„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2007 m. vasario 2 d., Nr. 1 (20)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Senolio romanas

Knygos „Gyvosios kapas“ autoriui
Broniui Urbonui popiežiaus
Jono Pauliaus II atminimo medalį
įteikia Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas (dešinėje)

Šiandien naujų knygų pasiūla yra didžiulė. Jas rašo, leidžia, kas turi pinigų. Neseniai pasirodęs Broniaus Urbono romanas „Gyvosios kapas“ apie prieškario ir pokario Lietuvos kaimo gyvenimą – didesnio dėmesio vertas kūrinys. Pasišnekėti apie jį sausio 11-ąją rinkosi į Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galeriją „Antrasis aukštas“. Tarp atėjusiųjų buvo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, generalvikaras kan. dr. Robertas Pukenis, Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius.

Romano autorius B.Urbonas apie save pasakojo šykštokai, tačiau ypatingą padėką jis išsakė miesto merui Vitui Matuzui ne tik už parėmimą, bet ir už jo dvasinį palaikymą. Perskaitęs pirmąjį juodraščio puslapį, jis įvertino, kad tai verta spausdinti. Padėkos žodį B.Urbonas tarė ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai už jos paramą.

Kaip katalikui 81-uosius gyvenimo metus baigiančiam B.Urbonui gerų žodžių negailėjo buvęs Kristaus Karaliaus Katedros klebonas mons. J.Antanavičius. Miesto literatės – poetė Elvyra Pažemeckaitė ir Žemkalnio gimnazijos dvyliktokė Aistė Vilkaitė, jau sugebėjusi išleisti savo pirmąją knygą, rašytojui linkėjo kūrybinės sėkmės. Viena panevėžietė pasakojo, kad romanas „Gyvosios kapas“ taip ją sujaudinęs, jog nuo jo negalėjusi atsitraukti visą naktį. Dabar šį kūrinį skaito antrą kartą, bet daug atidžiau. Iš kitų kalbėjusių pavyko sužinoti, kad B.Urbonas turi ne tik gerai valdo plunksną, bet jis buvo ir puikus sodininkas, daug savo rankų darbo įdėjo remontuojant Marijanavos koplyčią, apsodinant Nevėžio pakrantę, gražinant Keravos užtvankos krantinę. Velžietis Rimantas Velička tvirtino, jog už B.Urboną sąžiningesnio žmogaus Panevėžio apskrityje tikriausiai nėra.

Panevėžio vyskupas J.Kauneckas knygos „Gyvosios kapas“ autoriui įteikė popiežiaus Jono Pauliaus II atminimo medalį. Kadangi tuo metu meras V.Matuzas buvo pas šalies Prezidentą, B.Urboną jo įgaliota sveikino miesto savivaldybės atsakinga darbuotoja Jarda Paukštienė. Knygos pristatyme netrūko ir kitų šviesių akimirkų. Baigiantis iškilmėms, buvusieji galerijoje rašytojo garbei atsistoję sugiedojo „Ilgiausių metų“.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija