„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2008 m. vasario 29 d., Nr. 1 (25)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jūrų muziejaus įkūrėja

Jonas PETRONIS

Jūrų muziejaus Salako miestelyje
įkūrėja, Zarasų rajono kultūros
ir meno premijos laureatė
Jadvyga Vida Žilinskienė

Kad Zarasų kraštas garsėja ežerais, miškais ir upėmis, žino kiekvienas. Tačiau toli gražu ne visi žino, kad Salake veikia Jūrų muziejus. Nepriklausomybės atkūrimo dienos 90-mečio išvakarėse Zarasų rajono savivaldybės kultūros ir meno premija paskirta Salako krašto šviesuolei Jadvygai Vidai Žilinskienei.

Mokytoją J. V. Žilinskienę salakiečiai gerbia už tai, kad ji daugiau kaip pusę amžiaus paskyrė mokiniams ir mokyklai. Dar ir šiandien jos auklėtiniai, išsibarstę po visus Lietuvos kampelius ir net užsienio kraštus, su dėkingumu mini savo mokytoją. Ne tik už žinias, bet ir meilę gimtajai kalbai, savo kraštui ir jo žmonėms.

Mokytoja prisimena tuos metus, kai Salake kūrėsi Jūros muziejus. Tada ji, jauna mergaičiukė, pradėjo dirbti pradinių klasių mokytoja. Pas pradinukus į pamokas buvusioje Tetervinių septynmetėje mokykloje ji visada ateidavo ne tuščia: dažnai atsinešdavo į pamokas tai kriauklę, tai kitą surastą ar padovanotą unikalų jūros daiktą. Jauna mokytoja matė, kaip jūros turtais domisi vaikai ir kaupia juos. Sužinoję apie mokytojos pomėgį, atsiliepė ir šio krašto gyventojai, svečiai. Jų giminaičiai jūrininkai iš tolimų kraštų atveždavo mokytojai unikalių jūros gėrybių. Tada mokytoja net ir nesvajojo, kad šios jūros dovanos kada nors taps unikalaus muziejaus pradžia. Jadvyga Vida dėjo koralus, kriaukles, kitus daiktus į dėžę. Tų daiktų vis gausėjo, didėjo ir dėžių skaičius mokytojos Žilinskienės namuose. Sužinoję apie įdomius eksponatus pas Žilinskienę ėmė plūsti žmonės ne tik iš aplinkinių kaimų, bet ir Zarasų, kitų aplinkinių rajonų.

Prieš keturis dešimtmečius paskambinusi Zarasų ekskursijų biuro direktorė pranešė, kad norima jos namus įtraukti į lankytinų vietų sąrašą. Tačiau svečių plūstelėjo tiek daug, kad teko eksponatams paskirti vieną iš savo namo kambarių.

Naujasis muziejus Salake ilgai neturėjo pavadinimo. Kartą atėję lankytojai pasakė, kad kunigas juos pasiuntė į Jūrų muziejų. Taip kunigas tapo muziejaus krikštatėviu, o vardas muziejui prigijo, nors nuo jūros Salaką skiria vos ne pusė tūkstančio kilometrų.

Jadvyga Vida apie savo muziejų kalba kukliai – sako, kad greičiau jį tiktų pavadinti „varlynu”. Tačiau šiame „varlyne” yra labai daug moteriai brangių eksponatų. Vienas iš jų išsaugotas dar iš vaikystės. Gimtasis Jadvygos Vidos kaimas vadinasi originaliu vardu – Žalioji lanka, kaimą nuo Salako skiria tik šešetas kilometrų. Namuose ant stalo puikavosi kriauklė – peleninė. Mėgdavo mergaitė prisiglausti ją prie ausies ir klausytis jūros bangų ošimo, mintyse gėrėtis didingais jūros vandenimis. Nors ši kriauklė sena ir apgadinta, bet Jadvygai Vidai labai brangi ir miela.

Ekskursantai Žilinskienės įkurtame muziejuje gali susipažinti su retais, unikaliais ir egzotiškais eksponatais. Čia yra plėšrių žuvų – piranijų, ryklio liekanų, įvairių rūšių koralų, jūros ežių, vėžiagyvių ir daug kitų įdomių eksponatų. Muziejaus įkūrėja didžiuojasi ir labai retu, vieninteliu Lietuvoje eksponatu – jūrų lape.

Guvi senutė greitai susidraugauja su ekskursantais, ir jos jie nepamiršta – atsiunčia ir papildo Jūrų muziejų retais eksponatais. Tik buvusių muziejaus svečių dėka čia atsirado kriauklės iš Graikijos pajūrio, iš Raudonosios jūros ištraukti koralai, o iš Japonų jūros atkeliavo ežiukai. Kiekvienas eksponatas turi savo istoriją, ir kiekvienas brangus muziejaus įkūrėjai.

Per savo gyvenimą Jadvyga Vida sukaupė tūkstančius eksponatų, šiandien jie traukte traukia smalsuolius. Suprantama, geriausia gide po šį unikalų muziejų bus pati jo įkūrėja – ji žino kiekvieną eksponatą, jo įsigijimo istoriją. Netrukus muziejus kelsis į naujas erdvias patalpas ir įsikurs viename pastate su Gražutės regioninio parko direkcija ir informaciniu centru.

Domisi muziejumi ir jaunieji salakiečiai. Salako pagrindinėje mokykloje veikia aktyvus jaunųjų miškininkų būrelis, mokytojos Rimvydos Kasparavičienės sudominti moksleiviai dažnai renkasi Jūrų muziejuje, čia vyksta pamokos. Ir mokytoja R. Kasparavičienė, ir muziejaus įkūrėja pasakoja apie jūrų ir vandenynų platybes, jų augmeniją ir gyvūniją. Tai nepakartojamos meilės gamtai, jos pažinimui pamokos.

Reikia nepamiršti, kad mokytoja yra aktyvi kraštotyrininkė, sukaupusi daug vertingos medžiagos apie Salako parapiją, Salake gimusius kunigus. Taip pat yra užrašyta daug prisiminimų apie iškilius salakiečius, kultūros paminklų aprašymų, Salako krašto Lietuvos laisvės kovotojus. Įdomu bendrauti su laureate: ir šiandien ji žavi savo erudicija, kūrybingumu, yra kupina meilės savo darbui ir kraštui, turi nuostabią atmintį, kurios pavydėti gali daugelis jos bendraamžių.

Dar nėra ir pusantrų metų, kai Zarasų rajono Salako miestelio gyventoja Jadvyga Vida atšventė savo gyvenimo aštuoniasdešimtmetį. Būdama garbaus amžiaus buvusi mokytoja yra aktyvi miestelio gyventoja. Ji ir šiandien guvi ir energinga – nuolatinis darbas, domėjimasis jai teikia sveikatos, džiaugsmo ir kūrybos.

Vasario 16-ąją zarasiškiai, jų svečiai susirinko į Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimą. Jo metu ir buvo įteikta premija Salako krašto patriotei Vidai Jadvygai Žilinskienei. Apie tikrą lietuviško kaimo šviesuolę, jos gražius darbus daug gražių šiltų žodžių pasakė ir premiją įteikė Zarasų rajono meras Arnoldas Abramavičius. Ilgų metų ir prasmingų darbų laureatei linkėjo ir kiti minėjimo dalyviai.

Zarasų rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija