"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2003 m. kovo 14 d., Nr.1 (4)

PRIEDAI









„Bočiai“ nesensta

Savo ir geradarių pastangomis

Į savo ataskaitinį susirinkimą suėjo nemažas būrys Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Kauno bendrijos narių. Susirinkimas buvo surengtas Lietuvos policijos akademijos Kauno fakultete. Jo šeimininkai dažnai leidžia pensininkams pasinaudoti savo patalpomis - čia vyko rankdarbių, kulinarijos parodos, vaikų pramogų popietės ir kita.
Šį kartą buvo apžvelgta bendrijos veikla 2000-2001 metais. Susirinkime nebuvo aštresnių diskusijų, vyravo geranoriška nuotaika, pasiguosta dėl gyvenimo sunkumų. O svarbiausia – kalbėta, kas gera nuveikta, ką dar reikėtų padaryti. Tad tik iš šalies atrodė, kad čia suėję žmonės yra nusiteikę vien ramiam gyvenimui, sėdėjo kuklūs ir santūrūs. Iš tikrųjų – ne visai taip. Nuėję didelį gyvenimo kelią, patyrę sunkumų, negandų ir džiaugsmingų akimirkų, įgiję išminties, jie per daug nesigyrė savo geranoriškais darbais bendrijoje, o kukliai svėrė ir vertino tai, kas nuveikta, kreipė žvilgsnį į ateinančią dieną.
Bendrijos tarybos pirmininkė Marija Garšvienė papasakojo, kad per tuos dvejus metus (šių metų darbai bus įvertinti kitą kartą) surengta apie 90 įvairių renginių: parodos, koncertai kariams, seneliams, vaikams, ekskursijos, kitokios išvykos, kalėdų, Užgavėnių vakaronės. Nemažą įspūdį bendrijos nariams paliko ekskursijos į Vilnių, Bažnytinio meno muziejų, Prezidentūrą, Arkikatedrą ir jos požemius, kitas vietas. Be to, aplankyti Karaliaučiaus krašto lietuviai vaikai ir jų tėveliai. Dar – atlaidai Šiluvoje, Keturnaujienoje, kitose įsimintinose ir garbiose vietovėse. Palaikomi glaudūs ryšiai su Kauno „Aušros“ gimnazijos mokiniais ir pedagogais – jiems buvo surengta užgavėnių šventė. Ir toliau čia laukiami „Bočių“ entuziastai. Aplankyti Kauno rajono Pagynės, Lapių seniūnijų vaikai, Saulėtekio Antano Mackevičiaus pagrindinės mokyklos mokiniai, Kauno miesto Gerumo, Kartų namai.
Dalyvauta ne viename konkurse ir ne viename skinti nugalėtojų laurai. Tai – bendrijos vokalinės-instrumentinės kapelos ir jos vadovo Vytauto Brušniaus nuopelnas. M.Garšvienė su šypsena papasakojo, kad po vieno jų koncerto Utenoje kažkas iš tame koncerte buvusių vietinių gyventojų gal ir nepiktai drėbtelėjo: „Ko norėt, atsivežė profesionalius artistus, tai ir pasirodo gražiai!“ „Tai neblogas mūsų triūso įvertinimas, - sakė bendrijos vadovė. – O juk dirbame už ačiū, už gerą žodį ir palinkėjimą“.
Kiekviename susitikime su vaikais būtinai reikia saldainių ar traškučių, ledų, kitokių skanėstų. Gerai, kad yra geradarių, kurie tomis gėrybėmis bendriją paremia. Tai akcinė bendrovė „Naujasis Nevėžis“, ūkininkas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Kazimieras Starkevičius. Ne vieną spektaklį nemokamai „Bočių“ renginiuose vaikams parodė Kauno lėlių teatras, vaikus asiliuku ar poniu pavežioja Zoologijos sodo šeimininkai. Yra ir daugiau geradarių.

Šalia gerumo – karčios tiesos

Visos šios ir kitos išvykos, koncertai, labdaros renginiai įvyko atkaklaus ir nenuilstamo bendrijos tarnybos narių, kitų aktyvistų, veiklių ir geranoriškų garbaus amžiaus žmonių triūso dėka. Jis tarsi nepastebimas, bet lieka rezultatas. Tai ne vien renginiai, bet ir aibė buhalterinių reikalų, transporto palankesnėmis sąlygomis paieškos, nario mokesčio rinkimas, organizaciniai bei kiti dalykai. Bendrijos pirmininkė pamini Stasę Čepinskienę, Praną Klimavičių, Kostę Braknienę, kitus žmones. Be jų būtų lyg be rankų. Ne vienas kalbėjo apie bendrijos sielą – tarybos pirmininkę M.Garšvienę. Tiesiog reikia stebėtis šios moters entuziazmu, geranoriškumu ir pasiaukojamu darbu, už kurį ji negavo nė cento. Priešingai, kai kada jai tenka išgirsti piktų, nepagrįstų priekaištų, tarsi nebūtų galima viską išsiaiškinti taikiai, kaip tikriems katalikams, sakė susirinkusieji. Bet M.Garšvienė ir toliau nenuleidžia rankų, uoliai darbuojasi visų labui. „Kito tokio žmogaus Lietuvoje nesurasime nei su žvake, nei su policija“, - linksmai pasakė viena susirinkimo dalyvė, o jai buvo pritarta plojimais.
Neapsieita ir be karčių tiesų, kurios žinomos visoje šalyje ir kurios bene labiausiai slegia itin pažeidžiamą socialinį sluoksnį – senyvo amžiaus žmones. Daug pensininkų atsisako telefono, nors be jo neprisišauksi mediko ar kitokios pagalbos. Bet ne kiekvienas turi pinigų už jį susimokėti. Buvusios šiokios tokios lengvatos dar labiau apribotos. Jau nebeliko ir kitų lengvatų pensininkams. Viena susirinkimo dalyvė sakė, kad jai gydytoja išrašė vaistų, kurių vertė – 350 litų. Ir jokios kompensacijos. „Ne mano kišenei, - sakė moteris, – tad ir nepirkau, nors jų labai reikia. Be to, vieno kurso neužteks“.
Kita bendrijos narė klausė, kada bus grąžinti valstybės pasisavinti banko indėliai. M.Garšvienė kantriai aiškino, kad bendrija yra parašiusi dėl to ne vieną raštą į įvairias šalies instancijas, ji pati mynusi ne vieno pareigūno kabineto slenkstį. Bet yra taip, kaip yra…
Po susirinkimo užkalbinta dar kita moteris pasakė, kad tais pridėtais keliais litais prie pensijos ir valdžios pažadais padidinti mažas pensijas džiaugtis nereikėtų. Nes esą valdžia sugalvos, kaip tuos priedus atsiimti ir dar pasipelnyti. „Pamatysite, reikės mokėti už televiziją, bus padidinti kiti mokesčiai…“ – teigė pašnekovė.
Į ataskaitinį susirinkimą atėjusieji sakė, kad „Bočių“ bendrija jiems esanti vienas iš dvasinės atgaivos šaltinių. Joje – apie 680 narių. Jie darbuojasi, džiaugiasi ir toliau nusiteikę gyvuoti ir aktyviai veikti.

Benjaminas ŽULYS
Kaunas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija