„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2007 m. rugpjūčio 10 d., Nr. 8 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Afganistano taikdariai

Vytautas BAGDONAS

Broliai Egidijus ir Arvydas
Miškiniai, gavę rajono
mero padėkos raštus
Autoriaus nuotrauka

Birželio 14-osios rytmetį Anykščių rajono savivaldybėje daug kas su nuostaba žvelgė į du čia užsukusius aukštaūgius, pasitempusius Lietuvos kariuomenės uniforma pasidabinusius karius ir dar labai panašius vienas į kitą. Iš tiesų stebėtis tokiu karių vizitu net nebuvo jokio reikalo. Šie du anykštėnai – Lietuvos kariuomenės seržantai broliai Egidijus ir Arvydas Miškiniai, neseniai grįžę atostogų iš taikos palaikymo misijos Afganistane, buvo pakviesti į susitikimą su rajono meru Sigučiu Obelevičiumi.


Dešimt dienų „Kukutynėje“

Stovyklų Plateliuose ir Palūšėje
vadovė Rūta Ambrasūnienė

Žemaitijos nacionaliniame parke, Plateliuose, bei Aukštaitijos nacionaliniame parke, Palūšėje, liepą vyko etnokultūrinio ugdymo stovyklos „Kukutynė“, kurių dalyviai buvo 12-14 metų moksleiviai. Stovyklas, kurios truko po dešimt dienų, organizavo Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, bendradarbiaudama su Lietuvos liaudies kultūros centru, Aukštaitijos ir Žemaitijos nacionaliniais parkais. Projektą rėmė UNESCO bei Švietimo ir mokslo ministerijos Pilietinio ir tautinio ugdymo projektų programa. Abiem stovykloms vadovavo Rūta AMBRASŪNIENĖ, su kuria Palūšėje ir kalbėjosi „XXI amžiaus“ korespondentas Bronius VERTELKA.


Kada jie taps mes?

Audronė V.ŠKIUDAITĖ

Lietuvos kudirkaičių vadovė
Danutė Blėkienė ir jaunosios
kudirkaitės Kristina ir Gražina
dalyvavo meninėje programoje

Jeigu nežinotum, kas jie tokie, pagalvotum, kad tai patys linksmiausi Lietuvos žmonės. Kai būna vieni – su savais ir tarp savų. Jie visada dainuoja, jie visada giedros nuotaikos, jiems viskas įdomu, jie visada įdomiai pasakoja. Jie turi ką pasakyti, jie turi savo tvirtą nuomonę.

Jie – tai buvę Lietuvos politiniai kaliniai ir tremtiniai: buvę mokytojai ar mokytojų vaikai, ūkininkai ar jų vaikai, kaimiečiai ar miestiečiai, buvę partizanai, disidentai ar šiaip eiliniai žmonės, kurių gyvenimo kortą ištraukė raudonasis okupantas. Atsidūręs tarp jų jautiesi svetimas, nes nemoki tiek dainų, nepažįsti Sibiro grožybių, nejutai, ką reiškia bendrabylio draugo petys, o apie gyvulinius vagonus žinai tik iš knygų. Ir dar tarp jų jautiesi nepatogiai, nes tau ir tavo artimiesiems pasisekė (ar nepasisekė) – neteko išeiti tų Sibiro universitetų; jų iš mirties pragarų išneštos Lietuvos vėliavos stovi „buvusiųjų“ kabinetuose, o jie laikomi tik nuolatiniais socialinių lengvatų prašytojais.


Ministrantų stovykla

Jau tapo tradicija, kad vasarą ministrantai iš Telšių vyskupijos parapijų renkasi į Žemaičių Kalvarijoje esančias propedeutinio kurso patalpas, kur jiems rengiamos stovyklos. Tokia stovykla, kurią rengė Telšių vyskupijos jaunimo centras ir Telšių vyskupo V.Borisevičiaus kunigų seminarija, vyko ir šiemet. Pirmoji stovykla, skirta jauniesiems ministrantams, buvo surengta birželio mėnesį, o vyresnieji į stovyklą susirinko liepos 19 dieną.


Tikėjimo keliu

Anykščių vikaras kun. Jonas Morkvėnas jau nuo pavasario pradėjo rūpintis stovyklos „TIKĖJIMAS“ organizavimu. Jos pagrindinis tikslas – dar labiau priartėti prie Dievo.

Birželio 18 dieną jaunimas iš visų Anykščiuose esančių mokyklų išsiruošė į penkių dienų stovyklą. Su moksleiviais vyko vadovai ir virėja Onutė Vaišnorienė, stovyklautojus lepinusi netgi cepelinais! Paaugliai į stovyklą važiavo skirtingais tikslais: vieni - dar labiau priartėti prie Dievo, kiti - išsiaiškinti seniai mintyse besisukančius klausimus, treti - tiesiog pabūti su savimi ir kitais.


Skautų stovykloje „Tėviškės takais“

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Kol stovyklautojai ilsisi, tolimesnio
užimtumo stovykloje planus
aptaria jų vadovai (iš kairės):
Vitalija Milkerytė, Elvyra Gedeikienė,
kun. Sigitas Valauskis, Aurelija
Betingienė, Dovilė Barcytė
ir šios stovyklos „galva“ mokytoja
katechetė, skautų vadovė
Lina Jasaitė. Medžių prieglobstyje –
Požerės bažnyčia

Šilalės rajono Požerės pagrindinėje mokykloje, esančioje netoli žilojo Medvėgalio, gražuolio Paršežerio ežero ir šalia Varnių regioninio parko, liepos 2–12 dienomis veikė Šilalės Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vidurinės, Obelyno pagrindinės mokyklų ir Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos skautų stovykla „Tėviškės takais“. Joje turiningai poilsiavo 60 stovyklautojų, maždaug nuo dešimties iki aštuoniolikos metų. Į šią skautų stovyklą buvo integruota ir dalis vaikų, kurie neturėjo galimybės pabūti poilsio stovyklose. Jie turėjo progos pagyventi bendruomenėje, pasižiūrėti, kuo gyvena skautai, įsijungti į jų veiklą. Šią stovyklą, padedant užsienio lietuviams, finansavo Lietuvos ambasadorius Anglijoje Vygaudas Ušackas. Kadangi tarp laimingųjų stovyklautojų pateko Tauragės apskritis, todėl tos paramos dalis teko ir Šilalės rajonui.


Vokietijoje geriausiu kadetu iš užsienio pripažintas lietuvis

Vokietijoje karo mokslus baigęs
kadetas iš Lietuvos Vytautas Vazgys

Geriausiai šiemet mokslus Vokietijos Flensburgo miesto Miurviko karinių jūrų pajėgų mokykloje baigusiu kadetu iš užsienio pripažintas Lietuvos atstovas – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnas Vytautas Vazgys. Už puikias žinias ir pavyzdingą elgesį Vokietijoje besimokantis lietuvis buvo apdovanotas burinio mokyklinio laivo „Gorch Fock“ medaliu.

V.Vazgys yra kilęs iš Žeimių miestelio (Jonavos r.) ir iki mokslų Vokietijoje Lietuvos karo akademijoje studijavo transporto inžinerinę vadybą. Baigęs antrą akademijos kursą, pagal Vokietijos paramos Lietuvai mokymo srityje programą išvyko mokytis į Flensburgo miesto Miurviko karinių jūrų pajėgų mokyklą.


Pagerbė Europos čempionato prizininką

Vytautas BAGDONAS

Europos jaunimo plaukimo
čempionato bronzos medalio
laimėtojas Giedrius Titenis
buvo pagerbtas Anykščių rajono
savivaldybėje
Autoriaus nuotrauka

Anykščių rajono savivaldybėje buvo pagerbtas ką tik iš Belgijoje vykusio Europos jaunimo plaukimo čempionato grįžęs bronzos medalio laimėtojas Anykščių Antano Baranausko vidurinės mokyklos abiturientas Giedrius Titenis. Aštuoniolikmetis anykštėnas vaikinų 100 metrų plaukime krūtine distanciją įveikė per 1 min. 2,51 sek. Plaukdamas 50 metrų krūtine, G.Titenis buvo šeštas.


Stovykloje po Malaišių dangumi

Vytautas Bagdonas

Jaunieji stovyklautojai Malaišiuose

Vaižganto gimtajame Svėdasų krašte veikianti nevyriausybinė organizacija vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ kartu su Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriumi liepos 3-iąją atostogaujantiems Svėdasų krašto vaikams organizavo pramoginio-pažintinio pobūdžio stovyklą „Susiburkime po saulėtu Malaišių dangumi“. Į lietuvių literatūros klasiko, visuomenės veikėjo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtuosius Malaišius susirinko nemažas būrelis 7-12 metų vaikų. Pirmiausia jiems buvo aprodytas etnografinis sodžius, kuriame gimė ir užaugo jauniausias, dešimtasis, Tumų sūnus Juozukas, vėliau tapęs žymiu rašytoju, aukšto luomo dvasininku, visuomenės veikėju, „deimančiukų ieškotoju“. Vaikai lauko gėlių puokštėmis papuošė skulptoriaus Bernardo Bučo sukurtą Vaižganto biustą, stovintį Tumų sodybos vietoje po išlakiais uosiais, ąžuolais, didžiulėmis liepomis.


Puiki nuotaika Jaunimo dienose

Jaunieji subačėnai Klaipėdoje

Mes, Subačiaus gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai, dalyvavome Lietuvos jaunimo dienose Klaipėdoje, kurios vyko birželio 30- liepos 1 dienomis. Nors oras nelepino, bet nuotaika buvo puiki. Susipažinome su naujais draugais, aktyviai dalyvavome visuose renginiuose. Grįždami į namus aplankėme Žemaičių Kalvariją ir dalyvavome restauruoto Švč. M.Marijos paveikslo atidengimo iškilmėse ir Mišparuose.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija