„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2015 m. balandžio 3 d., Nr. 1 (55)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Atvėrė kraičių skrynias

Bronius VERTELKA

Poetės Laimutės Kairytės-Čirvinskienės
mama irgi buvo audėja

Margi Kabelių krašto audinių raštai

Bendrauja kaimynai, Kabelių
ir Maženių bendruomenių
pirmininkai Vidmantas Kazlauskas
(kairėje) bei Algis Petrošaitis

Šaltoką kovo 22-osios popietę į privačios parduotuvės savininkų suremontuotą ir laikinam naudojimui bendruomenės reikmėms skirtą salę rinkosi tie, kas domisi lietuvišku liaudies menu, senaisiais amatais. Čia jų laukė senelių, mamų, giminaičių ar šiaip pažįstamų austų rankdarbių paroda. Kabelių ir aplinkinių kaimų trobose austus dirbinius buvo galima vertinti juos liečiant, kilnojant. Juk audimas – viena seniausių lietuvių liaudies meno šakų, reikalavusi didelės kantrybės ir nemažų sąnaudų. Parodoje buvo galima pamatyti Marcelės Kairytės-Šipelienės, Salomėjos Šlekytės-Kairienės ir dar apie 20 audimo meistrių darbų. Visa tai buvo išgulėję gausybę metų kraičių skryniose, tad paroda buvo puiki proga audinius pravėdinti. Eksponatus papildė koja minamas verpimo ratelis, kočėlas ir rumbuota lenta – senoviniai lyginimo reikmenys, Veronikos Aleliūnienės sūnaus Kazio atvežta senutėlė siuvimo mašina.

Apie ilgą lino kelią nuo jo sėjos iki siūlo pasakojo kabeliškė Danutė Kairytė-Zlatkienė. Ne viena moteris prisiminė, kaip nematant mamoms vaikystėje bandydavo pačios austi. Dabar Kabeliuose jau nebeišgirsi trinksinčių audimo staklių, jų netgi jau ir neparodysi. O šiaip netrūko gero juoko, malonių akimirkų. Ne vienam nuostabą kėlė tai, jog daugybę metų išsilaikę dirbiniai nepakeitė spalvos, neišbluko, nors siūlus dažydavo namuose.

Jaunosios kartos atstovė Ievutė deklamavo eilėraštį „Tėviškė“, persmelktą meile gimtajam kraštui, Tėvynei Lietuvai ir jos žmonėms. Kartu parodoje pristatyta iš Kabelių kilusios ir Pasvalyje gyvenančios Laimutės Kairytės-Čirvinskienės poezijos knygelė „Ganosi vėjas“, į kurią autorė sudėjo paskutiniųjų metų kūrybą. Vieną eilėraštį perskaitė poetės dukra. Knygelę buvo galima įsigyti, nustatant savo kainą (kiek negaila).

Gražaus pasibuvimo metu skambėjo dainos apie linus ir „Kur bėga Šešupė“, jas vedė ir akordeonu grojo bendruomenės pirmininkas Algis Petrošaitis, jam pritarė susirinkusieji. Padėkota visiems, prisidėjusiems prie šventės rengimo.

Dar ilgai susirinkusieji nesiskirstė, šnekučiavosi vieni su kitais, vaišinosi suneštais gardumynais, grožėjosi margais Kabelių krašto audinių raštais.

Kabeliai, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija