„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. lapkričio 18 d., Nr. 5 (15)

PRIEDAI









Miško išdaigos – palėpėje

Neįprastos palėpės savininkas
Julius Dirsė ir iš kelmo
sukuria patrauklų daiktą

Tai, ką yra sukūrusi gamta, galima pamatyti vienoje sodyboje. Tai bene vienintelė tokia didelė užeiga Lietuvoje. Ji yra Naujamiestyje, maždaug už 15 kilometrų nuo Panevėžio. Julius Dirsė, daugelį metų statybose dirbęs vadovaujantį darbą, šį savo namų kampelį pavadino „ Miško išdaigomis“. Jo savininkas mano, jog vadintį jį galerija būtų per skambu.

J. Dirsė įrodė, kad ir paprasčiausią gyvenamojo namo palėpę galima paversti naudingu plotu. Pertvarkęs ją prieš porą metų, čia sunešė iš rūsyje dūlėjusius iš miškų parsineštus radinius. Šioje patalpoje sausa, joje daiktai gali išsilaikyti nepažeisti oro permainų visą šimtmetį. Čia sukaupta apie 300 vertingų dalykų.

Ukmergės rajone augęs J. Dirsė vaikystėje mėgo gamtą. Skersai ir išilgai jis išvaikščiojo aplinkinį mišką. O jo dėmesį patraukusį pirmąjį daiktą, kurį saugo ir dabar, aptiko 1967 metais. Būdamas komandiruotėje Rokiškio rajone, nusprendė pavėžiauti netoli Kazliškio tekančiame upelyje. Vildamasis neblogo laimikio, išsipjovė lazdą. Taip ji patiko, jog Julius jos iš savo rankų nebepaleido. Dabar naujamiestiečio kolekcijoje – 120 skirtingų lazdų.

Grybauti Julius vyksta į Taruškų mišką, Žaliają ar Labanoro girias. „Jeigu važiuoju su žmona, tai mano kraitelėje grybų būna perpus mažiau nei jos. Mat dažniau ne po kojomis , o į medžius dairausi“,- šypsojosi pensininkas.

Susižavėjo vienu eglės kelmu. Norint jį parsivežti į namus, prisireikė samdyti sunkvežimį. Įdėjęs savo rankų darbo, Julius gamtos išvartą sugebėjo paversti staliuku. O iš vieno miško radinio gavosi begemoto galva. Kaukė – iš skroblo kelmo. Jame išpjautos akys. Taip medžių šakos ar išvartos, beržų gumbai įgavo panašumo į naminius gyvulius, žvėris, gyvates, žalčius. Juliaus padailinimo laukia dar apie 100 miško radinių.

Pilnėja pagarbių įrašų svečių knygoje. Čia lankėsi rajono moksleivių, dailės mokytojų ekskursijos. Užsuka ir pavieniai. Kitas prašo patikusį eksponatą parduoti. Su tokiu 66 metų palėpės savininkas į derybas nesileidžia. „Paimtų geriausią, o ką kitiems parodyčiau“,- gūžčiojo pečiais J. Dirsė. Naujamiesčio kultūros centre jis buvo surengęs parodą „ Miško išdaigos“.Tačiau parodyti tai, ką yra sukaupęs per kelis dešimtmečius, J. Dirsei yra keblu. Tai ne koks nors paveikslas, kurį pakabinti pakaktų ir vinies.

Bronius VERTELKA

Naujamiestis, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija