„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2006 m. lapkričio 17 d., Nr. 4 (19)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Išgelbėjo Dievo meilė ir atgaila

Benjaminas ŽULYS

Milicijos karininkas

Šis inteligentiškos išvaizdos, lengvos eigasties pagyvenęs vyriškis kiekvieną sekmadienį ar kitą katalikiškos šventės dieną, dar gerokai prieš prasidedant šv. Mišioms, peržengia Kauno Arkikatedros Bazilikos arba Šv. Gertrūdos bažnyčios slenkstį. Čia susikaupia, meldžiasi, savo mintis kreipdamas į Aukščiausiąjį, į Jo meilę, kurią jis ne kartą yra patyręs, kuria, kaip pats sako, yra apdovanotas. Todėl jo maldos – tai padėka ir atsakas į tas dovanas, kurios lydi jo netrumpą gyvenimo kelią. Nors būtų karščiausia vasaros diena, jis į bažnyčią visuomet ateina apsivilkęs puošniu kostiumu, šviesiais marškiniais, kaklaraiščiu. „Todėl, kad einu į šventovę“, – trumpai pasako jis. Tai ne poza ar pasigyrimas, o natūrali dvasinė būsena, susiklosčiusi per ne vienerius metus, per daugybę fizinių kančių, nemažai dvasinių išgyvenimų.

Tas žmogus – tai buvęs sovietinių laikų milicijos karininkas, majoras, įgijęs tos srities išsilavinimą aukštojoje mokykloje, daug metų dirbęs milicijoje, ne vienerius – kovos su valstybės turto grobstymu sistemoje.

Jo vardas tebus Juozas, nes tikrojo vardo ir pavardės dėl piktų apkalbų, kitų priežasčių jis viešai, šiuo atveju, per laikraštį, pagarsinti nepanoro.

Juozas jau seniai pensijoje, tačiau praėję metai milicijoje vis dar primena, „koks jis buvo tada“. Dar aukštojoje mokykloje, kur studijavo neakivaizdžiai, ne vienas dėstytojas, profesorius – tai buvę milicijos karininkai. Ne vienas nešiojo šautinių ar durtinių žaizdų pėdsakus. Savo studentams jie sakė: „Jūsų nuolatinė aplinka bus nusikaltėliai, jus keiks ir prakeiks, jums keršys, jūsų gyvenime šviesių dienų bus nedaug. Būdami milicijoje, nesiafišuokite, niekuo nesigirkite, nelįskite į spaudą, nes tai bus ne į naudą…“

Suprantama, atlikę vienokią ar kitokią bausmę, buvusieji nusikaltėliai grįžta į normalų gyvenimą. Didžiuma jų supranta klydę ir daugiau tų klaidų nekartoja. Bet buvo ir yra kitokių. Šie jaučia pagiežą, neapykantą tiems, kurie juos sulaikė, kvotė, teisė, laikė kalėjime ar pataisos darbų kolonijoje. Kaip dabar prisimena Juozas, anais laikais jam ne kartą buvo grasinta, ne kartą buvo užpultas, bet kažkokia geroji jėga jį saugojo nuo peilio dūrių, kitokių sužalojimų. Tuomet Juozas giliau nesusimąstydavo, kodėl jam taip pasiseka…

Kai kurie buvę sovietinių laikų nusikaltėliai ir dabar gyvena, kai kurie dirba ar yra pensijoje, turi šeimas. Vieni sutikę ir atpažinę Juozą pasisveikina, kiti praeina lyg pro tuščią vietą, o dar kiti… Kartą su bičiuliu užėjęs į jaukią kavinukę, neatkreipė dėmesio į prie vieno stalelio sėdėjusią nedidelę kompaniją. Staiga vienas pasisuko į Juozą ir išrėkė; „Žiūrėkite, šitas faras mane pasodino! Šaudyt tokius svoločius!“ Juozas apsisuko ir su bičiuliu išėjo. Dabar jis kavinėse nesilanko. Anot jo, pažymėti kokią šventę ar šiaip sutikus, tarkime, seniai matytą bičiulį, pasišnekučiuoti su juo jaukiausia yra namuose. Bet netoliese gyvenąs kažkoks vyras pagrasino susprogdinti jo butą…

Baimėje Juozas negyveno anksčiau, negyvena ir dabar. Tik apmaudu, kad kai kas mano, jog sovietinių laikų milicijos darbuotojas – tai jau tikrų tikriausias nenaudėlis, tautos priešas, kone padugnė. Žinoma, tuomet buvo visokių. Vieni gal iš nevilties, silpnų nervų ar valios stokos prasigėrė, ir iš darbo buvo išmesti, kai kurie pašalinti už kyšininkavimą. Bet tokių šiek tiek liko iki šiol, ir ne vienas dirba policijoje. Tik Juozas nelinkęs atvirai vertinti dabartinės policijos darbo, sakydamas, kad tai būtų nekorektiška.

Kreipėsi į Aukščiausiąjį

Vieną metą Juozas kojų sąnariuose pajuto skausmą. Kai kada jis iš vienos kojos pereidavo į ranką. Bet skausmas labiausiai kankinęs kojas. Medikai sakė, kad gal tai būsianti nuolatinės įtemptos nervinės būsenos pasekmė – juk milicijoje dirbta ne viena dešimtis metų. Kuo toliau, tuo labiau skausmai didėjo. Nepadėjo vonelės, masažai, kitos priemonės, nebent skausmai apsilpdavo tik trumpam. Per juos miegas buvo ne miegas, dienos – ne dienos. Nesinorėjo visą laiką sėdėti, gulinėti namuose, nors jau buvo pensijoje, juo labiau – esant tokioje būsenoje. Tad kai kada nueidavo į parduotuvę, esančią už keliasdešimt metrų. Bet tai buvęs ne ėjimas, o kančia – mažais žingsneliais, sukandus dantis. Net batais negalėdavo apsiauti, nes nepajėgdavo pasilenkti – apaudavo žmona. Į trečią aukštą, kur buvo butas, irgi, kaip jis pats sako, vos užsikerėplindavęs. Kaip toliau reikės gyventi, jis tada sunkiai suvokęs.

Kažkas patarė nuvykti į Vilnių pas žinomą ekstrasensę. Vyko ne vieną kartą. Bet jos patarimai, seansai nieko nepadėjo.

Viena giliai tikinti moteris patarė Juozui eiti į Dievą Jo nušviestu keliu, melstis, prašyti malonės, pagalbos sveikatoje.

Juozas prieš Dievą, tikinčiuosius ir anksčiau nėra pasakęs blogo žodžio, bet ir nebuvo uolus katalikas, gal šiek tiek – prijaučiantis. Dabar apie tai ėmė mąstyti giliau. Keletą kartų nuvyko pas jau šviesaus atminimo Tėvą Stanislovą į Paberžę. Šis Juozui pataręs eiti prie gilaus tikėjimo. Gal ne iš karto, gal tik žingsnis po žingsnio, gal tai truksią ilgiau, bet eiti reikia. Juozo mintys vis labiau krypo į Aukščiausiąjį, jis ėmė nuodugniai studijuoti Šventąjį Raštą. Juozo maldos kilo į Dangų, žmona jį dažnai matydavo giliai susikaupusį, skaitantį Šventąjį Raštą. Nors sunkiai, bet pasiekdavo bažnyčią. Neseniai jis yra pasakęs kunigo šv. Jeronimo mintį, kad „… nepažinti Šventojo Rašto, reiškia nepažinti Kristaus“. Tiesa, šią mintį jis reikliai labiau taiko sau, nesmerkdamas tų, kurie Šventojo Rašto nepažįsta. „Kad tik būtų tikintis, doras žmogus“, – samprotauja Juozas.

Po kurio laiko, padrąsintas vieno savo giliai tikinčio bičiulio, padedamas savo brolio, Juozas nuvežė į stebuklingąjį Kryžių kalną ir ten pastatė maždaug dviejų metrų aukščio kryžių. Meldėsi, prašė Aukščiausiąjį atjautos. Ir štai maždaug po savaitės pastačius kryžių, vieną rytą Juozas pakilo iš lovos ir žengė žingsnį, kitą. Ne žingsnelį, o tikrą įprastą žingsnį, nuo kurio jis buvo atpratęs ne vienerius metus – tiek truko atkaklus ėjimas į Dievą, Jo meilę. Žengęs tuos žingsnius, iš pradžių dar neatsitokėjo ir žmonai nieko nesakė, nes gal tai esąs tik laikinas pojūtis, gal viskas vėl liks kaip buvę. Bet Juozas žengė toliau. Netrukus žmona atkreipė dėmesį, kad jis eina „kažkaip ne taip“. Tai tęsėsi ir kitą, ir dar kitą dieną, tai tęsiasi ir dabar. Juozas eina lengvai, žvaliai, jaunatviškai. Lyg džiaugdamasis, jis stovėdamas ir nelenkdamas kelių, rankų pirštais lengvai paliečia žemę. O juk nepajėgė apsiauti batais…

„Manau, kad įvyko stebuklas, nors taip galvoti gal yra per drąsu, – dabar samprotauja Juozas. – Viena tikrai žinau: mane išgelbėjo Dievo meilė, kuria tikėjau, o dabar dar labiau tikiu…“

Juozas toliau skaito Šventąjį Raštą, uoliai lanko bažnyčią, meldžiasi namuose. Džiaugiasi savo atkaklia, pasiaukojančia, taip pat giliai tikinčia žmona, kuri sunkią valandą visad buvo šalia. Tada, kai tai įvyko, ji sunkiai suvaldė džiaugsmo ašaras, dabar su dėkingumu skiria savo maldas Aukščiausiajam. Studijas baigė ir turi darbą dukra, kuri su savo šeima taip pat neatitolusi nuo Bažnyčios.

Juozas užsakė žvakę Šv.Gertrūdos bažnyčios Žvakių šventovėje, meldėsi už jam skirtą žmogų, žinodamas, kad ir už jį kažkas meldžiasi. Aplanko Kryžių kalną.

Kitų metų pavasarį Juozas pažymės garbingą savo gyvenimo jubiliejų. „Nors tūkstantį metų gyvenčiau, bet savo skolos Dievui grąžinti nepajėgčiau“,- sako Juozas.

Jis ypač pabrėžia atgailos reikšmę kiekvieno žmogaus gyvenime, tą reikšmę įžvelgęs Šventajame Rašte. „Visi esame nuodėmingi, todėl turime Dievą atsiprašyti už tai, ką esame ne taip padarę,“, – tokia Juozo nuostata.

Jis pats yra atsiprašęs maldoje Aukščiausiąjį, taip pat – ne vieną žmogų, kurį, jo nuomone, yra įskaudinęs.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija