„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (46)


PRIEDAI




ARCHYVAI

2002 metai
2003 metai

Mariją Magdaleną jos nepažintas Dievas
susirado pats

Nijolė PETROŠIŪTĖ

Daug žadanti ateitis

Sesuo Marija Magdalena

Užventiškei Rasai Kasparavičiūtei gyvenimas žadėjo būti itin dosnus. Pirmiausia todėl, kad mergaitė labai gerai mokėsi, buvo atkakli, gal net užsispyrusi. Ši jos savybė, ko gero, ir lėmė tai, kad vidurinę mokyklą ji baigė tik sidabro medaliu, mat principingumas neleido jai eiti išsitaisyti vienintelio ketvertuko (pagal tuometę vertinimo sistemą), skyrusio ją nuo aukso medalio. Rasa domėjosi viskuo. Ypač ją traukė gamta. Ji netgi buvo aistringa meškeriotoja. Rasa labai gražiai piešė, ir daugelis jai pranašavo dailininkės dalią. Rasa rašė eilėraščius, todėl kai kas ją jau matė poete. Rasa dainavo ir niekam nekilo dvejonių, jog su tokiu balsu ji “kiaurai” konservatoriją pereis. Rasa buvo labai aktyvi užklasinėje veikloje, visur jos buvo pilna, gal tik išskyrus diskotekas. Tuščių bambatrynių, pasak jos tėvo, ji nemėgusi. O be viso to, ir labai graži buvo.

Pati Rasa svajojo būti gydytoja, o gal ir mokytoja. Bet ji, visų didžiai nuostabai, pasuko visiškai kitu keliu- nuėjo į vienuolyną. Šiandien ji - vienuolė klarisė. Ir vadina ją nebe Rasa, o Marija Magdalena.


 

Muzikinių gabumų turintis moksleivis
svajoja apie aktorystę

Bronius VERTELKA

Dvyliktokas Mindaugas Ancevičius
pasiryžęs būti aktoriumi

Joniškio katalikiškasis jaunimas neturėjo savų patalpų. Dirbti klebonu iš Kurtuvėnų atvykus kun. Eduardui Semaškai, padėtis pakrypo į gerąją pusę. Įsikurti jaunimo centrui suteikta galimybė greta bažnyčios stovinčiame name. Ypač tuo yra patenkintas Joniškio ,,Aušros“ gimnazijos dvyliktokas Mindaugas Ancevičius.

Mėgstamiausias muzikos
instrumentas - gitara

Šiemet Mindaugas antrą kartą baigė muzikos mokyklą. Pirmą kartą joje baigė choreografiją. Šiais metais baigė ir akordeono klasę.Tačiau Mindaugui labai patinka, ja geriau ir groja.

Groti gitara išmoko pats. Muzikos instrumentą skolinosi iš draugo. Už gitarą, kuri yra Mindaugo nuosavybė, mokėjo 600 litų. Moksleivis juos užsidirbo turgelyje,vasarą prekiaudamas agurkais ir kitokiomis daržovėmis

 


Vyskupo M. Valančiaus takais

Prie Kuršių marių

Vasara - pats nuostabiausias laikas, kelionių, stovyklų, iškylų metas. Nuo liepos 31-osios iki rugpjūčio 4-osios vyko Vilkaviškio vyskupijos valančiukų sąjūdžio organizuota stovykla “Valančiaus tėviškės takais”. Šioje stovykloje dalyvavo devynerių - šešiolikos metų valančiukai iš Vilkaviškio vyskupijos. Moksleiviai pamatė daug įdomių ir žymių vietų Žemaitijoje. Aplankėme Ventę, “Ventės rago” paukščių žiedavimo stotį, mažais lenktais laipteliais įkopėme į ten esantį švyturį, pasigrožėjome Kuršių marių nuostabia gamta. Viską apžiūrėję, papietavome, pasimaudėme ir truputį pailsėję keliavome toliau Žemaitijos kloniais ir kalneliais.


Bunkeris

Algimantas ŽIŽIŪNAS

Adolfas Nemanis pasakoja vaikams
apie partizanus, jų bunkerį
(Pauslajo miškas, Kėdainių r.)

Vieną rudens savaitgalį vėl apsilankiau tėviškėje. Ančiškio bažnyčios bokštai jau buvo pradėję boluoti virš spalvotus lapus barstančių klevų. Miestelio aikštėje pamatę prie paminklo stovinčią mašiną, greitai rinkosi vaikai. Šį kartą jų paklausiau:

- Kas iš jūsų norėtų pamatyti, kur gyveno miškiniai arba, kitaip tariant, žaliukai?

Tikėjausi, kad pakils rankų miškas, kaip būdavo anksčiau siūlant kokią nors naujovę. Vaikai pradėjo šnibždėtis, kas tie žaliukai, kas tie miškiniai. Tiktai vienas kitas greitai susigaudė ir garsiai pradėjo aiškinti draugams. Kai pasibaigė jų pasakojimai, teko pratęsti man.


Nepalikite vaiko vieno

Rugsėjo pirmoji - mokslo metų pradžia. Mūsų ateitis - moksleiviai su gėlėmis rankose, švytinčiais veidais, bylojančiais apie puikiai praleistas atostogas, keliauja į mokslo šventovę. Tai nuostabi šventė ne tik mokiniams, bet ir jų tėveliams, seneliams, visiems mums.

Kai kurie vaikai žengia tik pirmuosius žingsnius mokslo viršukalnės link, ar pagalvojame, kokias vertybes mūsų vaikai rinksis? Kai kuriems tai jau paskutinieji mokslo metai, jų laukia pirmasis gyvenimo išbandymas. Ar jis bus sėkmingas, didele dalimi priklausys nuo mūsų, suaugusiųjų, požiūrio, nuo to, kaip mes rūpinsimės savo vaikais.


Religijos ir mokslo klausimu

Kartais neteisingai teigiama, kad tikėjimas - prieš mokslą, prieš tai, kad žmogus lavintųsi. Tikras tikėjimas niekada negali būti prieš mokslą, prieš švietimą, prieš tiesą. Priešingai, mes norime į tai pažvelgti dar plačiau, norime, kad žmogaus mokymasis, auklėjimas būtų kuo plačiausias. Bažnyčios tėvai pripažįsta, kad žmogus turi skleistis ne tik istorijos, geografijos, skaičiavimo, kalbos, technikos, muzikos, meno ir kitose srityse. Jis turi bręsti dorovinėje bei estetinėje plotmėje, o svarbiausia - nepamiršti tikėjimo, kuris veda į pagrindinę žinojimo priežastį - Dievą.


Daugėja mokinių katalikiškose
Europos mokyklose

Dabar dažnai mūsų žiniasklaida propaguoja sekuliarizaciją, palaidumą, net homoseksualų judėjimą. Kadangi tam nepritaria Bažnyčia ir Popiežius, tai nepamirštama ir Bažnyčios kritika. Stengiamasi sudaryti įspūdį, kad tikintis žmogus yra atsilikęs, nežengia į koją su šiuolaikiniu gyvenimu. Tuo pat metu labai suintensyvėjo įvairių ir mažai žinomų religinių judėjimų veikla, kuri dažnai pradedama kalbomis apie meilę, vargšų globą. Stengiamasi jaunimą atitraukti nuo Bažnyčios, net kritikuojama tokia institucija, kaip šeima, kas sunkiai suprantama. Kaip žinoma, tos diktatūros, kurios norėjo išauklėti sau paklusnius robotus be šeimos, nuėjo į nebūtį. Tačiau ir dabar atsiranda įvairios sektos, šėtono garbintojai, kurie sugeba pritraukti silpnavalius, neatsparios psichikos jaunuolius, sulaužyti jų gyvenimą. Ką galima pasakyti apie tokius asmenis, kurie be sąžinės graužimo niokoja kapus, laužo paminklus, kryžius?..


Kviečiame Lietuvos vaikus
į Marijos Gimtadienį

Sveiki, vaikai!

Ar mėgstate švęsti gimtadienius, keliauti pas draugus, dovanoti dovanas ir, žinoma, patys jas gauti? Turbūt jums yra žinomas tas jausmas, kai tėveliai, organizuodami jūsų šventę arba išleisdami jus į kito gimtadienį, stengiasi, kad bent šią dieną jūs tikrai jaustumėtės gražūs, pasipuošę, laimingi ir džiugūs.

Tačiau ar kada nors pagalvojote, jog ir visų mūsų Motina Švenčiausioji Mergelė Marija, esanti danguje kartu su savo Sūnumi Jėzumi, taip pat gali švęsti savo Gimtadienį ir į jį pakviesti mus? Būtent šią Gerąją naujieną šiandien ir noriu paskelbti jums, mažieji mano bičiuliai, jeigu dar negirdėjote.


Neleiskime, kad verslo rykliai
sudarkytų unikalų kampelį

Moksleiviai remia Lietuvos žaliųjų pradėtą
akciją ,,Ne D-6! Boikotuok ,,Lukoil”

Vis didesnį Lietuvos visuomenės susirūpinimą kelia žinia, kad Rusijos naftos kompanija ,,Lukoil“ šiais metais planuoja pradėti naftos gavybą ,,D-6“ telkinyje, kuris yra Kravcovskoje, vos už 22 km nuo Kuršių nerijos pakrantės ir tik už 7 km nuo Lietuvos ir Rusijos jūrų sienos. Niekas neabejoja, kad naftos telkinio “D-6” eksploatavimas kelia didžiulę grėsmę Baltijos jūrai, mūsų gražuolei, visų taip mėgstamai Neringai ir, be abejonės, jos gyventojams. Net menkiausia avarija, užteršianti Kuršių nerijos pliažus nafta, padarytų didžiulę žalą turizmo verslui ir žvejybai bei iš to gyvenantiems žmonėms, jau nekalbant apie Baltijos jūros ekosistemą - naftos išsiliejimai užteršia vandens paviršių ir dėl susidariusios naftos plėvelės dūsta jūros augalai ir gyvūnai, be to, daugelis chemikalų išsiliejusioje naftoje yra nuodingi. Nepaisant avarijų likvidavimo operacijų, žala gamtai ir pakrantės gyventojams neišvengiama.


Ateitininkai atsisveikino su vasara

Rugpjūčio 22 dieną nuo pat ryto rinkosi ateitininkai iš įvairių Žemaitijos kampelių į Kaltinėnus, kur vyko jau septintasis ,,Paskutinis laužas”, kasmet sutraukiantis vis gausesnį būrį moksleivių ir studentų. Jei pirmosiose ,,Paskutinio laužo” šventėse dalyvaudavo 30-50 ateitininkų, tai dabar susirenka daugiau nei du šimtai.


Pamokose – filmas apie NATO

Lietuvos moksleiviai apie NATO galės mokytis ir iš Kristinos Gudonytės sukurto vaidybinio filmo ,,Visi už vieną”. Beveik tūkstantis šio filmo kopijų krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius perdavė švietimo ir mokslo ministrui Algirdui Monkevičiui.

Filmą finansavo Krašto apsaugos ministerija, atsižvelgusi į žinomų menininkų, psichologų ir specialistų rekomendacijas. Kaip sakė krašto apsaugos ministras L.Linkevičius, šiuo filmu siekta suprantamai ir populiariai paaiškinti vaikams, kas yra NATO: ,,Vaikams, kurie gyvens toje saugumo erdvėje, kurią mes dabar kuriame”.


Azijos jaunimas bus taikos įrankiu

Tautų taika, žmonių skurdas ir Dievo gailestingumas buvo trys pagrindinės temos, labiausiai akcentuotos ir gvildentos ką tik pasibaigusioje Azijos katalikų jaunimo dienos šventėje. Šventė vyko Indijos Bangaloro mieste rugpjūčio 9-15 dienomis. Daugiau kaip tūkstantis šventės delegatų atvirame laiške skelbė savo kartos įsipareigojimą būti taikos įrankiais Azijoje bei pagal savo tikėjimą skelbti Jėzų Kristų, kuris yra tikrosios taikos šaltinis. Pagrindinis Azijos jaunimo dienos šventės rengėjas buvo Azijos vyskupų konferencijų taryba ir jos jaunimo sielovados skyrius.



Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija