"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2003 m. birželio 6 d., Nr. 2 (5)

PRIEDAI









Katalikiškų tradicijų puoselėtoja

Bronius ir Zofija Vadeišai džiaugiasi vaikaite

Švč. Mergelės Marijos pagerbimo maldos nuo senų laikų kalbamos ir Salako bažnyčioje, aplinkiniuose kaimuose: Nariūnuose, Zaguriškėje, Baliniuose, Drobiškėse ir kitur. Nariūnų kaimas buvo didelis, tad žmonės pamaldoms rinkdavosi net keliose vietose. Nariūnų kapinių koplytėlėje buvo papuošiamas altorėlis su Marijos paveikslu. Vaikai kviesdavo žmones į gegužines pamaldas, mušdami pagaliu į pakabintą geležies gabalą. (Laikrodį retai kas teturėjo.) Vaikai nepasidalydavo, kuriam būti „varpininku“, tad buvo sudaroma eilė. Jiems patikdavo gegužinės pamaldos, nes čia susitikdavo su kaimynų vaikais. Nedaug tokių pramogų vasarą vaikai teturėdavo, nes namuose buvo aibės darbų: vieni ganydavo gyvulius, kiti padėdavo ravėti daržus, pririnkdavo kiaulėms žolės, prinešdavo krosnims kūrenti malkų. Vaikų „bedarbių“ tuomet nebūdavo, tuo pačiu jokių problemų dėl jų nebuvo. Nors bemaž kiekvienoje pirkioje buvo pulkai.
Melsdavosi pas Baliukus, pas Misevičių, Igną Miškinį. Vaikus žavėdavo pastarojo padaryti nepaprastai gražūs angeliukai. Zaguriškio kaime melsdavosi pas būsimo kunigo Broniaus Gimžausko tėvus. (Tokioje aplinkoje augdamas Broniukas gal ir nusprendė pasirinkti kunigystės kelią.) Grybiškėse gegužines pamaldas rengdavo pas Gaidelius, Biveinius, Drobiškėse – pas Joną Gaidelį.
Gal nustebsite, bet gegužinės pamaldos ir šiais laikais vyksta Biržūnų kaime. Jas rengia energinga, šviesos ir gėrio bei Dievo meilės ir senų tradicijų puoselėtoja, mano mokslo draugė Zofija Naruševičiūtė-Vadeišienė.
Nariūnų kaimo ūkininkų Uršulės ir Petro Naruševičių šeima buvo darni, tikinti, griežtai besilaikanti Dievo ir Bažnyčios įsakymų. Pamaldūs tėvai kartu su vaikais kalbėdavo vakarines maldas. Sekmadieniais vaikus vesdavosi į bažnyčią. Salako ir aplinkinių kaimų mergaitės eidavo adoruoti. Tvarkydavomės pačios, nereikėdavo mūsų ieškoti ir vedžioti.
Zofija turėjo brolius Boleslovą ir Juozapą. Tėvų įskiepyta meilė Dievui, Bažnyčiai juos lydi visą gyvenimą. Visų trijų šeimos yra tikinčios, pavyzdingos.
Zofija ištekėjo už Boleslovo Pumėno į Čepeliškių kaimą. Susilaukė šešių atžalų. Šeima buvo darni, tėvai mylėjo savo vaikus, mokė juos darbo ir tikėjimo tiesų. Kai mirė vyras, vaikai jau buvo paaugę, padėdavo nudirbti ūkio darbus. Užaugę jie išsiskirstė kas sau. Motina liko viena.
Atsitiktinai Zofija sutiko panašaus likimo draugą. Tai buvo Bronius Vadeiša iš Biržūnų kaimo, našlys, trijų vaikų tėvas. Po kurio laiko, pasitarę su savo vaikais, jiedu susituokė. Dukra Rima padrąsino motiną, žadėdama sutuoktuvių dieną už ją pasimelsti. Zofija šių dukros žodžių niekada nepamirš. Jau dešimt metų Vadeišos gyvena drauge. Abiejų vaikai mylimi. Atėjo į pasaulį jau 15 vaikaičių. Neseniai „Zarasų kraštas“ išspausdino sveikinimą Zofijai jos 70-mečio proga. Švelnius, gražius žodžius jubiliatei skyrė mylintys vaikai, vyras, vaikaičiai.
Z.Vadeišienė yra ne tik pavyzdinga motina, bet ir pavyzdinga katalikė. Nei vasarą, nei žiemą ji neapleidžia šv. Mišių. Savo namo verandoje įrengė altorėlį su Marijos paveikslu. Jau daugelį metų gegužės mėnesį Biržūnų moterys ir vaikai čia renkasi į gegužines pamaldas. Buvome pakviesti ir mes su vyru bei klebonas kun. D.Tubys. Pasijutome tarsi sugrįžę į jaunystės metus. Kažin ar surasime kitą tokį kaimą, kur būtų tęsiamos šios tradicijos.
Popiežius Jonas Paulius II išleido keliauti po pasaulį Švč. Mergelės Marijos statulą, pavadinęs ją Paslaptingąja Rože. Statulai atkeliavus į Salaką, klebonas pervežė ją į Vadeišų sodybą. Visą savaitę žmonės čia meldėsi. O išlydint statulą Zofija surengė iškilmingą procesiją. Apsirengusi tautiniais drabužiais, ji ir kitos moterys pėstute nešė statulą į Salako bažnyčią. Zofija aplanko ir Vilniaus Kalvarijas. Grįžusi dalijasi įspūdžiais su draugėmis.

Valerija ŠEDUIKIENĖ
Zarasų rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija