„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2006 m. vasario 17 d., Nr. 1 (16)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Atsigręžkime į save

„Sykį viešėdama pas ponią Norą pasiguodžiau, kad nieko nebesuspėju, darbai ir problemos tvenkiasi ir tuoj užgrius nelyginant sniego lavina. Ponia Nora ilgai ir įdėmiai manęs klausėsi ir pagaliau patarė… eiti miegoti! Taip, ji man liepė išsimiegoti, kaip kad tokiais atvejais daro garsi italų aktorė Sofi Loren. Ši nuostabi moteris, pasirodo, niekuomet neatima iš savęs poilsio valandų“, - taip savo dienoraštyje kadaise rašė žavingoji italė Ireonora Patti.

„Aš nevertinau poilsio. Pervertinau savo jėgas ir galimybes. Nerviškai ir fiziškai išsekau, tikėdamas savo, rodos, niekad nenuilsiančia jėga“, - taip rašė buvęs stipriausias planetos žmogus rašytojas Jurijus Vlasovas.

Mes vis dažniau kenčiame ne dėl kokios nors gydytojų nesurastos ligos, bet dėl pavargusios ir persitempusios nervų sistemos ir energijos – to gyvybės šaltinio – sumažėjimo. Tik todėl patys geriausi vaistai mūsų neišgydo. Ypač dabar, šiuo skubėjimo ir įtampos metu, galime suprasti, kad vadinamoji nuolatinė apatiška būsena – neišgydoma liga – dažniausiai atsiranda tada, kai organizmas netenka daug gyvybiškų jėgų.

Pradedu suvokti, kad bet koks skundas, aimanos ir dejonės – net sau pačiam, mintyse, - jau išdavystė, kuri slopina valią, atsparumą, didina ligų skaičių ir padaro žmogų priklausomą nuo visų negalavimų, ligos požymių. Ne paslaptis, kad sveikatą, kaip ir Tėvynę, imame branginti tiktai jos netekę.

…Aš skaitau viską, ką Džozefas Merfis yra parašęs apie gydymą įtaiga. Jo išminties perlais, teigiančiais, jei pakeisi mąstymą – pakeisi ir gyvenimą – vadovaujuosi ir šiandien. Giliausių Dž.Merfio, teologijos, filosofijos, teisės daktaro, įžvalgų vienoje knygoje „Per kitokį mąstymą į sveikatą, turtą ir laimę“ galima surasti atsakymus į absoliučiai visus gyvenimo kamuojamus klausimus. Lietuvių kalba išleistoje knygoje dr. Dž.Merfis pateikia mokymą, apimantį platų dvasinių, emocinių, fizinių ir finansinių problemų ratą. Savo teiginius jis iliustruoja pavyzdžiais iš realaus gyvenimo, parodančiais, kaip naudotis pasąmonės dėsniais savo tikslams pasiekti. Jo sugebėjimas pasiūlyti praktinius metodus, kuriais kiekvienas žmogus galėtų pasinaudoti savo fiziniam, socialiniam, ekonominiam ir dvasiniam tobulėjimui, padėjo jam sulaukti milijonų sekėjų visame pasaulyje. Tai nuostabu! Juk sau galima įteigti tam tikras mintis ir nugalėti liguistą kūną ir sielą.

Gyvenimo troškimas, noras pasveikti, tikėjimas pergale pasidaro tokie dideli, kad net neabejokime savo jėgomis. Visomis išgalėmis būtina naujai organizuoti savo valią, visus vidinius organizmo procesus. Nes tiktai mes patys susikuriame vadinamąją „ligą“ savo kūne ir sieloje. Juk žmogus ir suserga vienaip ar kitaip paveikus, sudirginus jo dvasinę būseną. Todėl negalima sakyti, kad pats žmogus nereguliuoja savo vidinių procesų veiklos ir eigos.

Nėra tokių minčių, kurios nepaliktų pėdsakų mūsų sąmonėje. Jos visos tarsi užsidaro mūsų fiziologinėse sistemose: susiaurina ar praplečia kraujo indus, sulaiko vidaus organų veiklą arba verčia pasiutiškai plakti širdį. Skausmas, neužblokuotas valia ir tinkamu pasipriešinimu jam, nuolatinis susierzinimas, pyktis, negeros mintys – tokia būsena tampa nuolatinė. O visa tai darko žmogaus organizmą ir taip palaipsniui atsiranda įvairios chroniškos ligos, kitos negalios. Organizmas sutrinka ir pats save naikina.

Svarbiausia – reikia tuoj pat pakeisti požiūrį į nesėkmes, bėdas, į visą gyvenimą. Kad mumyse neįsitvirtintų baisios mintys, nesėkmės nuojauta ir mūsų organizmas nepradėtų veikti pagal tos nuojautos dėsnius, privalome kontroliuoti savo mintis. Štai taip mokykimės valdyti organizmą – savimi reikia tikėti, neabejoti. Todėl, tikite jūs tuo ar ne, bet mes patys pasirenkame mintis, esame savo minčių šeimininkai. Mintis tuoj pat persiformuoja į įvairias fiziologines reakcijas. Todėl menkiausia abejonė, mažytis melas tuoj viską paneigia. Smegenys siunčia ne tik protingas komandas. Kai susikaupia vienokia ar kitokia informacija, organizmas norom nenorom pasisuka į vieną ar į kitą pusę. O į kokią – padiktuoja jo psichinė būklė. Taigi savo minčių karalystėje esame absoliutūs valdovai, turintys teisę išguiti iš jos visus priešus – baimes, abejones, rūpesčius, neigiamas mintis. Rūpesčiai, abejonės ar baimė yra neteisingi proto įsitikinimai, ir jie žus, jei nebeskirsime jiems laiko.

Žmogaus būsena labai priklauso ir nuo charakterio. Yra žmonių, kurie, atrodo, gali ištverti viską: ir begalinį skausmą, nuoskaudas, vargą. Jų charakteris apsaugo nuo ligų, nemalonių netikėtumų. Linksmas, valingas ir veiklus žmogus atsparesnis, ne taip greit griūva.

Tad kur mums ieškoti atramos sielos sunkmečiui užėjus? Mums tenka savo žvilgsnius ir mintis nukreipti į Aukščiausiąjį. Tai vienintelė ir nekintanti Tiesa, į kurią liūdesio minutę gali atsiremti žmogus. Tik šiame kelyje galima rasti ramybės, pasitikėjimo ir pasitenkinimo Uostą. Pasitelkime didžiausią jėgą pasaulyje – maldą ir kreipkimės į mumyse, mūsų viduje, esantį Gydantįjį Dievą. Pasitelkime Jo galią, kad Jis padėtų mums pasiekti norimas permainas – išgydyti kūną, protą, sielą, pagerinti santykius su kitais žmonėmis, pataisyti finansinius reikalus ir pan. „Kažkas kiekvienąkart sustojęs niaukės, eit neturėjo jėgų, neradęs Tavęs“.

Dažnam yra tekę įveikti ilgas, sunkias perėjas, bet nė vienas kelio sustojimas netampa jo pabaiga, nes nusivylimas negali numalšinti troškulio gyventi ir aistros pažinti. Perėjusieji visus nusivylimo ir abejonės etapus, pagaliau prieina tiesų, akinamai šviesų ir platų kelią, vedantį į galutines Tiesos Paieškas.

Ko gero, gyvenimo skonį gali pajusti tik tas, kas, ragaudamas būties saldėsius, užgeria juos kartėlio gurkšneliu. Tik šitaip gyvenimas neapkarsta.

Parengė Zita OSTERIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija