"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2003 m. rugsėjo 5 d., Nr. 3 (6)

PRIEDAI









Eiles kuriantis verslininkas

Panevėžiečiui verslininkui Arūnui Kulbiui šiemet nesiseka. Tai vogta mašina po durimis alyvą papila, tai kas vertingą daiktą nugvelbia ar „Sodra“ bando įžnybti. Tačiau lapkričio mėnesį septintą dešimtį metų įpusėsiantis panevėžietis nenusimena: ateis ir jo eilė, kai apie patį gražiai prabils.

Nestokojo humoro

Eiles kuriantis verslininkas Arūnas Kulbis

Klaipėdos gatvėje, šalia savo namų, A. Kulbis išsinuomojo 70 kvadratinių metrų žemės lopinėlį. Architektas sukūrė krautuvėlės projektą. Daugiau kaip pusę metų pats statėsi, nei staliumi, nei statybininku niekada nedirbęs. Perėjęs į kitą gatvės pusę, vis pasižiūrėdavo, kaip namelis atrodo. Pastebėtus trūkumus pats šalino. Net tokią gudrią krosnį susimūrijo: kamine įrengė tris dūmtraukius. Viename dešrų ar lašinių galėjo išsirūkyti.
Krautuvėlę nutarė pavadinti taip: „Visko po truputį“. Tai išgirdę, savivaldybėje bandė šmaikštauti: „Turbūt ir medžiotojai šaudmenų pas patį galės nusipirkti?“ – „Jeigu gausiu leidimą, gal ir jų bus“, – šypsojosi krautuvėlės savininkas.
Pas A. Kulbį būdavo iki 2000 pavadinimų prekių. Dėl jų kainos pirkėjas galėdavo derėtis. O priimdamas siūlomą daiktą, iš jo savininko verslininkas būtinai paso pareikalaudavo. Todėl vogtų nepasitaikydavo.

Naujovė turėtų prigyti

Įgavęs prekybos patirties, A. Kulbis sugalvojo keisti verslo kryptį. Uždaręs parduotuvėlę, sumanė plėstis ne į plotį, bet daugiau į gylį. Beveik keturis kartus patalpas padidino. Nutarė steigti iš ekologiškai švarių produktų gaminamų patiekalų valgyklėlę. Tokia ji būtų pirmoji Panevėžyje. Valgyklėlė vienu metu galėtų priimti iki 20 lankytojų. Maistą virtuvėje gamintų kūrendami malkas.
Suktais laiptais nusileidus į rūsį, akys užkliūva už girnų. Kas pageidaus, vietoje grūdus galės susimalti į miltus ir iš jų ką nors čia pat išsikepti. Rūsyje – pobūvių salė su židiniu. Rasi čia ir kitokių keistybių. Kada bus įkurtuvės, A. Kulbis nenori sakyti. Verslininkas tiki, kad jo naujovė pritrauktų klientų. Jau yra siūlančių pirkti ekologiškai išaugintų žemės gėrybių.

Ne iš medžio drožtas

A.Kulbiui daugiau nei 50 metų mažai kas duoda. Aukštąjį inžinerinį išsilavinimą turintis verslininkas rytais bėgioja, daro mankštą, o žiemą prausiasi sniegu.“Jeigu nedirbčiau, aš atrodyčiau senas“, – teigė panevėžietis. Prieš penkerius metus A. Kulbiui buvo pripažinta cukraligė. Su klastinga liga vyras sėkmingai grumiasi. Verslininkas rašo eiles. Jo odė apie Panevėžį pernai, minint miesto 499-ąjį gimtadienį, buvo gerai įvertinta. Autorius gavo prizą ir gėlių. Mirus geram draugui, per trumpą laiką jam atminti parašė eilėraštį. Skaitant jį prie kapo, žmonės šluostėsi ašaras.
Panevėžietis susikalba angliškai. Ne kartą jis viešėjo JAV. Ten gyvena šeimą sukūręs A. Kulbio sūnus. Keturiolikmetei verslininko vaikaitei Redai, kaip gerai pramokusiai anglų kalbą, yra įteiktas diplomas su JAV prezidento Džordžo Bušo parašu.

Bronius VERTELKA
Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija