„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2016 m. balandžio 22 d., Nr. 2 (61)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Meilė gimtajam kraštui atsispindi knygose

Varėnos viešojoje bibliotekoje veikė spaudinių paroda „Vytautui Valentinui Česnuliui – 80“. Jubiliatas gimė 1936 m. vasario 14 d. Moliadugnio kaime, Varėnos valsčiuje. 1946 metais baigė pradinę mokyklą gimtajame sodžiuje, 1954 metais – Varėnos I (dabar Senosios Varėnos) vidurinę mokyklą ir įstojo į Vilniaus universiteto istorijos-teologijos fakulteto žurnalistikos specialybę. 1959 metais baigęs mokslus dirbo įvairiuose žurnaluose. 1972 metais perėjo dirbti į Valstybinį televizijos ir radijo komitetą. Už dvimetę ekonominę televizijos mokyklą žemdirbiams (1972–1974) gavo Visasąjunginės liaudies ūkio parodos bronzos medalį. V. Česnulis 29 pačius gražiausius jaunystės metus ir sugebėjimus atidavė Lietuvos radijui ir televizijai. Šešiolika metų plušėjo radijo žinių redakcijoje. Nuo 1985 metų – Lietuvos radijo Informacijos redakcijos redaktorius. Pagrindinės jo temos – kultūra, mokslo ir Bažnyčios istorija, kraštotyra. Iš nacionalinio radijo atleistas 2001 metais. Tačiau V. Česnulis buvo ne toks žmogus, kuris sėdėtų be mėgiamo užsiėmimo. Turėdamas dar mokykloje įgytą pomėgį kraštotyrai, atsiradusį laiką paaukojo darbui archyvuose, gilinimuisi į gimtojo krašto istoriją.

V. Česnulis nuolat palaiko ryšius su Varėnos krašto bendruomene, dalyvauja įvairiuose renginiuose. Varėnos kultūros centro salėje vykusioje konferencijoje „150 Varėnos istorijos minučių“ V. Česnulis skaitė pranešimą „Varėnos pradžia“. Jis dalyvavo Varėnos viešosios bibliotekos renginyje, kurio metu buvo aptarti paskelbto žinių apie Varėną konkurso rezultatai ir įvertinti konkurso nugalėtojai. Dalyviai buvo apdovanoti V. Česnulio knygomis „Varėnai 150 metų“.

Varėnos viešosios bibliotekos Kraštotyros skyriaus darbuotojos jau daug metų su V. Česnuliu palaiko glaudžius ryšius. Šis žymus kraštietis nuolat domisi bibliotekos kraštotyros fondu, dovanoja įvairią medžiagą (knygas, laikraščius, nuotraukas), susijusią su Varėnos rajono istorija.

Parodoje – V. Česnulio knygos. Jų išleista nemažai. Tai – gausiais archyviniais šaltiniais paremtos istorijos knygos: „Iš Varėnos II parapijos ir Vilniaus arkivyskupijos istorijos“, „Senoji Perlojos bažnyčia“, „Perlojos bažnyčios“, „Moliadugnis ir jo apylinkės“ (du leidimai, gimtojo kaimelio istorija platesniame fone), „Varėnos krašo šauliai 1919–1940“, „Kalesninkų parapijos atgimimas: Kalesninkų bažnyčios statytojas ir lietuviškos mokyklos įkūrėjas kunigas Mykolas Rudzis“ (istorinė apybraiža), „Nutilę varpai“ (apybraiža apie Lietuvos bažnyčių varpus), „Poringė apie Mergežerio sodžių“, „Varėnai 150 metų“. Knygoje ,,Senoji Varėna – 600“ V. Česnulis aprašė Senosios Varėnos istoriją iki sovietinės okupacijos. Jo knygose sukaupta daug įdomių istorinių faktų, surinktų Lietuvos valstybės istorijos, Lietuvos centriniame valstybės archyvuose ir Mokslų akademijos bibliotekos rankraštyne. Knygose sukaupta nemažai retos ir neskelbtos medžiagos. Archyvinių dokumentų analize pagrįstus rašinius V. Česnulis skelbia laikraštyje „Voruta“. Parodoje yra ir kun. Prano Bieliausko knyga „Iš Slabados kaimo – į Vilniaus katedrą“ (Trakai, 2013), kurioje įdėtas V. Česnulio straipsnis „Kun. P. Bieliausko biografijos netikslumai ir mįslės“. Eksponuojami straipsniai iš periodinių leidinių apie V. Česnulio gyvenimą bei kūrybą, laikraštyje „Voruta“ spausdinti straipsniai.

Laimutė Cibulskienė,
Varėnos viešosios bibliotekos bibliografė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija