„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. lapkričio 18 d., Nr. 5 (15)

PRIEDAI









Energija trykštančio pensininko pomėgis – žirgai

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Alfredas Žarnauskas labai myli
žirgus ir dažnai varžybose skina laurus

Pabaisko seniūnijoje gyvenantis septyniasdešimtmetis Alfredas Žarnauskas trykšta energija ir dar žada savo vaikaitei pastatyti namą. Rugpjūčio 6 dieną auksines vestuves atšokęs vyras tikisi atšvęsti ir deimantines.

Įsteigė „Ristūnų“ firmą

Pensininkas pasakoja, kad didžiąją gyvenimo dalį jis dirbo paukštynuose komercijos direktoriumi, prieš išeidamas į pensiją 13 metų vadovavo kolūkiui. Įsigijęs sodybą Pabaisko seniūnijoje, Alfredas įsteigė veislinę „Ristūnų“ firmą, su dviem paties išaugintais žirgais sėkmingai startuoja respublikinėse varžybose. Žirginiu sportu vyras susidomėjo prieš keturiasdešimt metų. Gražuoliai žirgai Alfredą lydėjo nuo pat vaikystės. Jis mena nuostabias vasaras, praleistas pas senelius Janonių kaime, Anykščių rajone. „Praleisdavau vasaras kaime. Teko su žirgais bendrauti, maudytis, jais jodinėti, važiuoti prie ežero. Įgavau patirties“, – prisipažįsta energingas pensininkas.

Skina laurus

Beveik prieš penkias dešimtis metų, besimokydamas Kauno veterinarijos akademijoje, A.Žarnauskas pradėjo jodinėti žirgais. Gavęs paskyrimą į kolūkį, užsiiminėjo konkūrais, įsigijo porą ristūnų žirgų, su kuriais respublikoje užimdavo pirmas vietas. Alfredas aštuonerius metus skynė laurus sąjunginėse žirgų varžybose Rusijoje, Kazachijoje, Ukrainoje. Jam buvo suteikta Lietuvos žirginio sporto meistro (Nr.1) kvalifikacija. Anot pašnekovo, kolūkiuose ristūnų gretos būdavo gausios, juos prižiūrėjo geri specialistai. Šiuo metu Žarnauskų ūkyje puikuojasi keturi žirgai, tarp jų – šiųmetinis prizininkas Vikis ir laurus pelniusi Vaidi-Kraun.

Išgražėjo apleista sodyba

Prieš penkerius metus ukmergiškis Alfredas Pabaiske nusipirko apleistą sodybą, kuri dabar neatpažįstamai išgražėjo. „Teko sukultūrinti apleistą 10 hektarų žemę. Dar prižiūriu 16 hektarų žemės Janonių kaime. Dviese turime nusipirkę traktorių. Turiu sunkvežimį, savivartį, priekabas, specialią techniką žirgams gabenti. Kartais tenka pasiskolinti inventoriaus“, – sako žirgų mylėtojas. Žarnauskų ūkyje visa dirbama žemė tinkamai paskirstyta: pasėti kviečiai, avižos, žolė. Artimiausiuose Alfredo planuose – pastatyti namą vaikaitei netoliese nupirktoje žemėje.

Žmona „krito į akį“ studijų laikais

Guvus pensininkas pasakoja, jog prieš penkiasdešimt metų važiuodamas iš Kauno į Ukmergę „Moskvičiaus“ markės automobiliu, dovanotu senelio, vežė tris merginas. „Važiuojant sužinojau, kad jos mokosi Kauno prekybos technikume. Aš taip pat buvau studentas. Viena mergina krito į akį. Ji buvo tyliausia, sėdėjo ramiausiai ant užpakalinės sėdinės, o jos draugė viską dėstė apie ją, išpasakojo net, kur rasti galima. Tuo metu ji praktiką parduotuvėje atliko. Taip ir prasidėjo draugystė“, – mena pažintį su būsimąja žmona Alfredas. Želvos Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje jaunuolius sutuokė kunigas Jonas Mintaučkis. Šių metų rugpjūčio 6 dieną į tą pačią bažnyčią Alfredas ir Nijolė įžengė švęsdami auksines sutuoktuves, kurias palaimino kun. Petras Avižienis. Rugpjūčio 8 dieną A.Žarnauską aplankė ir 70-asis jubiliejus. Šia proga jubiliatus nuoširdžiai sveikino dukra ir sūnus, šešios vaikaitės, artimieji ir draugai.

Į žirgų varžybas lydi žmona

Paprašytas išduoti ilgo ir gražaus gyvenimo receptą, Alfredas nusišypso. „Tai – judėjimas, sportas. Jaunystėje žaidžiau krepšinį, lengvąja atletika užsiiminėjau. Buvau Akademijoje ilgų nuotolių bėgimo rekordininkas. Su Pipyne, žymiu sportininku, kartu bėgti teko. Visą gyvenimą mėgstu judėti. Dabar atsikeliu pusę septynių ir iki aštuonių vakaro krutu: tai žemės ūkis, įvairūs remontai, šaligatviai, žirgai, sodo šienavimas“, – sako A.Žarnauskas. Tvirtos šeimos pamatas, pažymi pašnekovas – tai blaivybė, bendri sprendimai, kelionės. Alfredas pabrėžė, kad į žirgų varžybas jį visuomet lydi žmona, jie kartu vyksta į baseiną, turistines keliones. Iš daugelio aplankytų užsienio šalių šeima pasisemia ne tik įspūdžių, bet ir patirties. „Aš manau, kad tėvai nuo mažens turi atkreipti dėmesį į jaunimo auklėjimą, tuomet ir vaikai užaugs geri“, – pataria pareigingus ir dorus vaikus išauginęs tėvas.

Ukmergės rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija