"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (42)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atviros durys Kauno kunigų seminarijoje

Trečiojo kurso seminaristas Rimantas Pranskaitis, klierikų viceklebonas, parodė klierikų gyvenamuosius kambarius

Lietuvoje yra 14 universitetų, bet tik vienas iš jų - Kauno Vytauto Didžiojo universitetas - turi Teologijos fakultetą, kuriam priklauso ir Kauno kunigų seminarija, antrąjį gegužės šeštadienį pakvietusį į atvirų durų dieną.
Nedrąsu pirmą kartą ateiti į svečius, ypač į tokius namus, kuriuos paslaptinga pagarba gaubia nuo amžių. Klierikų vicedekanas Rimantas Žaromskis pasitiko atvykėlius seminarijos kiemelyje ir nuoširdžiai bendravo, šalindamas svečių susikaustymą, pasakojo apie gyvenimo sąlygas, pakvietė apsilankyti kambariuose, kitose patalpose.
,,Kambariuose gyvename po vieną, po du,- pasakojo R.Žaromskis. - Kas pusę metų seminarijos auklėtiniai jais pasikeičia, kad būsimi kunigai neprisirištų prie vienos vietos (juk ateityje reikės parapijas keisti), be to, vieni kambariai - į saulės pusę, šiltesni, kitų langai - į šiaurę, jie vėsesni. Kiekviename kambaryje yra vietinio ryšio telefonas, galima turėti savo mobilųjį telefoną, kompiuterį, muzikinį centrą, radijo imtuvą. Seminarija turi bendrą interneto liniją. Ateity internetas pasieks visų seminaristų kambarius, internetas bus visose Lietuvos kunigų seminarijose.


Vilniaus Rotušėje apdovanoti jaunieji gelbėtojai ir čempionai

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė Vilniaus Rotušėje
su 2002-ųjų “Metų žvaigždutėmis” - dvidešimt penkiais labiausiai nusipelniusiais vaikais iš visos Lietuvos

Vilniaus Rotušėje balandžio 12-ąją apdovanotos 2002-ųjų “Metų žvaigždutės” - 25 labiausiai nusipelnę vaikai iš visos Lietuvos. Laureatus pasveikino ir dovanas jiems įteikė renginio globėjai - kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė, iškilmių organizatoriai ir rėmėjai.
“Metų žvaigždučių” diplomai įteikti gelbėtojams, įvairių sporto čempionatų ir tarptautinių turnyrų, muzikos, dailės konkursų ir mokslo olimpiadų nugalėtojams bei prizininkams. Šįmet iš viso “Metų žvaigždučių” apdovanojimams buvo pasiūlyta 180 kandidatūrų iš 40 savivaldybių. Apdovanojimų iškilmėse dalyvavo vaikai iš Kauno, Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos, Utenos, Kalvarijos, Šilutės, Tauragės, Šakių, Joniškio, Biržų, Alytaus miestų ir rajonų.


Du neįprasti rekordiniai margučiai

Vilniaus Senvagės vidurinės mokyklos devintokė Ieva Banytė demonstruoja neįprastą rekordą - karoliukais apklijuotą margutį

Agentūra “Factum” prie Lietuvos kultūros fondo į Lietuvos rekordų knygos Meno skyrių įrašė du naujus rekordus.
Vienas iš jų - tai daugiausia karoliukų apklijuotas margutis. Jis puoštas 2250 karoliukų ir yra 6,33 bei 5,2 cm skersmenų. Pilkų, geltonų ir juodų karoliukų 35 eilėmis vištos kiaušinį Velykoms “išmargino” Vilniaus Senvagės vidurinės mokyklos 9d klasės moksleivė Ieva Banytė. Šį darbą ji pradėjo prieš Velykas per technologijos pamoką kartu su mokytoja Dalia Žabaite. Karoliukai priklijuoti prie kiaušinio lukšto, prieš tai juos suvėrus ant siūlo. Šiam darbui Ieva sugaišo apie septynias valandas. I. Banytės kūrinys su kitų moksleivių darbais buvo eksponuotas mokykloje surengtoje parodoje.


„Pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuriuo susibičiuliauji“

Diplomuoti “MAMA” dalyviai Panevėžio vysk. K.Paltaroko vidurinėje mokykloje

Šia A.de Sent Egziuperi “Mažojo princo” mintimi ateitininkai įvardijo baigiamąją “MAMA” (Moksleivių ateitininkų aukštesniosios mokyklos) sesiją. Ji vyko balandžio 11-13 dienomis Panevėžyje, Vysk. Kazimiero Paltaroko vidurinėje mokykloje. Su programos vadovais - studentais Asta Vaškelyte, Juste Raudonyte, Valda Urbonaite, Pauliumi Liobiku, Šarūnu Pranukevičiumi, AF raštinės sekretore Aušra Kazlauskaite, kun. Robertu Grigu ir vyresniųjų klasių jaunimėliu iš Anykščių, Alytaus, Šiaulių, Kauno, Tauragės, Krakių, Marijampolės, Valkininkų, Panevėžio - susidarė apie 40 dalyvių. Ir programos bei paskaitų pagrindinės temos sukosi, be abejo, apie atsakomybę. Atsakomybę prieš Dievą, žmones, save, atsakomybę už daug ką, kas mums patikėta. Paskata tai apmąstyti buvo vakaro videofilmas - neseniai pasirodęs ekranuose “Quo vadis” (“Kur eini”). Ši lenkų klasiko, Nobelio premijos laureato Henriko Senkievičiaus romano ekranizacija nukėlė žiūrovus į pirmuosius krikščionybės amžius, žiaurius krikščionių persekiojimus senovės Romoje, padėjo vėliau grupėse aptarti mylinčiųjų atsakomybę už vieni kitus.


Miško bičiuliai

Viena būrelio vadovų mokytoja Daiva Baubonienė su jaunųjų miško globotojų grupe

Panevėžio “Ąžuolo” vidurinėje mokykloje veikia Jaunojo miško bičiulio būrelis. Jį lanko apie 20 vaikinų ir tiek pat merginų.
Būrelio atsiradimo priežastis yra tokia. Mokyklai prireikė ąžuolinio rąsto. Jo paieškos prasidėjo miškų urėdijoje. Urėdas Daugirdas Lukoševičius pasiteiravo, ar mokykla turi miškininkų būrelį. Jis išgirdo neigiamą atsakymą. “O kodėl jo pas jus neįsteigus? - neatlyžo urėdas. - Galiu padėti įkurti jį”.
Įsisteigusį Jaunojo miško bičiulio būrelį šefuoti patikėjo Žaliosios girininkijos girininko pavaduotojui Jonui Jurkevičiui. Patyręs miškininkas patenkintas jaunaisiais padėjėjais. Jų jis laukia. Moksleiviams miške teko rinkti akmenis. Toje vietoje buvo rengiama dirva pušaitėms sodinti. Sodinukus sodino rankiniu būdu. Talkininkai dirbo “apsiginklavę“ kardais. Tai buvo sunkoki metaliniai įrankiai, tačiau patogūs medeliams sodinti. Padarius jais žemėje duobes, į jas dėjo pušaites. Nebuvo galima sulenkti medelių šaknų - jos auga gilyn. Pasitaikė sodinimui nedėkingas laikas. Buvo karšta vasara, tačiau apie 90 moksleivių sodintų pušaičių prigijo.


Skautai nesensta

Panevėžio krašto skautų seniūnė vyresnioji mokytoja Laima Nareckienė

Panevėžio “Žemynos“ vidurinės mokyklos pradinių klasių vyresnioji mokytoja Laima Nareckienė šių metų pradžioje buvo išrinkta Panevėžio krašto skautų seniūne. Su Laima NARECKIENE kalbasi žurnalistas Bronius VERTELKA.

Kur yra jūsų būstinė?
Šiemet mus geranoriškai priglaudė Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų Panevėžio rinktinė. Skautams ji išskyrė vieną kambarį, kur galima susidėti būtiniausius jiems priklausančius daiktus. Ten yra ir telefonas.
Kas yra Panevėžio krašto skautų dvasios vadas? Kaip čia išvystyta skautų veikla?
Panevėžio krašto skautų dvasios vadas yra Subačiaus klebonas kun. Algis Neverauskas. Dvylikoje Panevėžio miesto mokyklų veikia skautų organizacijos. Gausiausia jų - “Žemynos” vidurinėje mokykloje. Jos draugovėje - apie 40 narių ir dešimt kandidatų. Aš esu jų vadovė. Mano artimiausios pagalbininkės - kartu su manimi toje pačioje mokykloje dirbančios Kristina Zakarevičiūtė ir Daiva Šiušienė.
Visada suranda laiko darbui su skautais 4-ojoje vidurinėje mokykloje Romualda Martinkienė, “Šaltinio” vidurinėje - jų vadovas Vladas Izdunis, “Gabijos” vidurinėje - Gražina Gelžinienė. 5-osios vidurinės mokyklos ir J. Balčikonio gimnazijos skautų vadovais dirba moksleiviai, sulaukę 18 metų. Buriasi skautų bendrovė prie Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos. Jai ėmėsi vadovauti Panevėžio rajono policijos komisariato darbuotojas Arvydas Kliukas.


Susirinko katalikiškų mokyklų jaunieji istorikai

Konferencijoje darbas vyko ir sekcijose. Moksleiviai ir mokytojai klauso pranešimo

Balandžio 12 d. Rietavo “Aušros“ katalikiška vidurinė mokykla jau devintą kartą sukvietė katalikiškų mokyklų moksleivius istorikus į tradicinę konferenciją “Tėvynės labui įnešu savąją dalį...“
Konferenciją pradėjusi mokyklos direktorė istorikė Dalia Juškienė (įdomi detalė - ji atvyko dirbti į mokyklą, kai buvo rengiama pirmoji konferencija, tad ji - konferencijų vienmetė!) pristatė dalyvius. Į renginį atvyko septynių mokyklų 76 atstovai (iš jų 24 pedagogai). Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kun. Egidijus Jurgelevičius, sveikindamas susirinkusius dalyvius, sakė, kad lietuviai jau ne kartą parodę, jog mūsų tautos negalima ištirpdyti kitataučių jūroje. Kad mes negalime ištirpti, liudija ir ši konferencija bei jauni, kupini ryžto konferencijos dalyvių veidai. Po maldos buvo uždegta simbolinė žvakė, sugiedotas himnas.


Už panaudotas kartono pakuotes - kompiuteriai ir kiti brangūs daiktai

Projekto “Mums rūpi!” metu vaikai buvo mokomi teisingai rinkti panaudotas kartonines gėrimų pakuotes

Vilniaus Tuskulėnų vidurinė mokykla, kurioje mokosi 1502 mokiniai, gavo dovanų kompiuterį, televizorių, vaizdo grotuvą ir muzikinį centrą. Tai - projekto “Mums rūpi!” prizas už pirmą vietą.
Projektas “Mums rūpi!” prasidėjo 2002 metų lapkričio mėnesį ir baigėsi kovo 25 dieną. Pagrindinis jo tikslas - šviesti vaikus aplinkosaugos klausimais. Projekto metu vaikai buvo mokomi teisingai rinkti panaudotas kartonines gėrimų pakuotes, t.y. suvartojus produktus (sultis, pieną, kefyrą ir kt.) pakelį išplauti, jį teisingai suspausti, kad užimtų kuo mažiau vietos, ir rūšiuoti su kitomis popieriaus bei kartono atliekomis. Kiekvienam mokiniui buvo įteiktas lankstinukas su informacija apie tai, iš ko pagaminta kartoninė gėrimų pakuotė, koks jos gyvavimo ciklas, kaip teisingai reikia su ja elgtis.Vaikams buvo aiškinama, kad panaudoti pakeliai, išmesti į popieriaus konteinerius, gali būti sėkmingai perdirbti Lietuvoje, pavyzdžiui, Pabradės arba Klaipėdos popieriaus ir kartono fabrikuose.


Užsienio lietuvių vaikai galės poilsiauti tėvų žemėje

Užsienio lietuvių vaikų ir jaunimo poilsiu tėvų žemėje rūpinsis Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas kartu su Lietuvos šaulių sąjunga.
Antradienį Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas (TMID) prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Lietuvos šaulių sąjunga pasirašė trejų metų bendradarbiavimo sutartį dėl užsienio lietuvių vaikų ir jaunimo vasaros poilsio Lietuvos šaulių sąjungos rengiamose stovyklose.
Šiemet minėtose stovyklose poilsiaus apie trisdešimt 12-18 metų užsienio lietuvių jaunimo. TMID sumokės kelionės išlaidas, draudimą, o Šaulių sąjunga įsipareigojo užtikrinti stovyklautojų maitinimą, nakvynę ir saugumą, parengti aktyvaus poilsio programą.


Moksleiviai rekonstravo Renesanso kultūros atmintį

Lietuvos moksleivių domėjimąsi savo tautų kultūros istorija, senosios raštijos paminklais ir jų kūrėjais liudija konkursui “XVI amžiaus rekonstrukcija” pateikti rašiniai, elektroniniai projektai, maketai, įvairaus pobūdžio renginiai.
Pernai lapkritį respublikinį konkursą paskelbė Lietuvių kalbos institutas, Lietuvos istorijos institutas, Švietimo ir mokslo ministerija, Vilniaus miesto Švietimo skyrius. Konkurso “XVI amžiaus rekonstrukcija” rengėjai siekė paskatinti mokinius domėtis permaininga XVI amžiaus kultūra, senąja raštija ir jos kūrėjais.


Savanorių šventė

Fondo “Dvasinės pagalbos jaunimui centras” (DPJC) savanoriai ir darbuotojai visada randa puikių idėjų savanoriškam darbui propaguoti, kiekvieną kartą visa tai pateikti naujai. Balandžio paskutinį dešimtadienį DPJC klaipėdiečiams pasiūlė daug renginių. Nuspręsta pakviesti ir kitas nevyriausybines bei katalikiškas organizacijas prisijungti ir skatinti žmonėse norą tapti savanoriais arba bent daugiau apie tai sužinoti. Dvi dienas DPJC savanorių grupės lankėsi miesto mokyklose, moksleiviams pasakojo apie savo laisvalaikį, kaip jie pasikeitė tapę savanoriais.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija