei, koordinuoja simpatinę ir parasimpatinę nervų sistemos veiklą, skatina žarnyno ir kraujotakos funkcionavimą, padeda esant radikulitui ar osteochondrozei.
Pradinė padėtis: gulint ant kieto ir lygaus paviršiaus, rankos laikomos už galvos, kojos ištiestos, pėdos nukreiptos statmenai, kojų pirštus atsukus veido pusėn.
Pasiruošimas: skaičiuojant iki penkių, abi rankos slenka į vieną pusę, o dešinysis kulnas - į priešingą pusę. Vėl skaičiuojama iki penkių ir patempiamos rankos ir kulnas. Taip atliekama ir su kita koja penkis kartus. Po to sukryžiuoti delnai padedami po kevirtu ar penktu slanksteliu ir, kojas suglaudus, alkūnės sulenkiamos ir spaudžiamos prie grindų.
Pratimo eiga: nurodytoje padėtyje, kai visas kūnas prispaustas prie grindų, vibruojame kairėn ir dešinėn. Juda tik pakaušis ir statmenai į veidą atsuktos kojų pėdos. Pratimas kartojamas nuo 120 iki 240 kartų.
4.Pratimas kapiliarams. Pradinė padėtis: atsigulame ant kietos lovos, o galvą padedame ant volelio. Rankas ir kojas iškeliame į viršų. Reikia tik atsiminti, jog nerekomenduojama kelti kojų į viršų esant dideliam kraujotakos nepakankamumui galvos srityje. Iškeltas rankas ir kojas engergingai patempiame ir pakratome, lyg atmušinėdami iš dangaus krintančius balionus. Pratimą kartoti 240 - 360 kartų, nes tai kapiliarų masažas iš vidaus, neapkraunant širdies ir sąnarių nereikalingu krūviu.
5.Delnų ir pėdų suglaudimas. Tai be galo svarbus ir efektyvus sveikatai energijos kaupimo ir meditacijos būdas, koordinuojantis viso organizmo funkcijas. Moterims nėštumo metu jis gali atitaisyti nenormalią vaisiaus padėtį ir palengvinti kūdikio gimimą.
Pradinė padėtis: kojų pėdos suglaustos, kojos išskėstos, rankos sunertos virš krūtinės. Praskėtus alkūnes, viena į kitą spaudžiamos pirštų pagalvėlės, paskui ir visas delnas. Atliekant trečią pratimą, suglaustos rankos metamos už galvos ir vėl grąžinamos į pradinę padėtį. Atliekant kitą pratimą, rankas metame už galvos ir pėdų link, o suglaustas pėdas, pakėlę aukštyn, tiesiame į priekį ir atgal. Visus šiuos pratimus atliekame 10 kartų. Po to varlytės poza, t.y. gulėdami ant nugaros suglaustomis kojų pėdomis ir delnais, būname užsimerkę 5-15 min.
Pratimas stuburui ir pilvui. Šis pratimas puikiai koordinuoja nervų sistemą, žarnyno veiklą, padeda atsipalaiduoti ir pajusti ramybę.
Atlikę 10 tarpinių pratimų, kurių metu mankštiname kaklo raumenis, lenkdami galvą žemyn, aukštyn, į šonus, atliekame pagrindinę pratimo dalį: sėdėdami ant kulnų, linguojame pirmyn atgal tiesiu stuburu į abi puses, kartu išpūsdami ir pritraukdami pilvą prie stuburo. Pratimą atliekame 10 min. Šis pratimas veikia mąstymą, neigiamas emocijas pakeičia teigiamomis.
Tai ir yra pagrindinės K.Niši sveikatingumo sistemos taisyklės. Tačiau jokiu būdu negalima manyti, jog apsiribojama tik minėtais teiginiais ir nurodymais.
Vieną centrinių vietų minėtoje sistemoje užima tinkamai parinkta ir subalansuota mityba. Čia K.Niši remiasi vienu pagrindinių gamtos dėsnių - maistas kartu turi būti ir vaistas. Jo manymu, kiekvienas organizmas gali funkcionuoti, tik gaudamas pakankamai skysčio ląstelių mitybai. Todėl rekomenduoja kas 30 min. gerti po 30 gramų geros kokybės išvalyto vandens. Maitintis jis siūlo daugiausia nevirtu, natūraliu maistu: žaliomis daržovėmis, vaisiais, neapdorotais grūdais, sėklomis, riešutais. Taip maitintis, beje, rekomenduoja ir daugelis kitų garsių Europos ir Amerikos natūropatų: B.Bregas. H.Šeltonas, N.Vokeris. Toks maistas geriausiai išvalo organizmą nuo susikaupusių jame toksinių medžiagų. Be to, ši sistema rekomenduoja ir vaisių bei daržovių sultis, derinant jas su vaistingųjų augalų sultimis arba arbatomis, ypač jei žmogus vartoja daug virto maisto.
Dar rekomenduojama taikyti kontrastinį dušą, aeroterapiją, badavimą (trumpalaikį) bei žarnyno ir viso organizmo valymą, maisto produktų suderinamumo principų laikymąsi. Didelė reikšmė skiriama žmogaus paros režimui. Keltis patariama 6-7 val. ryto, atlikti minėtus pratimus, kontrastinį dušą ir oro vonias gryname ore.
Ši sistema žinoma ne tik Japonijoje. Ja naudojasi ir pripažįsta jos efektyvumą daugelis Europos tautų, nes tai yra puiki profilaktikos priemonė bei daugelio ligų, tarp jų ir vėžinės kilmės, viena iš kompleksinių gydymo dalių. Taip teigia žymi sveikatos propaguotoja maskvietė Maja Gogulian, šios sistemos dėka ji išsigydė sunkią onkologinę ligą ir tapo prisiekusia sveikuole, garsia sveikatos mokytoja, išleido nemažai sveikos gyvensenos knygų.

Danutė STASIŪNAITĖ

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija