„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2011 m. lapkričio 4 d., Nr. 5 (43)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šventė globos namuose

Bronius VERTELKA

Globos namų direktorius
Patrikas Skrudupis dėkoja
solistei Elenai Grumbinienei

Globos namų kieme

Baigiantis vasarai, Panevėžio šv. Juozapo globos namai  rengia  Padėkos dieną. Tokia šventė – šiemet jau trečioji – buvo rugpjūčio 25-ąją. Renginyje  dalyvavo ir šių namų gyventojai, kam neleido sveikata, jį stebėjo iš balkono. Šventė prasidėjo daina iš videofilmo „Giminės“, kurią atliko globos namų darbuotojai  bei direktorius Patrikas Skrudupis. Šių namų įkūrėjas mons. Juozapas Antanavičius  pasakojo, kaip vyko statybos: vienas verslininkas paaukojo kelis šimtus, o senučiukė moterytė – visą tūkstantį litų. Šventės globėjas Seimo narys Julius Dautartas sakė, jog senatvės sulaukusių žmonių globa – labai svarbus ir atsakingas dalykas.

Susirinkusiųjų širdis virpino Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios Vaikų ir jaunimo choro (vadovė Liuda Vėžytė) atliekamos giesmės – jos balsai skambėjo kaip varpeliai. Globos namų gyventoja Nijolė Janina Šarkienė, teigusi, jog nelaiko savęs poete, eiliuoti pradėjo iš neturėjimo ką veikti, ne tik pažėrė pluoštelį savo nauj ausios kūrybos, bet ir eiliuotai pasakojo apie kasdien sutinkamus žmones – globos namų gyventojus aptarnaujantį kolektyvą. Viktorija Juškienė, nuoširdi globos namų bičiulė, ne kartą savo rankdarbiais puošusi jų sienas, pasirodė turinti dar ir gražų balsą. Ji atliko keletą dainų.

Latvijos lietuvių bendruomenės kapela „Rasa“, vadovaujama Rimanto Klepšio, savo pasirodymą pradėjo daina „Kai aš namo sugrįžtu“ – tiesiog širdį veriančiu kūriniu. Kolektyvas palaiko  glaudžius ryšius su gimtine Lietuva, stengiasi išlaikyti jos papročius ir tradicijas. Be to, kapelos vadovo R. Klepšio mama savo gyvenimo dienas leidžia Panevėžyje, yra seniausia (eina 99-ieji) globos namų gyventoja. Kitas jos sūnus – Vytautas – yra Panevėžio bendruomenės rūmų šokių kolektyvo „Sidabrava“ dalyvis. Šventės metu jis irgi šoko.

Globos namų direktorius Patrikas Skrudupis didžiavosi savanoriais – jų yra apie 25. Kuklūs tai žmonės, tad ateiti atsiimti padėkų išdrįso tik du vyrai – Valdas ir Valentas. Vadinasi, ne už žodžius, bet už darbus  galima vertinti žmogų. Padainavo  savanore pristatyta solistė Elena Grumbinienė. Šventės meninę programą paįvairino Velžio seniūnijos folkloro ansamblis „Gegužraibė“(vadovė  Virginija Stundžienė). Panevėžio politinių kalinių ir tremtinių mišrus choras „Likimai“ (vadovė Giedrė Bartuškienė) vieną dainą skyrė šiemet į Amžinybę išėjusiam buvusiam šių namų gyventojui kompozitoriui Juozui Bagdonui. Šviesiam jo atminimui dainą „Tris dienas, tris naktis“ skyrė ir Panevėžio apskrities šaulių rinktinės mišrus choras „Aukštaitis“. Daugelį metų šiam kolektyvui vadovavo J. Bagdonas. Dabartinė choro vadovė Zina Jareckienė gausybę gerų žodžių išsakė globos namuose gyvenančiam, greitai 96 metų sukaktį švęsiančiam savo mokytojui, žymiam chorvedžiui Aleksandrui Liberiui. Susirinkusiems jis pamojo iš balkono ir nusilenkė. Koncertas baigėsi daina „Ąžuolai žaliuos žemėj Lietuvos“, kurią dainuoti buvo pakviesti visi šventės dalyviai.

Šventė tęsėsi prie vaišių stalo šnekučiujantis, dalijantis prisiminimais.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija