„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. rugpjūčio 13 d., Nr. 4 (36)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Karužų ilgaamžė

Rūta Averkienė

Karužų kaimo šimtametė
Albina Vaitulionienė

Karužų kaime gyvenanti Albina Vaitulionienė neseniai atšventė 100 metų jubiliejų. Garbaus amžiaus sulaukusią moterį pasveikino rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, Varėnos seniūnas Juozas Balevičius, Nedzingės bendruomenės pirmininkė Nijolė Maceikienė ir VSDFV Varėnos skyriaus direktorės pavaduotoja Ona Bazelienė.

Močiutė Albina, spausdama rankose dovanotas gėles, nemokėjo paslėpti jaudulio, kad jos gražios sukakties nepamiršo ne tik artimieji, bet ir rajono vadovai. Kuklindamasi senolė kartojo, kad visą gyvenimą paprastai gyvenusi, tad prie tokio dėmesio nepratusi.

Dailioje, sūnaus kurtomis skulptūromis ir pačios puoselėjamu gėlių darželiu išpuoštoje sodyboje senolė nuo to laiko, kai prieš dvidešimt vienerius metus palaidojo savo žmogų, gyvena viena. „Turiu dukterį ir du sūnus, keturis vaikaičius ir keturis provaikaičius. Visi geri, rūpinasi manimi, kiekvieną savaitgalį aplanko, į Nedzingės bažnyčią nuveža – o ko dar daugiau senam žmogui reikia?“ – sako močiutė Albina. Ir vyrą geru žodžiu mini, juokaudama sako, kad buvo „pasaulinis vyras, geras, rūpestingas“.

Nors močiutei jau sunku daugelį prisiminimų iš praeities atšaukti, tačiau ji puikiai prisimena, kad sunki buvo vaikystė, jaunystė, kaip išgyveno, kad vyro į frontą nepaimtų, ir darbas kolūkyje jai buvęs sunkus. „Aš visą gyvenimą buvau kolchozninkė“, – atsidūsta močiutė Albina Vaitulionienė, trumpai mintimis perbėgusi savo nelengvą gyvenimą.

Nors ir nestiprios sveikatos, tačiau blaivaus proto ir gana guvi, ji džiaugiasi sulaukusi tokių metų. Televizoriaus, sako, nežiūrinti, nes jis nerodo laidų, kurios tiktų seniems žmonėms. Tačiau daug skaito, viskuo domisi. Pačios didžiausios senolės godos – kad Dievas ir visiems žmonėms tiek sveikatos ir metų, kiek jai pačiai atseikėjo, duotų.

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija