„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. spalio 8 d., Nr. 5 (37)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Penkiolika universiteto metų

Dr. Aldona Kačerauskienė

Prieš 15 metų išsipildė doc. dr. gydytojo gerontologo Medardo Čoboto (1928–2009) svajonė – Vilniuje buvo įkurtas Trečiojo amžiaus universitetas TAU, nuo įkūrimo (1995 m. birželio 15 d.) susilaukęs didelio pagyvenusių žmonių susidomėjimo, kurį lėmė ir rektoriaus M. Čoboto, mokslininko, visuomenininko, Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo akto signataro, autoritetas. Šių metų pradžioje universitetas pavadintas M. Čoboto vardu. Birželio 18 dieną gausiai susirinkę į jubiliejinį renginį universiteto dėstytojai ir studentai pagerbė M. Čoboto atminimą.

Apie universiteto veiklą papasakojo dabartinė rektorė doc. dr. Vanda Brimienė. Dabar veikia 11 fakultetų: sveikatos, muzikos, tautodailės, literatų, turizmo, kalbų ir kt; artimiausiu metu ketinama įkurti filosofijos ir istorijos fakultetus. Universitetas vasarą atostogauja, bet ir tuo metu klausytojai norėtų susiburti į vasaros grupę – toks didelis noras būti kartu, bendrauti, dalytis žiniomis. Universitetas turi 19 filialų: Klaipėdos (įsisteigė 1996 m.), Panevėžio (1998 m.), Kauno, Šiaulių ir Prienų (1999 m.), Jonavos (2009 m.), Alytaus (2008 m.).

TAU klausytojai gali gilinti žinias įvairiose mokslo srityse, lavinti meninius gebėjimus, užsiimti mėgstama veikla, bendrauti, klausytis muzikos, bendrai švęsti tradicines šventes, vykti į ekskursijas, mokytis užsienio kalbų. Tačiau ne tik tai. Klausytojai jaučiasi savi tarp savų, juos vienija bendravimo džiaugsmas, noras būti naudingiems.

Pakalbinome literatų fakulteto narę, buvusią ilgametę Vilniaus katalikiško vaikų darželio Birutė vedėją, penkių knygų autorę Juditą Stankevičienę. Ji mielai pasakojo: „Renkamės kartą per savaitę arba kartą per dvi savaites, skaitome savo kūrybą, susitinkame su poetais, rašytojais, nagrinėjame jų kūrinius, kartu švenčiame šventes...“ Prienų filialo vadovė Angelė Bajorienė, Prienų globos namų direktorė, sako: „Veikia žmogaus tobulėjimo fakultetas, kurį lanko įvairių profesijų ir gabumų žmonės. Tai gydytojai, mokytojai, socialinės ir medicinos srities darbuotojai, buvę įstaigų vadovai ir dirbę paprastus, bet labai reikalingus darbus žmonės. Fakulteto darbo formos įvairios: studentai klauso paskaitų, dalyvauja susitikimuose su įvairiais žmonėmis, mielai lankosi knygų pristatymuose, poezijos popietėse, vyksta į ekskursijas, lanko muziejus, parodas, koncertus, meno galerijas, kultūros paminklus. Studentus vienija gražus tarpusavio bendravimas ir noras kuo daugiau sužinoti, pažinti, pasidalyti patyrimu“.

Po jubiliejinio renginio įsitikini, kad senatvė yra prasmingas gyvenimo tarpsnis, kai, anot poeto, „širdy susikaupia ir išmintis, ir patyrimas“, kai norisi tuo patyrimu pasidalyti su kitais.

Universitetas turi daug draugų ir rėmėjų. Padėkos raštais buvo apdovanotas Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius akad. Algirdas Gaižutis, Vilniaus universiteto rektorius akad. Benediktas Juodka, Vilniaus Gedimino technikos universiteto pirmasis prorektorius Edmundas Kazimieras Zavadskas ir didelis būrys savųjų.

Ilgai negalėjai atitraukti akių nuo tautodailės ir literatų fakultetų surengtos parodos – tiek čia daug išmonės, gyvenimo padiktuoto grožio suvokimo.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija