„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2013 m. balandžio 5 d., Nr. 1 (49)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Penktadienio pokalbiai

Senolė puoselėja tautos tradicijas

Kultūros ministerijos premijos
laureatė Janina Bikinienė

Kulbių kaimo gyventoja Janina BIKINIENĖ gavo Kultūros ministerijos premiją už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą. Pirmąkart tokia premija atkeliavo į Panevėžio rajoną. Su kovo 21-ąją 85 metų sukaktį minėjusia sodiete kalbasi žurnalistas Bronius VERTELKA.

 

Kada ir kaip susidomėjote tradicinės kultūros puoselėjimu ir skleidimu?


Laikas ir žmonės

Dailininko gyvenimo instaliacijos

Romas BACEVIČIUS

Dailininkas
Juozas Bernardas Tumas

Įprasta, kad paveikslų parodos vyksta specialiose galerijose, tačiau ten jų pažiūrėti ateina dažniausiai tik daile besidomintys žmonės, o masės gražių darbų nepamato. Todėl sveikintina, kai ieškoma būdų dailininkų kūrybą pristatyti ir kitaip. Štai prieš kelis mėnesius Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktorė Viduta Bačkierienė, gatvėje sutikusi šiame krašte žinomą dailininką, pasiūlė jam parodyti savo darbus namų gyventojams. Dailininkas Juozas Bernardas Tumas mielai sutiko nelaikyti viską, ką sukūrė, namuose, ir savo tapybos darbais bent kuriam laikui papuošė namų atrojo aukšto fojė. Gyventojai atidžiai apžiūrėjo kiekvieną paveikslą, gėrėjosi, o vasario 22-ąją čia atvykęs autorius papasakojo ne tik apie jam ypač brangių paveikslų atsiradimo istoriją, bet ir sudėtingą savo gyvenimą.


Laikas ir žmonės

Pasišventęs muziejininkystei

Bronius VERTELKA

Privataus muziejaus savininkas
Klemensas Sakalauskas

Devintuoju Panevėžio rajono garbės piliečiu tapo privataus etnografinio muziejaus Piniavoje įkūrėjas ir savininkas Klemensas Sakalauskas. Etnokultūros paveldo skleidėjui ir puoselėtojui šio titulo regalijos buvo įteiktos vasario 15-ąją Piniavos vaikų darželio-mokyklos salėje.

Iš daugelio pasaulio šalių į muziejų atvykstančius lankytojus stebina ne vien eksponatų įvairumas, bet ir tai, kaip be valstybės paramos vienas žmogus sugebėjo jį įkurti. Maždaug 40 arų sodyboje sutelkta daug nuostabių eksponatų! K. Sakalauskas už tokį darbą negauna atlyginimo, tačiau lieka dėkingas aukojantiems muziejaus priežiūrai ir viską daro taip, kad pačiam atrodytų gražu ir jaudintų širdį. Senovę menančius sukauptus daiktus ėmė tvarkyti, kai sūnūs jau buvo vedę, kai bankrutavo „Ekrano“ gamykla, kurioje dirbo daugelį metų, ir atsirado daugiau laisvo laiko.


Laikas ir žmonės

Šis žmogus – Dievo dovana visiems

Marija ATKOČIŪNAITĖ-VARENBERGIENĖ

Sveikinimai Donatui Čepukui. Iš dešinės:
Donatas Čepukas, dr. Aldona
Vasiliauskienė, Utenos rajono
savivaldybės administracijos Kultūros
skyriaus vyr. specialistė Zita
Mackevičienė ir Daugailių mokyklos
bičiulių pirmininkas, UAB „Vilava“
generalinis direktorius Antanas Vilūnas

Šiuos žodžius ištarė Dusetų parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas, kalbėdamas apie žurnalistą, rašytoją, „Utenio“ laikraščio vyr. redaktorių, pirmąjį Dusetų Garbės pilietį Donatą Čepuką jubiliejiniame kūrybos vakare, įvykusiame kovo 9 dieną Dusetų kultūros centre.

Dar niekada šioje naujojoje Dusetų kultūros centro salėje vienu metu nebuvo tiek daug iškilių žmonių kaip šią popietę. Į jubiliejinį kūrybos vakarą, kuris tapo ir naujosios solidžios Donato Čepuko knygos „Vaivorykštės apsilankymas“ sutiktuvėmis, atvyko Lietuvos respublikos Seimo nariai Andrius Kubilius, Arvydas Anušauskas, Agnė Bilotaitė, buvę Seimo nariai Edmundas Pupinis ir Algimantas Dumbrava (dabar vėl išrinktas į Seimą) su žmona, profesorė, istorikė Aldona Vasiliauskienė, Zarasų rajono meras Arnoldas Abramavičius, vicemerė Stasė Goštautienė, administracijos direktorius Vytautas Sekonas su žmona, Zarasų miškų urėdas Rimantas Jurevičius, laikraščio „Utenos diena“ vyriausias redaktorius Vytautas Ridikas, Dusetų parapijos klebonas kan. Stanislovas Krumpliauskas, Antazavės klebonas kun. Stasys Tamulionis, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys ir kt. Renginį juostoje įamžino Adolfas Sinkevičius. Tarp vakaro svečių buvo gausus būrys Donato Čepuko pažįstamų iš Utenos, Zarasų, Ignalinos, Ukmergės, Panevėžio ir kitur. Tačiau gausiausias buvo dusetiškių – Donato kūrybos gerbėjų, jaunystės dienų bendradarbių, pažįstamų – būrys.


Atmintis

Nežinomas ir žinomas menininkas

Benjaminas ŽULYS

Stasys Sčesnulevičius
Nuotrauka iš menotyrininkės
K. Endriukaitytės parengto
kūrinių reprodukcijų katalogo

Dailininkas Stasys Sčesnulevičius (1905–1979) – ypatingo likimo meno žmogus, nūnai – jau šviesios atminties. Nors jis nutapė gerokai per tūkstantį įvairių žanrų darbų, tačiau per visą savo gyvenimą nesurengė nė vienos autorinės parodos. Kiek žinoma, dalyvavo tik grupinėje parodoje apie 1975 metus Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Jis nė nebuvo Dailininkų sąjungos narys, nors juo tapti ragino bičiuliai žymūs dailininkai – Antanas Žmuidzinavičius, Rimtas Kalpokas, Stasys Ušinskas. Kaip dailininkas jis niekur oficialiai nefigūravo... Tiesa, 1939 metais jis ėmė mokytis Kauno meno mokykloje, bet prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas mokslus nutraukė. Vis dėlto Stasys Sčesnulevičius visą gyvenimą tapė. Jo kūryboje – portretai, figūrinės kompozicijos, ypač – daug peizažų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija