„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2011 m. spalio 19 d., Nr.10 (59)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Sankt Peterburgo studentams buvusi žvalgybininkė Ana Čapman – ne pavyzdys

Antanas Rašimas

Buvusi Rusijos šnipė Ana Čapman,
kurią Sankt Peterburgo studentai
laiko pagarbos neverta persona

Rugsėjo 28-ąją dieną valstybiniame Rusijos Sankt Peterburgo universitete turėjo būti surengta išskirtinė paskaita. Tiesa, paskaitos pavadinimas nebuvo labai sensacingas:  „Kaip šiandieniniame pasaulyje tapti lyderiu?“ Tokių lekcijų šiandien surengiama tūkstančiai. Mat, atsiranda daug norinčiųjų tapti žinomais ir įtakingais politikos, ekonomikos, kultūros, visuomenės ar verslo veikėjais.

Tačiau šį kartą paskaita turėjo būti tikrai išskirtinė. Joje pagrindine pranešėja būtų buvusi garsioji žvalgybininkė Ana Čapman. Ir vis dėlto Sankt Peterburgo studentams bei dėstytojams taip ir neteko išgirsti, ką apie lyderiavimo ypatumus dabartiniame pasaulyje mano Amerikoje demaskuota ir po to į Rusiją deportuota šnipė.

Paskaita atšaukta pačios Anos Čapman iniciatyva. Buvusi Rusijos šnipė norėjo, kad jos lekcijoje dalyvautų tik Sankt Peterburgo aukštųjų mokyklų ir universitetų studentai, o spaudos atstovai nebūtų įleidžiami. Tačiau toks A. Čapman pageidavimas Sankt Peterburgo universiteto vadovybei pasirodė nepriimtinas. Universiteto rektorius pareiškė, kad paskaita gali būti surengta tik tuo atveju, jei žurnalistams nebus draudžiama dalyvauti ir rašyti.

Be to, paskaitos išvakarėse tapo žinoma, kad studentų judėjimo „Studsovet.org“ aktyvistai rengiasi protesto piketui. Jau buvo sugalvotas net pavadinimas: „Mes nesutinkame, kad gabingose senojo Sankt Peterburgo universiteto auditorijose būtų suteikta garbė kalbėti šnipe besivadinančiai Anai Čapman“. Šio studentiško judėjimo atstovai ketino net užtverti centrinį įėjimą į universiteto auditorijas, kad, jų manymu, susimovusi šnipė į pastatą patektų tik per atsarginius įėjimus.

Kaip rašo leidinys Lenizdat.ru, studentų judėjimo „Studsovet.org“ aktyvistai labiausiai supyko dėl to, kad universiteto vadovybė Aną Čapman pasikviesti nutarė nepasitardama su pačiais studentais. Studentų lyderiai tvirtina, kad jie tikrai nebūtų davę leidimo organizuoti „tokio pobūdžio politinės pornografijos“.

„Mes manome, kad, vadovaujantis moralės principais, negalima tokiems piliečiams kaip A. Čapman suteikti tribūnos viename iš seniausių šalies universitetų, mes taip pat esame įsitikinę, kad tokie žmonės kaip A. Čapman negali tapti pavyzdžiu Rusijos studentijai“,  – rašoma „Studsovet.org“ pareiškime.

Sankt Peterburgo studentai įsitikinę, kad JAV demaskuota pseudožvalgybininkė išgarsėjo tik dėl savo neprofesionalizmo ir intymių fotografijų, todėl nepajėgi jiems papasakoti nieko įdomaus ir svarbaus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija