„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2007 m. spalio 19 d., Nr. 4 (23)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

XXI amžiaus knygnešė

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

„XXI amžiaus“ platintoja Joniškyje –
70-metė knygnešė Genovaitė Nutautienė
Klier. Mariaus DYGLIO nuotrauka

Jau beveik dešimt metų į Joniškio Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią sekmadieniais, dar gerokai prieš šv. Mišias, ateina pensininkė Genovaitė Nutautienė. Atsisėdusi netoli durų, pasideda krūvą katalikiškos spaudos: „XXI amžių“, „Kataliką“, „Artumą“. Ateina ir šiokiadieniais prieš vakarines šv. Mišias – stengiasi, kad skirtingu laiku pamaldose dalyvaujantys tikintieji galėtų įsigyti katalikišką laikraštį ar žurnalą.

Spaudos nemaža krūva, tad nenuostabu, kad ne visus pavyksta parduoti – tada moteris, pasiėmusi laikraščius ar žurnalus, vaikšto po namus ir ragina skaityti, įsigyti bei palaikyti katalikišką spausdintą žodį. Tad G.Nutautienė tarsi tęsia XIX a. knygnešių darbą. Ne visi spaudą perka, kiti, dėl pinigų stygiaus tik retsykiais pirkdami, pasako: „Ateik retai, tankiai nevaikščiok!“ Tai turėtų būti ne tik fiziškai sunku, bet ir nemalonu, tačiau Genovaitė prie vargo ir nepatogumų įpratusi.

Katalikiškos spaudos platintoja gimė 1937 metais Joniškėlyje, tad šiais metais knygnešei G.Nutautienei – jau septyniasdešimt. Vos keturiolikos sulaukusi mergaitė neteko tėvo, tad nepilnametė išėjo dirbti į kolūkį – už vienuolikos kilometrų nuo miesto. Vėliau ten ir apsigyveno. Ištekėjusi už našlio, vėl sugrįžo į Joniškį. 30 metų dirbo įvairius darbus kolūkyje, paskui išėjo į pensiją. Dabar ji pati jau 10 metų našlė.

G.Nutautienė trokšta būti kuo nors naudinga. Daugiau kaip metus darbavosi Joniškio Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje valytoja, tačiau kai susilaužė ranką, šį darbą paliko. Tada ėmėsi katalikiškos spaudos platinimo: šį darbą pradėjusi dar kai čia darbavosi klebonas mons. Juozapas Dobilaitis, tęsia jį ir dabar, kai 2002 metais Joniškio parapijos klebonu tapo dekanas kun. Eduardas Simaška.

G.Nutautienė išplatina iki pusės šimto penktadieninio „XXI amžiaus“ ir „Kataliko“ egzempliorių, taip pat ir žurnalą „Artuma“ (yra gavusi ir po 50, o paskutiniojo numerio – 20 žurnalų). „Jeigu nevaikščiočiau po namus – daug liktų!“ – sako moteris. Ji apgailestauja, kad kai susilpnėjo regėjimas, ji pati mažai gali skaityti. Tačiau dvasingos sielos jubiliatė supranta katalikiško žodžio svarbą ir trokšta, kad jį išgirstų kuo daugiau Joniškio miesto gyventojų.

Jaunystėje Genovaitė ne kartą buvo Žagarėje, lankėsi pas savo tetą Moniką Strockienę, gyvenusią netoli Žagarės senosios bažnyčios. Tad po šv. Mišių su teta yra nusileidusi ir į bažnyčios rūsį, kur stikliniame karste, baltais drabužiais aprengta, gulėjusi tuomet žmonių šventąja vadinta Barbora (Barbora Umestauskaitė-Žagarietė). Anot Genovaitės, mirusiosios veidelis buvo labai liesas ir susiraukšlėjęs. Ji girdėjusi, kad Barbora buvo turtingos šeimos dukra, tačiau geros širdies, rūpinosi paprastais žmonėmis ir žuvo saugodama nekaltybę. G.Nutautienė džiaugėsi, kad Europos paveldo dienų baigiamajame renginyje – konferencijoje galėjo klausyti Telšių kunigų seminarijos klieriko Mariaus Dyglio, habil. dr. prof. Reginos Merkienės ir dr. Aldonos Vasiliauskienės skaitomų paskaitų ir daug naujo sužinoti apie Barborą Žagarietę.

G.Nutautienė domisi religine veikla, džiaugiasi „XXI amžiumi“, kuris daug dėmesio skiria Barborai Žagarietei, Šiluvos Mergelės Marijos paveikslo piligriminei kelionei bei kitiems įvykiams. Ji trokšta, kad kiekvienas tikintysis apie tai žinotų, todėl ir platina katalikišką spaudą.

Būtų puiku, jeigu kiekviena parapija Lietuvoje turėtų po tokią Genovaitę – savo knygnešę, katalikiškos spaudos platintoją. Tai būtų svari atspara šiuo metu tautoje plačiai vykdomam dvasiniam genocidui.

Joniškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija