„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. rugsėjo 16 d., Nr. 4 (14)

PRIEDAI









Ramus gyvenimas sūnaus šeimoje

Vytautas BAGDONAS

Dvi Matulevičienės – marti
Birutė ir anyta Kazė gerai
sutaria, niekad nesipyksta,
viena apie kitą gražiai atsiliepia
Autoriaus nuotrauka

Kas nežino Svėdasų krašte (Anykščių r.) darbštaus Moliakalnio kaimo ūkininko Jono Matulevičiaus? Būdamas itin kruopštus, pareigingas ir tvarkingas, jis uoliai triūsia savo laukuose. Prireikus atskuba pagalbon kaimynams ir net aplinkinių kaimų ūkininkams – kam žolę nušienauja, kam javus nukerta ar bulves nukasa. J.Matulevičiaus turima technika, nors ir nebe nauja, bet dirba kaip laikrodis. Turi jis savo sodyboje įsirengęs ir gaterį, tad pageidaujantieji čia gali paruošti medieną statyboms, išsipjauti lentų.

Visi tik gražiausiais žodžiais kalba apie moliakalnietį J.Matulevičių. O kai kas pašmaikštavo, kad Jonas turi ir vieną „ydą“ – nenori bendrauti su žurnalistais ir fotografuotis. Tuo įsitikinau ir pats asmeniškai. Kai lankiausi Moliakalnyje ir ketinau pasišnekučiuoti su šiuo ūkininku, jis patarė pabendrauti su žmona Birute ir motina, o pats išskubėjo prie darbų.

Šneki, daug ką menanti, per aštuoniasdešimtmečio slenkstį peržengusi Kazė Matulevičienė didžiuodamasi pasakojo, kad Moliakalnis – jos gimtinė. Sodyba, kurioje dabar jinai su sūnaus šeima gyvena, – jos motinos Karolinos Grižaitės. Kai Karolina ištekėjo, čia apsigyveno jos vyras Juozas Miškinis. Kiti Miškinių šeimos vaikai išsibarstė, sukūrė savo šeimas. O jinai, K.Miškinytė, liko gyventi su tėvais. Kai ištekėjo, užkuriomis atėjo vyras Vladas Matulevičius. „Užkurys buvo tėvelis, vėliau tokiu tapo ir mano vyras“, – sako senoji Kazė. Ji pasakojo, kad troba, kur prabėgo jos vaikystė, jaunystė, gražiausi gyvenimo metai, neatpažįstamai pasikeitusi, perstatyta.

Kartu su K.Matulevičiene gyvena sūnus Jonas su žmona Birute ir jų vaikai moksleiviai Arūnas bei Aušra. Pasak Kazės, jos vaikai Jonas ir Danutė išaugo dori, darbštūs, pamaldūs, tad dėl jų širdies neskauda. Šalia tokių vaikų rami senatvė. Džiaugsmo ašaras braukė senolė, kalbėdama apie savo marčią Birutę. Su ja po vienu stogu gyvena jau dvidešimt metų ir labai puikiai sutaria. Kai K.Matulevičienė buvo gydoma Vilniuje, visą laiką ją slaugė tai dukra, tai marti – jos nesitraukė nuo ligonės. Dabar jai reikia daugiau priežiūros, pagalbos – tad marti, sūnus, vaikaičiai vis būna šalia, viskuo pasirūpina.

Pašnekovė – gyva Moliakalnio istorija, ji žino daug įvairių padavimų, istorijų.

Anksčiau atskiros dalys didžiulio kaimo, įsikūrusio palei Beragio, dar vadinamo Svėdasų, ežerą, buvo vadinamos skirtingai: „Salų galas“, „Patiltė“, „Kunigo kalnas“ ir pan. Tai susiję ir su konkrečiais gyvenimiškais faktais, ir su padavimais. Pro Moliakalnį nuo Svėdasų vieškeliu galima buvo pasiekti Rokiškio krašto miestelį Salas. Taigi kaimo dalis į Salų pusę vadinasi „Salų galas“. Apie Kunigo kalno atsiradimą byloja tokia sakmė. Esą važiavo keliu kunigas su Švenčiausiuoju, kuris iškrito arkliams pasibaidžius. Tuomet atsirado į ežerą tekanti versmė, o žmonės tas vietas pavadino Kunigo kalnu.

Moliakalnietė papasakojo iš senolių girdėtą dar vieną istoriją. Gyvenę du broliai dvarininkai. Vienas – piktas ir žiaurus, nuo jo labai kentėdavo baudžiauninkai. Jie savo išnaudotoją nužudė. Žmonės sakydavo, kad be kunigo palaidoto smurtautojo dvarininko „dūšia“ aplinkui dažnai klaidžioja, todėl nuo ežero pusės tuomet pakyla stiprūs vėjai, griaunantys net daržines.

Į mūsų pokalbį įsiterpia ir senosios Kazės marti Birutė. Ji papasakojo apie ūkininkavimą. Matulevičių šeima ūkininkauti pradėjo pagal Valstiečių ūkio įstatymą, turėdama vilties, kad lydės sėkmė. Savos žemės turi 20 hektarų, dar 130 ha nuomoja. Augina grūdines kultūras, rapsus, grikius, turi karvių. Apie ūkininkavimą pašnekovė kalba be didelio džiaugsmo. Patyrė, kad iš žemės ūkio galima tik pragyventi, bet ne prasigyventi. Ką pasistatė, kokią techniką įsigijo – tai tik anksčiau, ūkininkavimo pradžioje, kada buvo didesnės pieno, augalininkystės kultūrų supirkimo kainos. Vėliau pamatė, kad žemės ūkis arba atneša nuostolių, arba tik grąžina tai, ką jau esi į pasėlius, gyvulininkystę įdėjęs. Pasak B.Matulevičienės, nieko iš anksto negali planuoti, nes esi priklausomas nuo gamtos ir valdžios. Nežinai, kokie bus metai, kokią paramą iš valstybės gausi, ką auginti bus nuostolinga, o ką apsimokės. Visa laimė, kad valstybė dar skiria dotacijas ir kad iš ES žemės ūkiui parama irgi ateina. K.Matulevičienė marčiai pritarė, kad šalies valdžia labiau turėtų remti žemdirbius ir neleisti jų skriausti visokiems privatininkams, firmų atstovams, ūkininkų darbo vaisius supirkinėjantiems žemomis kainomis. Senolė prisiminė prieškario laikus, kai pieną pristatydavo į Svėdasų pieninę.

Svėdasų seniūnija, Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija