"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. vasario 11 d., Nr. 1 (11)

PRIEDAI









Trečiojo amžiaus universitete klausytojų netrūksta

Jolita ŽURAUSKIENĖ

TAU Ukmergės
filialo klausytojai

Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) Ukmergės filialas sėkmingai gyvuoja jau porą metų. Šio filialo iniciatorė Vilija Ivoncienė teigia, jog TAU didžiuosiuose Lietuvos miestuose greit švęs savo veiklos dešimtmetį.

Rodos, ir vargo nebuvo…

V.Ivoncienė prisimena tą lemtingą nevyriausybinių organizacijų konferenciją Vilniuje, kurios metu ji susipažino su TAU Vilniaus rektorate dirbančia docente Gaigaliene. Tuomet, kaip teigia pašnekovė, ji ne tik smalsiai klausinėjo apie TAU veiklą, bet ir išdrįso paklausti, ar būtų galimybė šios organizacijos filialą įsteigti provincijoje. „TAU – tai savarankiška, savanoriška visuomeninė organizacija, savo veikla užtikrinanti vyresnio amžiaus žmonių geresnę socialinę integraciją į visuomenę, skatinanti jų efektyvų, produktyvų ir turiningą gyvenimą, palaikanti jų darbingumą, fizinį aktyvumą, kelianti žinių bei kultūros lygį, pasikeičiant gyvenimo patirtimi“, - šitaip V.Ivoncienė apibūdino organizacijos veiklą.

Moteris pasakoja, jog Lietuvos Respublikos teisingumo ministras J.Prapiestis šią organizaciją įregistravo 1995 metais. Ji prisimena, jog grįžusi į Ukmergę savo mintimis pasidalijo su Švč.Trejybės bažnyčios kunigu P.Tavoraičiu, kuris mielai sutiko būti TAU filialo vadovu. „Mes parašėme prašymą TAU rektoriui dr.Medardui Čobotui ir laukėme atsakymo. Tuomet mąstėme ir apie patalpas, nes rajono savivaldybė mums nieko nepasiūlė. Užkalbinau A.Smetonos gimnazijos direktorę L.Dzigienę, kuri pakvietė rinktis šiltose gimnazijos patalpose. Aš labai nudžiugau, jog teks vėl sugrįžti į mokslo šventovę, kurią esu baigusi”, - pasakoja V.Ivoncienė.

2002 metų spalį į A.Smetonos gimnazijos salę susirinko per 50 pirmųjų TAU klausytojų.

Įdomios paskaitos

Pirmaisiais TAU gyvavimo metais didžiąją daugumą klausytojų sudarė pagyvenę žmonės. Jaunimas, pasak pašnekovės, apsilankė keletą kartų ir daugiau nebesirodė. Matyt, juos sudomino tik anglų kalbos paskaitos, kurias vedė mokytojas metodininkas K.Mačėnas. Kun. P.Tavoraitis skaitė Bažnyčios istorijos paskaitas. A.Smetonos gimnazijos direktorė ne tik klausė paskaitų, bet ir skaitė sveikos gyvensenos kursą.

Pasak V.Ivoncienės, pirmiesiems TAU klausytojams, kurių liko tik dvi dešimtys, buvo įteikti mokslo baigimo pažymėjimai. Vėliau ukmergiškiai tapo aktyvesni, ir klausytojų gretos pagausėjo. Entuziastė V.Ivoncienė pašmaikštavo, jog kaip ir visose aukštosiose mokyklose pasigendama vyrų. Ukmergės TAU gretose taip pat tik du vyrai, kurie jau antrus metus aktyviai lanko paskaitas, tai – Petras Saldanavičius ir Vaclovas Dainys.

TAU klausytojai teigia, jog jiems labai patinka mokytojo K.Mačėno ezoterikos paskaitos, kurios skaitomos krikščioniškoje šviesoje. Šiemet šis dėstytojas veda meno istorijos paskaitas. Šnekinti žmonės prisipažino, kad su nekantrumu laukia entuziastingo kun. P.Tavoraičio „Dvasingumo teologijos“ paskaitų. Pašnekovai tikino, jog dvasingumas – neišsemiamas šaltinis, o apie jį galima kalbėti visą gyvenimą. Šios paskaitos metu visi susirinkusieji daug diskutuoja.

Nuolat į paskaitas atvyksta moteris, turinti judėjimo negalią. Ji teigia, kad į užsiėmimus eis tiek, kiek sveikata leis. Visi kalbinti studentai linkėjo sveikatos kunigui, kuris yra visų susitikimų siela. Nors neseniai kun. P.Tavoraitis atšventė savo 80-metį ir 55-erių metų kunigystės jubiliejų, tačiau TAU studentams jis skatina žvalumą ir norą tobulėti.

Drauge švenčiamos šventės

TAU Ukmergės filialo klausytojai ne tik mokosi, jie drauge švenčia Kalėdas, Užgavėnes, Velykas. Švenčių metu prie kukliomis vaišėmis padengtų stalų bendraujama, kylama savo mintimis aukštyn. „Kad mes kiltumę aukštyn, siekia kun. P.Tavoraitis. Kilimas aukštyn vyksta per Šventojo Rašto nagrinėjimą, skaitymą“,- teigia V.Ivoncienė.

Pagyvenę žmonės noriai ateina į susitikimus su žymiais žmonėmis. Ukmergėje lankėsi kunigas A.Saulaitis, Tiberiados vienuolyno broliai.

Ukmergė

Reginos MACKELIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija