„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. rugsėjo 16 d., Nr. 4 (14)

PRIEDAI









Sužeistas per Sausio įvykius

Bronius VERTELKA

Per tragiškus Sausio įvykius
nukentėjęs Vaclovas Buzas
Autoriaus nuotrauka

Buzai yra žinomi Šimonių parapijoje. Jų dinastija siekia 200 metų. Visi jie buvo kalvystės meistrai. Jų dirbinių yra Šimonių bažnyčioje.

Vaclovo Buzo senelis mirė eidamas 92-uosius metus. Tai buvo aukštas, tvirtas vyras. Tokį stotą išsaugojo iki gilios senatvės. Neveikti nieko negalėjo. Nepailsdamas trankė kūjį kalvėje. Tąsyk pavalgė, suspėjo užtraukti pypkės dūmą. Užėjo senukui blogumas. Taip jis ir užgeso.

V.Buzo sodyba, kurioje jis dabar gyvena, suręsta iš rąstų, atvežtų nugriovus senuosius pastatus. Vienkiemyje didelių jų būta. Dar kirviu buvo statyti.

Kieta buvo Buzų giminė. Tokią nors kirviu kapok, bet ji savųjų neišduos. Pokario metais Vaclovas ne kartą buvo tardomas. Ant kūno kankinimų žymių liko - tai prisiminimas anų laikų. Trūkstant įrodymų, turėdavo jį paleisti.

Per tragiškus Sausio įvykius iš Kupiškio į Vilnių išvyko penkiolika autobusų - per 500 šio krašto žmonių. Visą naktį V.Buzas stovėjo prie Radijo ir televizijos rūmų. Aplinkui buvo pilna sovietinės kariuomenės kareivių. Norėdami susirinkusiuosius pagąsdinti, jie iš tankų pyškino tuščiais šoviniais. O desantininkai, ginkluoti automatais, įsiveržė pro rūmų langus. Durys atlaikė jų daužymą. Vaclovas ėjo koridoriumi, kai jam kelią pastojo girti galvažudžiai. Paleista automato serija sutrupino laisvės gynėjui dešinę koją virš kelio. Koja vos laikėsi. Dar dvi kulkos išėjo kiaurai pro kairės kojos minkštuosius audinius. Sunkiai sužeistas Vaclovas neprarado sąmonės. Japonų žurnalistas, pamatęs, kad lietuviui visai blogai, su savo kolega padėjo jam ištrūkti iš mirties nagų. Netoli stovėjusia mašina nuvežė Vaclovą į Šv. Jokūbo ligoninę. Kojos kaulai buvo sutvirtinti devyniais varžtais. Tris mėnesius pragulėjo ligoninėje, tačiau kaulas gijo kreivai. Tokį Vaclovą pamatė pas jį į palatą užsukę vengrų ir vokiečių žurnalistai. Kaip tik tą rytą Gorbačiovas pasauliui pūtė miglą, kad Lietuvoje nieko baisaus neįvyko. Žurnalistai paklausė gulinčiojo lovoje, kaip jis vertintų tokią prezidento kalbą. „Taip, kaip ir bandito, kuris šovė į mane“, - atsakė Vaclovas. Žurnalistai įrašą su tokiu tekstu išplatino pasauliui. V. Buzo likimu susidomėjo JAV lietuviai. Netrukus kupiškėnas gavo kvietimą iš Budapešto traumatologijos instituto. Ten tris kartus važiavo operacijoms. Užsienio lietuviai sumokėjo už šias Vaclovo keliones. Per pusantrų metų jis turėjo iškentėti penkias operacijas.

Iki tol V.Buzas keturias dešimtis savo gyvenimo metų atidavė technikai. Buvo mechanikas, dirbtuvių vedėjas, meistras reguliuotojas. Savarankiškai sugebėjo pasidaryti traktorių.

V.Buzo sūnus Juozas - inžinierius mechanikas. Dabar jis savo ūkyje tvarkosi. Kol leidžia jėgos, nors turi antrą invalidumo grupę, Vaclovas jam padeda prie ūkiškų darbų.

Juodžiūnų kaimas,
Kupiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija