„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. birželio 4 d., Nr. 3 (35)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Prezidentės apdovanojimas už gausią šeimą

Gintarė Martinaitienė

Angelė Ona Bagdanavičienė
džiaugiasi Prezidentės apdovanojimu
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Jau keleri metai Motinos dienos proga šalies Prezidentas apdovanoja daugiavaikes mamas, kurios pagimdė ne mažiau kaip septynis vaikus ir išauklėjo juos dorais žmonėmis. Balandžio 29 dieną Prezidentūroje buvo apdovanota Šakių rajone Kudirkos Naumiestyje gyvenanti Angelė Ona Bagdanavičienė, kuri užaugino ir į gyvenimą išleido devynis vaikus. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė jai ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį.

Buvo sunkūs laikai

Kitais metais A. O. Bagdanavičienė švęs savo aštuoniasdešimtmetį. Nors teko pergyventi ir karą, ir badą, ji užaugino ir į gyvenimą išleido šešis sūnus – Vaclovą, Joną, Albiną, Vidą, Algį, Vaidą ir tris dukras – Genovaitę, Nijolę ir Dalę. Moteris džiaugiasi ne tik gausiu suaugusių vaikų būriu, bet ir 26 anūkais bei 19 proanūkių. „Svarbiausia, kad visi vaikai sveiki, gyvi ir nenuėjo šunkeliais“, – įsitikinusi moteris. Pasakodama apie tai, kaip jai sekėsi užauginti tokį būrį vaikų, A. O. Bagdanavičienė pripažįsta, kad lengva nebuvo. „Buvo sunkūs laikai, ne taip, kaip dabar, tačiau dabar, kai vaikai jau užaugę, rodos, tie metai ėjo ir praėjo“, – sako daugiavaikė mama. Ji pasakoja, kad tuomet nebuvo galimybių įsisodinus vaiką į vežimėlį vežiotis po miestą. „Pažiūrėkit kaip yra dabar. Jaunos mamytės susitinka, vežiojasi sau vaikus po miestą ir vargo nemato. Mūsų laikais vaikus augino vaikai. Pasakai, kad prižiūrėtų vieni kitus, uždarai ir išeini dirbti, nes kitaip ir būti negalėjo“, – prisimena pašnekovė. Jų šeima gyveno vieno kambario bute, tad vaikus tekdavo po keturis į lovą suguldyti. „O ką, ar neužaugo?“ – retoriškai teiraujasi A. O. Bagdanavičienė. Moteris sako, kad visuomet laikėsi nuostatos, kad kiek Dievas duos, tiek ir gimdys. „Žinoma, laikai kiti buvo, dabar tai visokių priemonių yra, o tuomet...“ – požiūrį dėstė moteris. Tačiau moteris įsitikinusi, kad vienas vaikas – ne vaikas. „Nors du reikia turėti, o ką su tuo vienu? Tai geriau išvis nereikia, nes iš vieno vargu ar geras žmogus užaugs. O jeigu jam kas atsitiktų, tai tėvai išvis be vaikų lieka“, – sako A. O. Bagdanavičienė.

Ko žmogui reikia?

A. O. Bagdanaviečienė nuo gimimo gyveno Kudirkos Naumiestyje ir sako neįsivaizduojanti, kad galėtų būti kitaip. Ji pati kilusi iš šeimos, kurioje užaugo keturi vaikai, nors mama pagimdė 13, tačiau kiti mirė dar būdami maži. Moters pavyzdžiu kurti didelę šeimą pasekė vyriausia dukra Genovaitė, kuri augina penkis vaikus. Kiti vaikai augina po dvi – tris atžalas. Džiugu moteriai, kad visi jie gyvena netoliese. Vieni – Kudirkos Naumiestyje, dvi dukros – Gotlybiškiuose, viena – Kaune.

A. O. Bagdanavičienė jau 17 metų našlė, tačiau džiaugiasi šalia turėdama draugą Joną. „Ateina pas mane, televizorių pažiūrime, pabendraujame. Smagu, kad žmogus šalia, mes nuo vaikystės pažįstami, mokykloje kartu mokėmės, suolai šalia vienas kito stovėjo, o dabar abu našliai“, – pasakoja pašnekovė. Ji sako, kad draugas netoli gyvena, tad jiedu ir daržovių kartu pasisodina ir, kai liūdna, kartu padainuoja, o jeigu reikia, užplūdus prisiminimams, paverkia. „Gerai, kad esame sveiki, dar lazdos vaikščiojant nereikia, šiaip sveikata nebloga, tad ko čia daugiau senatvėj reikia...“ – dėkoja Dievui A. O. Bagdanavičienė.

Ne pirmas apdovanojimas

Naumiestietė už gausią šeimą yra gavusi ne vieną apdovanojimą. Dar rusų laikais, kaip pati įvardija, turėjo net šešis medalius, tačiau vėliau teko juos parduoti, tad dabar likę tik prisiminimai. 2006 metais A. O. Bagdanavičienei Šeimų šventėje meras Juozas Bertašiaus taip pat įteikė padėkos raštą už gražiai ir dorai užaugintus devynis vaikus. Tačiau Prezidentės apdovanojimas moteriai labiausiai netikėtas. „Ką čia man dabar, paprastam, senam žmogui įteiks tokį apdovanojimą. Vargu, ar reikia jiems taip turbacytis. O ir pati labai jaudinuosi, nežinau, kaip ten man reikės elgtis“, – sako nominantė. Nors jai šis apdovanojimas labai malonus, tačiau nerimauja, kad jau mažai laiko teks juo pasidžiaugti. Moterį į Prezidentūrą lydėjo vaikai, ją sveikino Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė.

Kudirkos Naumiestis,
Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija