„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2015 m. rugsėjo 4 d., Nr. 3 (57)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ištikimas Dievui ir tarnystei

A†A kun. jubil. Juozas Gunta
(1924 12 11–1950 09 24–2015 08 23) 

Kun. Juozas Gunta 1980 metais

Rugpjūčio 23-iosios rytmetį, eidamas 91-uosius gyvenimo metus, mirė Nasrėnų senelių globos namų (Kalnalio parapija, Kretingos r.) rezidentas-kapelionas, vienas vyriausių Telšių vyskupijos kunigų Juozas Gunta. Jis gimė 1924 m. gruodžio 11 d. Pikelių bažnytkaimyje (Mažeikių r.)., mokėsi Pikelių pradžios mokykloje, Mažeikių vidurinėje mokykloje, Telšių ir Kauno kunigų seminarijose. 1950 m. rugsėjo 24 d. Kauno Arkikatedroje Bazilikoje Panevėžio vyskupas ir Vilniaus Kapitulinis Vikaras Kazimieras Paltarokas jį ir dar dvylika bendrakursių įšventino kunigu.

Kun. J. Gunta Telšių vyskupų paskyrimu dirbo Kvėdarnos vikaru, Tenenių, Gadunavo, Varputėnų, Šateikių, Upynos-Kaunatavo, Tūbinių parapijų klebonu, Šilalės altaristu, Šilutės vikaru, Ubiškės ir Kaunatavo, Gardamo klebonu, Kuršėnų altaristu, Ukrinų parapijos rezidentu, nuo 2003 metų iki mirties – Kalnalio parapijos rezidentu ir Nasrėnų senelių globos namų kapelionu.

Kun. jubil. Juozas Gunta buvo pašarvotas Kalnalio parapijos Šv. Lauryno bažnyčioje. Už jį čia buvo meldžiamasi, aukojamos šv. Mišios. Laidotuvių šv. Mišios Kalnalio bažnyčioje buvo aukojamos rugpjūčio 25 dieną 11 val. Šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo 25 Telšių vyskupijos kunigai, liturgijoje patarnavo 3 diakonai ir vienas klierikas. Giedojo jungtinis Kalnalio ir Kūlupėnų parapijų choras. Laidotuvių šv. Mišių pamoksle Telšių vyskupijos ganytojas priminė kunigo Juozo Guntos nueitą gyvenimo kelią – jis iš savo kurso, kuriame studijavo ir šviesios atminties Telšių vyskupijos vyskupas Antanas Vaičius, buvo vyriausias, o amžinybėn iškeliavo priešpaskutinis (gyvas yra tik Marijampolėje gyvenantis kun. Jonas Survila – red.). Kunigas Juozas Gunta, iškunigavęs beveik 65 metus, buvo ištikimas Dievui, nuoširdžiai laikėsi kunigiškų priedermių. Mylėjo maldą ir giesmę, senąją liturgiją. Per visus savo kunigiškos tarnystės metus buvo uolus, besistengiantis patarnauti tikintiesiems. Vyskupas kvietė melstis už mirusįjį kunigą, melsti naujų, brandžių pašaukimų į kunigystę. Po šv. Mišių velionis, laidotuvių apeigoms vadovaujant Telšių vyskupijos vyskupui, palaidotas Kalnalio bažnyčios šventoriuje.

Amžinąjį atilsį duok mirusiam, Viešpatie!

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija