„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2009 m. lapkričio 6 d., Nr. 4 (32)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Meistras išsaugojo kino įrangą

Vytautas Bagdonas

Anykščių miesto šventėje muziejininkas
Aloyzas Janušis demonstravo istorine
relikvija tapusią kino aparatūrą

Anykštėną Aloyzą Janušį visi vadina auksarankiu. Šio Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus darbuotojo dėka naujam gyvenimui buvo prikeltas ne vienas vertingas muziejaus eksponatas, eksponavimui buvo paruošti įvairūs sendaikčiai. Jo rankose sėkmingai veikia ir fotoaparatas, ir videokamera. Ilgą laiką Aloyzas kartu su kitais muziejininkais kūrė kultūrines TV laidas ir rodė jas per vietinę televiziją. Taip susikaupė gana išsamus videoarchyvas apie kultūrinius anykštėnų renginius, žymius žmones.

Aloyzas Janušis dar vaikystėje pamėgo fotografiją ir su fotoaparatu nesiskiria iki šiol. Kai atsirado mėgėjiški kino aparatai, šis anykštėnas irgi įsigijo filmavimo kamerą ir ne vienerius metus suko mėgėjiškus filmukus. Dabar kino technika jau visai kitokia – naujesnė, tobulesnė, skaitmeninė. Tačiau A. Janušis savo seną aparatūrą išsaugojo – ir netgi dar surinko iš kitų kino mėgėjų. Viską jis išsaugojo ateities kartoms. Su šio anykštėno kino aparatūros kolekcija anykštėnai ir jų svečiai jau galėjo susipažinti per Anykščių miesto šventę. Miesto sode įsitaisęs muziejininkas išsidėliojo aplinkui įrangą, skirtą filmuoti, mėgėjiškiems filmams kurti, demonstruoti, ir mielai apie ją pasakojo, aiškino susidomėjusiems šventės dalyviams. Tomis valandėlėmis, bendraudamas su anykštėnais ir miesto svečiais, muziejininkas prisiminė savo jaunystės pomėgį, su kino kamera praleistą laiką. Vyresnioji karta, kuri domėjosi kinu, dar prisiminė 8 mm filmukus. Dabar jaunimas to jau nežino, nežino ir apie 16 mm kino kameras. O tokia aparatūra anksčiau būdavo visų kino mėgėjų didžiausia svajonė – tokiomis kameromis dažniausiai filmavo profesionalai. Todėl ir toje savotiškoje parodoje muziejininkas A. Janušis rodė vieną tokią filmavimo kamerą ir su pasididžiavimu pasakojo, kad su ja daug metų yra dirbęs gerai žinomas Lietuvos televizijos operatorius Skirmantas Pabedinskas.

A. Janušis prašo visų, dar išsaugojusių senąją kino aparatūrą, jos neišmesti, o padovanoti A. Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko muziejui. Pasak anykštėno, tai gali būti pati įvairiausia įranga: filmavimo aparatai, kinui rodyti aparatūra, objektyvai, apšvietimo įranga, bakeliai, vonelės ir kiti dalykai, skirti filmams ryškinti ir pan. Gal tokie dalykai kur nors palėpėje ar rūsyje vietą užima, o muziejininkams jie būtų labai vertingi eksponatai...

Anykščiai garsėja ne vien tiktai literatūriniais muziejais. Kas nežino unikalaus Arklio muziejaus, vis labiau populiarėja Siaurojo geležinkelio muziejus. Ir kas žino – gal ateityje atsiras čia ir kino muziejus?

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija