„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. lapkričio 18 d., Nr. 5 (15)

PRIEDAI









Šimtametei lazdos dar nereikia

Bronius VERTELKA

Šimtametė Petronelė Klivickienė
su savo dukra Ksavera ir Pušaloto
klebonu kun. Albinu Pipiru

Įkopusi į 101-uosius metus Petronelė Klivickienė – seniausia pušalotietė. Kiekvieną sekmadienį ji apsilanko bažnyčioje. Grįžusi namo, dar mėgsta pasėdėti prie lango su maldaknyge, atvežta dukros iš Šiaulių. Ten ji kartą per atlaidus užtiko maldaknygę, spausdintą didesnėmis raidėmis. Savo vaikystėje senolei nedaug teko ragauti mokslo. Nors buvo perkelta į antrą klasę, ji nebegalėjo lankyti mokyklos, nes mirė mama. Toliau ją augino pamotė. Tada jau mokėjo skaityti ir rašyti.

Petronėlė kartu su tėvais gyveno Taruškose. Tėvas dirbo prie siaurojo geležinkelio. Pasimelsti Petrutė eidavo į artimiausią Miežiškių bažnyčią. Dievo apdovanota gražiu balsu, ji giedodavo maldos namų chore.

Ji vyro neteko jam nesulaukus 40 metų, tuoj po karo. Susirgęs jis gydėsi Vilniaus ligoninėje, ten ir mirė. Tuo metu nebuvo kuo parvežti namo jo palaikų, todėl Petronėlės vyras palaidotas sostinės Antakalnio kapinėse. Klivickai augino sūnų ir dukrą. Sūnus jau miręs. Duktė Ksavera gyvena ir dirba Šiauliuose.

Paprašyta atskleisti paslaptį, kaip pasisekė išgyventi tiek metų, P. Klivickienė juokėsi: „ Reikia nesinervinti, namuose nepamiršti poterių ir bent kartą per dieną sukalbėti rožinį“. Senolė gydytojų nepripažįsta. Jaunystėje buvusi puiki šokėja ir dabar nežino, kas yra sąnarių skausmas. Daug metų dirbo fizinį darbą. Kolūkyje triūsė laukuose, prižiūrėjo gyvulius. Ji ir dabar pyksta ant vieno brigadininko, kuris buvo didelis sukčius ir už atliktą darbą neužrašydavo kiek reikia darbadienių. Būdavo, rišant rugius suprakaituos galva, ta ant jos užsipila kibirą vandens ir vėl puola prie darbo. Vieni juokai jai buvo užsimesti ant pečių maišą grūdų. Laisvu metu mėgo verpti ir austi. Dabar jos kraujospūdis padidėjęs, tačiau pas gydytoją neina, verčiau praryja kokią tabletę nuo šios ligos. Maisto produktų nusiperka parduotuvėje. Mėgsta valgyti virtas dešras, ypač dešreles, neatsisako vištienos ar varškės.

P.Klivickienė gyvena Pušalote, Žaliosios gatvėje, medinėje trobelėje, kuri turi ne ką daugiau metų nei pati jos savininkė. Statytas baloje namukas laikui bėgant vis smego į žemę. Įėjus į vidų, reikia gerokai palenkti galvą, kad neatsitrenktum į sijas. „Nors ir esu nedidelio ūgio, kartą taip susimušiau galvą, jog dantys subarškėjo“, – juokėsi pasisvečiuoti pas mamą atvykusi senolės dukra Ksavera. Žiemą krosnį trobelėje pasikūrena pati šeimininkė.

Pušalotas, Pasvalio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija