„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2007 m. spalio 19 d., Nr. 4 (23)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jo atminimas gyvas žmonių širdyse ir… medžiuose

Vytautas BAGDONAS

Vitoldas Dagys (kairėje)
1994-ųjų vasarą
su akademiku Alfonsu Merkiu

Vitoldas Dagys Maleišių sodžiuje (Anykščių r.) gimė, augo, čia ir gyvenimo saulėlydžio neseniai sulaukė. 85-erių metų sulaukęs, svajojo sulaukti ir 90-mečio. Tačiau atgulė amžinajam poilsiui į Svėdasų kapines šalia savo tėvelių.

Nuo mažens Vitoldas talkino tėvams prie ūkio darbų. Antrojo pasaulinio karo metais buvo pašauktas į Raudonąją armiją. Fronte kovoti neteko, nes baigėsi karas ir laimingas kareivis grįžo namo. Kolūkiniais metais teko darbuotis daugiau kaip dešimtį metų brigadininku, mat buvo gabus ir mokytas jaunuolis. Paskui dirbo fermos vedėju, vėliau beveik dvi dešimtis metų – laiškanešiu. Po kolūkio griūties Vitoldas susigrąžino jam priklausančią žemę ir ryžosi ūkininkauti. Tėvui padėjo iš miesto sugrįžusi gimtinėn dukra.

Nors senolio jau nebėra tarp gyvųjų, bet jo žemė nedirvonuoja, toliau prižiūrima, o išpuoselėta sodyba vis dar veria akį.

V.Dagys visuomet su pasididžiavimu pasakodavo, kad yra sodinęs medelius kanauninko Vaižganto gimtajame Maleišių kaime. Tuo metu, kai 1933 metų balandžio mėnesį Vaižgantas mirė, Vitoldas mokėsi Kunigiškių pradžios mokykloje, pavadintoje Vaižganto vardu.

Po Vaižganto mirties mokykloje vyravo liūdna nuotaika, visi gailėjo mylimo rašytojo. Vieną dieną mokiniai kartu su mokytoju patraukė į Maleišius. Jie sutvarkė Tumų sodybos vietą (pastatų jau nebebuvo likę) ir aplinkui pasodino ąžuoliukų, liepaičių, klevų. Mergaitės sukasė darželį, prisodino gėlių. Paskui dažnai Vitoldas su draugais čia atbėgdavo, medelius ir gėles laistydavo, pasisėmę vandens iš čia pat esančio šulinio. Medeliai augo, greit tapo išlakiais medžiais. Vėliau šalia tų medžių buvo pastatytas skulptoriaus Bernardo Bučo sukurtas Vaižganto biustas.

Netoliese gyvenęs V.Dagys visuomet ateidavo į talką, kai reikėdavo apgenėti jau suaugusius medžius, išpjaustyti nudžiūvusias šakas.

1989 metų rudenį, minint J.Tumo-Vaižganto 120-ąsias gimimo metines, Maleišiuose palei kelią, vedantį Tumų sodybvietės link, buvo pasodinta 120 liepaičių. Kartu su kitais čia dirbo ir V.Dagys.

Svėdasų krašte nuo 1991-ųjų vasaros rengiami tradiciniai „Vaižganto skaitymai“, kuriuos organizuoja Svėdasų seniūnija kartu su Lietuvai pagražinti draugijos Centro taryba. Kiek dar leisdavo jėgos, Vitoldas ateidavo į Vaižganto gimtinę ir čia bendraudavo su renginio dalyviais. Kartą sodietis kalbėjosi su akademiku Alfonsu Merkiu, kuris buvo vienas „Vaižganto skaitymų“ iniciatorių, Vaižganto įkurtos Lietuvai pagražinti draugijos atgaivinimo puoselėtojų. V.Dagys akademikui papasakojo apie medelių sodinimą Tumų sodybvietėje. Per savo ilgą gyvenimą V.Dagys pasodino daug medžių. Žalumoje skendi Dagių sodyba, kiek tolėliau už jos – gražus beržynėlis, taip pat sodintas Vitoldo. Kolūkiniais metais buvo organizuojamos talkos sodinti parką, medelius prie kelių, fermų, technikos kiemo, kultūros namų. Visuomet tarp talkininkų galėjai regėti ir Vitoldą.

Palei kelią netoli nuo Vitoldo namų augo keletas aukštaūgių medžių. Vienas pradėjo pūti, vos besilaikė, todėl kolūkiniais metais tas medis buvo nupjautas. Liko didžiulis kelmas. Vitoldui parūpo į tą kelmą įkišti netoliese augusio liaunučio ąžuoliuko stiebelį. Ir štai ąžuoliukas įleido šaknis, pradėjo augti. Tai sukeldavo Vitoldui didelį džiaugsmą. Dabar nebėra senojo Vitoldo Dagio, o ąžuoliukas jau nebemažas, žaliuoja, džiugina visų akį…

Anykščių rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija