„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2006 m. spalio 13 d., Nr. 10 (83)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Jaunime, kur eini?

Gintarė PRŪSAITĖ

Jaunųjų maldininkų kolona
eina į Trakus

„Sveikiname visus, susirinkusius jau į ketvirtąsias Vilniaus arkivyskupijos Jaunimo dienas. Kiekvienos jaunimo dienos yra tikėjimo šventė, mes džiaugiamės, kad priklausome Katalikų Bažnyčiai, ir šiemet šį džiaugsmą išreiškiame eidami piligriminį kelią iš Aušros Vartų į Trakus“, – taip rugsėjo 9 dienos rytą organizatoriai pasveikino prie Aušros Vartų į Vilniaus arkivyskupijos jaunimo dienas atvykusius jaunus žmones. Jų šiemet susirinko apie pusantro tūkstančio iš Vilniaus apskrities bei iš kitų Lietuvos vietų.


Lietuvi, nevok!

Jaunimo apskrito stalo
diskusija emigracijos tema

Spalio pradžioje, vykdant išeivijos remiamą projektą, buvo suorganizuota jaunimo apskrito stalo diskusija iš rengiamo diskusijų ciklo „Visuomenės diskusijų sambūriai“. Kauno krikščionių demokratų jaunimas kartu su svečiais bei kolegomis iš Vilniaus diskutavo šiandien ypač aktualia emigracijos iš Lietuvos tema. Gėrėjomės žavingais Čilės peizažais žiūrėdami įspūdingą filmą „Domeikos sindromas“, kuris itin taikliai parodė, jog miesteliai, gatvės, aikštės, kasyklos, kalnagūbris, mineralas, universitetų salės, giluminių lūžių sistema, keletas fosilijų, gyvūnų bei augalų rūšių ir net mažoji planeta – asteroidas, XIX amžiaus lietuvių išeivio Ignoto Domeikos vardu įamžinti už jo nuopelnus ne tik tolimajai lotynų Amerikos šaliai, bet ir visam pasauliui. Išgirdę pasakojimą apie garsų lietuvį, kurio vardą nedaug kas iš trijų milijonų yra girdėję, supratome, jog savo vaikais užsienyje šalis prie Baltijos kažkada galėjo netgi didžiuotis...


Vytauto Didžiojo keliu...

Lietuvos Katalikų Bažnyčia kasmet rugsėjo 8-ąją mini Švč. Mergelės Marijos gimtadienį. Ta proga Šiluvoje vyksta didžiuliai atlaidai, dvasinio apsivalymo ir susitelkimo šventė, pažymimas čia XVII a. pradžioje įvykęs pirmasis Dievo Motinos Marijos apsireiškimas Europoje, popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymas Šiluvoje. Tačiau šios šventės šurmulyje lyg pamirštami kiti du tos dienos įvykiai, taip pat susiję su Marijos vardu. Tai Vytauto Didžiojo karūnavimas, visa savo didybe švytėjęs prieškario nepriklausomoje Lietuvoje bei jau naujosios Lietuvos istorijos puslapis – Padėkos diena. Padėkos diena žymi 1991 metais pasirašytą dėkingumo Dievo Motinai aktą už tą didelį stebuklą – Lietuvos laisvę.


Jaunas rašytojas kūrė šventę vaikams

Justina STUČINSKAITĖ

Rašytojas Vilis Normanas

Vasarą kauniečius nustebino kiek netikėta akcija – Laisvės alėjoje jaunuolis stovėjo su plakatu, raginančiu sukurti šventę vaikams. Pro šalį traukę praeiviai galėjo įsigyti rašytojo Vilio Normano naujausiąjį romaną „Šventumas“ ir taip paremti vaikus, augančius be tėvų šilumos.


Ar nepavargome nuo lietuviškos popmuzikos?

Andrius TEIŠERSKIS

Popmuzika yra labai svarbi populiariosios šiuolaikinės muzikos dalis, susidariusi XX amžiuje iš liaudies dainų ir šokių. Ji neretai yra painiojama su populiariąja muzika, nekreipiant dėmesio į jos specifinį stilių, kuris turi tokią pat išraišką kaip rokas, dance, ritmenbliuzas ir kt. Kartais popstilius yra lyginamas ir su softroku bei poproku.


Animacija be muštynių

Ketvirtą kartą Vilniuje spalio 19-22 dienomis vyks Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ (www.tindirindis.lt). Tradicija tapusios kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovauja garsūs animatoriai iš Rusijos ir Lietuvos, veiks spalio 16-18 dienomis.


Jaunimo religija – mada?

Vilis NORMANAS

Gyvename XXI amžiuje, naujųjų technologijų, sparčios mokslo plėtros ir interaktyvių tendencijų visuomenėje, kurioje didvyriais tampa populiarios žvaigždės, autoritetais - garsenybės, o reklama diktuoja pagrindines žmogaus gyvensenos tendencijas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija