"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2003 m. birželio 6 d., Nr. 2 (5)

PRIEDAI









Žemaičių metraštininkas

Garbaus amžiaus sulaukęs Benediktas Orentas nesėdi be darbo

Autoriaus nuotrauka

Prasmingas jau 80 metų slenkstį peržengusio Benedikto Orento gyvenimas. Žemaičių Naumiesčio muziejaus įkūrėjas ir jo turtų puoselėtojas – šio krašto garbės pilietis.
Iš Jurbarko rajono Veliuonos parapijos Spruktų kaimo kilęs B.Orentas beveik 40 metų dirbo istorijos mokytoju. Jis sugebėjo išsaugoti nemažai gerų dalykų iš prieškario Lietuvos laikų, nors už tai muziejininkui grėsė ilgi nelaisvės metai. Patikimiausia daiktų saugykla buvo muziejaus sandėliai ar palėpės. Visuomenė tai galėjo išvysti atėjus Atgimimui.
Šiandien muziejaus fonde – per 19 tūkstančių eksponatų. Ne visi jie išdėstyti devyniose jo salėse – trūksta patalpų. Rinkti senienas istorijos mokytojui B.Orentui padėjo jo mokiniai. Dviračiais jie pasiekdavo net Švėkšną ar Tauragę.
Kelis dešimtmečius B.Orentas vadovavo muziejui. Pablogėjus sveikatai, sulaukęs garbaus amžiaus, šias pareigas jis perdavė Eligijui Sudeikiui, irgi istorikui. Tačiau Žemaičių Naumiesčio krašto garbės pilietis B.Orentas nesėdi be darbo. Dabar jis kaupia medžiagą knygai, kuri papildys seriją „Lietuvos valsčiai“. Pagal sumanymą, ji turės apie 800-900 puslapių. Maždaug pusei knygos medžiagą bus surinkęs pats B.Orentas. Stambus spausdintas leidinys apie Žemaičių Naumiestį turėtų pasirodyti 2005 metais.

Bronius VERTELKA
Žemaičių Naumiestis,
Šilutės rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija