„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2006 m. rugpjūčio 4 d., Nr. 3 (18)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Medžiai po langais

Bronius VERTELKA

Nepasakysi, kad Jonui Urbonui
eina 86-ieji
Autoriaus nuotrauka

Kartais žmogaus galimybės atsiskleidžia jam sulaukus garbaus amžiaus. 85-metį atšventęs Jonas Urbonas – kaip tik iš tokių. Daugelį jis nustebino išsileidęs savo poezijos knygutę „Metų laikai – keturi“. Į ją tilpo 101 eilėraštis, sudėtas per 60 metų.

Rašyti pradėjo dar būdamas penkiolikmetis, dienoraštyje dažniausiai užfiksuodamas gamtoje vykstančius pokyčius. Dabar J.Urbonui juokinga darosi išgirdus teigiant, kad šaltų žiemų nebepasitaikys: juk speiguota buvo praėjusi.

Vaikystėje Jono laisvalaikį užėmė knygos ir laikraščiai. Jis sugebėjo perskaityti Katinų pradinės mokyklos bibliotekėlę. Susipažino su antikine literatūra, įsiminė fantasto Žiulio Verno kūryba. Nepatingėdavo penktadieniais keliolika kilometrų nueiti į Uliūnus, kad iš pašto parsineštų šviežios spaudos. Itin patiko katalikiškas „Mūsų laikraštis“. Suaugęs Jonas ėmė domėtis menais. Tada dirbo miškų ūkyje. Atsirado galimybė aplankyti Leningradą. Su nerimu laukė išvykos. Mieste prie Nevos, turėdamas porą laisvų valandų, nulėkė į „Ermitažą“. Svaigo galva, akis į akį susidūrus su pasaulio žymiausių menininkų dailės kūriniais. J.Urbonui prie širdies buvo muzika ir dainos. Keletą metų dainavo miškų ūkio chore. „Lietuviai turi nuostabių dainų tekstų, bet jų kažkodėl nesigirdi. Dabar vadinamos „žvaigždės“ dainuoja tai, kas joms patinka. Kartais tokiai dainai pakanka ir poros žodžių“, – piktinosi atlikėjų neprofesionalumu panevėžietis.

J. Urbonui nedaug teko ragauti mokslo. Tegalėjo baigti pradinę mokyklą. Ne vieną vasarą buvo priverstas su botagėliu sekioti paskui gyvulius. Kilęs gaisras suniokojo Urbonų trobesius Jotainiuose. Iš naujo kūrėsi Kutiškiuose. Užėjus karo audrai, šeima neteko pagrindinio maitintojo – tėvo. Grįžus rusams, Jonas buvo paimtas į armiją. Dėl silpnos sargybos jis sugebėjo pabėgti. Kitą sykį užklupo netikėtai. Jono ir dar dviejų jo brolių nebepaleido. Nepadėjo motinos ašaros, kad netenka duonos pelnytojų. Joną nuvežė į Vietriną Polocko srityje. Namiškiai manė, kad jo gyvo nebepamatys. Vaikinas buvo silpnokos sveikatos. Tačiau išsikapstė. Iškentė badą ir ligas. Karas jam baigėsi prie Elbės, sutikus amerikiečius. O visą tarnybą rusų kariuomenėje baigė Ukrainoje. Grįžus namo irgi buvo neramu. Tekdavo gulėti ant šieno klojime. Vieną rytą, dengiant sutemoms ir krūmokšniams, išėjo į Panevėžį. Ieškotis darbo. Atsitiktinai mieste pamatė skelbimą, kad miškų ūkiui reikalingi darbininkai. Užsuko į jo kontorėlę priešais Masiulio knygyną. Pramokusį rusiškai Joną priėmė be ilgesnių kalbų. Sykį net realizacijos skyriaus viršininką, baigusį Žemės ūkio akademiją, pavadavo. Rado šį apsikrovusį popieriais. „Jonuk, nepavydžiu tau. Ačiū, kad perimi tokį mano kryžių“, – dejavo vyras, turintis aukštąjį išsilavinimą. Naujose pareigose dirbo trumpokai, bet buvo giriamas. Išėjęs į pensiją nesėdėjo namuose. Įsitaisė budėtoju šiluminiuose tinkluose. Dirbo, kol įstatymai leido.

J.Urbonas visą gyvenimą išlaikė pagarbą medžiams. Dešimt metų, jau gaudamas pensiją, buvo daugiabučio namo Kniaudiškių mikrorajone, kur gyvena, pirmininkas. Prisodino medelių, kuriems suaugus po langais suošė tikras parkelis. Kutiškių kaime, kur Jonas leido savo jaunystę, užaugo jo sodinti beržai. Sidabrinio topolio kamieną vienas sunkiai apkabinsi. Tačiau Jono niekas nebelaukia Kutiškiuose. Kaimas, kuris kadaise buvo didelis ir įsitaisęs tarp Juodos iki Alantos upių, baigia nykti. Nebėra su kuo pasikalbėti. Kartą užsuko į greta Kutiškių įsikūrusius Katinus. Pasišnekėjo su Šlekių sūnumi Vytautu. Geras žmogus, padėjo Jonui palaidoti seserį Oną.

Dėl šv. Mišių J.Urbonas užsuko pas Ramygalos kleboną kun. Edmundą Rinkevičių. Menui neabejingi vyrai vienas kitą bemat suprato. Jonas prasitarė, jog irgi mėgstantis eiliuoti. Klebonas jam patarė savo lėšomis išsileisti poezijos knygutę. Taip atsirado „Metų laikai – keturi“.

Ramygala Jonui – brangi vietovė. Čia iš vyskupo Kazimiero Paltaroko rankų gavo Sutvirtinimo sakramentą. Iki šiol Jonas sekmadieniais eina melstis į Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią.

86-uosius metus šioje žemėje gyvenantis Jonas Urbonas per daug nesiskundžia sveikata. Išsaugojo puikią atmintį. Netgi paskaito be akinių. Išlaikyti tokį regėjimą jam padeda mėlynių uogos – žinomas liaudiškas receptas.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija