"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2003 m. rugsėjo 5 d., Nr. 3 (6)

PRIEDAI









Pusšimtį metų kartu kursto šeimos židinį

Aloyzas ir Janina Kubiliai jau 50 metų kartu
kursto šeimos židinį

Vieną vasaros šeštadienį Subačiaus miestelio bažnyčioje buvo palaiminta auksinė Aloyzo ir Janinos Kubilių santuokos sukaktis. 50 metų kartu pragyvenę panevėžiečiai užaugino tris vaikus, sulaukė šešių vaikaičių ir dviejų provaikaičių.

Iki vestuvių nebuvo bučiavęs mylimosios

Susipažinę Aloyzas ir Janina draugavo penkerius metus. Buvo tyra jaunuolių meilė. Iki vestuvių Aloyzas neišdrįso pabučiuoti savo išrinktosios. Kūrė šeimą, kai jaunikiui buvo 21 metai, o jaunoji neturėjo nė dvidešimties. Į jų vestuves suėjo Sibiran ištremti lietuviai.
Kubilių santuoką palaimino pas juos užsukęs kunigas P. Lygnugaris. Tai įvyko maždaug prabėgus dvejiems metams po jų vestuvių. Jaunoje šeimoje jau krykštavo du mažyliai.

Pastatė lygiais kampais namą

Aloyzas ir Janina pirmą kartą vienas kitą pamatė gyvuliniame vagone, kuris juos vežė į tremtį. Šešiolikmečiui iš karto į akis krito juosvais plaukais, dailiai nuaugusi gimnazistė. Susipažinus paaiškėjo, jog jiedu yra kilę iš tos pačios Subačiaus parapijos, tik skirtingų kaimų.
Tapęs teisėtu Janinos vyru, Aloyzas nusprendė pasistatyti savo trobą. Rentė ją iš tvirtų rąstų. Gyvenamasis namas turėjo lygius kampus. Taip statyti Aloyzą pamokė iš Kupiškio krašto kilęs dailidė Petras Skrebė. Viduje sudėjo rankomis obliuotas grindis.

Darbštumą perėmė iš tėvų

Aloyzo tėvai buvo tvirti ūkininkai. Buvo išsistatę gražią sodybą. Kazimieras Kubilius dukart vyko uždarbiauti į Ameriką, kad grįžęs galėtų prisipirkti žemės. Ūkininkai svetimų nesamdė, todėl prie darbo spaudė savo vaikus.
Nuo penkerių metų Aloyzas pradėjo ganyti. Bandoje būdavo po 15-16 raguočių ir apie 20 avelių. Vyresnysis brolis Kazys ganydamas kartais užmigdavo. Aloyzas už jį būdavo stropesnis ir nesuleisdavo gyvulių į pasėlius.
Nemažai metų Aloyzas dirbo Sibire medienos perkrovimo kombinate. Maisto davinys dienai būdavo toks: 400gramų duonos dirbančiajam ir 200 gramų nedirbančiajam. Mėnesio atlyginimas - 30 rublių. Kibiras bulvių kainavo aštuonis rublius. Pirmaisiais tremties metais buvę ūkininkai Kubiliai iš Paryžės kaimo jau pasisodino bulvių ir nusipirko karvę. Vėliau jų šeima iš barako persikėlė į nuosavą trobą.
Gyvenimo išminties Aloyzas mokėsi iš savo tėvų. Mama buvo gera audėja. Tėvo statyti namai Subačiaus parapijoje iš tolo švietė skarda ar čerpėmis dengtais stogais.

Laisvė buvo brangi

Sužinoję, kad gali grįžti į Lietuvą, jaunieji Kubiliai susirengė ilgai kelionei. Vežėsi tris savo vaikus. Jauniausiajam jų buvo tik trys mėnesiai. Grįžės į tėvynę, Aloyzas dar mokėsi trylika metų. Anuomečiame Panevėžio politechnikume įgijęs pramoninės ir civilinės statybos specialybę, studijas tęsė Kauno politechnikos instituto Panevėžio filiale. Panevėžio statybinėse organizacijose dirbo vadovaujantį darbą. Janina tuo metu buvo gera vaikų mama.
Girdint Teritorinio statybos tresto vadovams, Aloyzas kartą išsitarė, jog vieną nustekentą Pakruojo statybinių organizacijų per metus išvestų į pirmaujančias. Rytojaus dieną jis jau išgirdo pasiūlymą vykti dirbti šios organizacijos viršininku. Buvęs tremtinys A. Kubilius savo žodį išlaikė.

Išsaugojo pagarbą žemei ir gamtai

Pabėgę nuo miesto triukšmo, buvę Kupiškio krašto ūkininkų vaikai A. ir J.Kubiliai savo dienas leidžia „ Lėvens“ sodininkų bendrijoje. Čia jie turi pasistatę namuką. Jame ir žiemą šiltai gyvena. Šalia - žemės lopinėlis, kur užsiaugina įvairių gėrybių. Grynas oras sustiprina čia įsikūrusiųjų sveikatą.
Aloyzas - aistringas medžiotojas. Jis turi taiklią akį.Panevėžietis mėgsta ir žvejybą. Į ją vyksta pasiėmęs meškerę. A. Kubilius gali visą dieną prasėdėti prie vandens nieko nepagaudamas.
„Lėvens“ sodininkų bendrija,

Bronius VERTELKA
Panevėžio rajonas
Asmeninio albumo nuotrauka

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija