„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. vasario 8 d., Nr. 2 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šeimų šventei Šiaulių arenoje buvo ankšta

Inesė Ratnikaitė

Sutuoktiniai iškilmingai
atnaujino santuokos įžadus
Juozo DapŠausko nuotraukos

Šeimoms Šiaulių vyskupijoje nuo 2000 metų kasmet dovanojama viena gražiausių vyskupijos švenčių. Susirenka vaikai, tėvai, seneliai iš visų vyskupijos parapijų, atvyksta šeimų ir iš kitų Lietuvos vyskupijų. Idėjos autorius bei šventės globėjas Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis nuolat rūpinasi šeimomis, steigia krikščioniškų šeimų būrelius, dažnai juose lankosi, padeda spręsti problemas, kartu meldžiasi. Organizaciniais Šeimos šventės darbais rūpinasi Šiaulių vyskupijos Šeimos centras.


Religinės poezijos skaitovų ir piešinių konkursai

Birutė Nenėnienė

Religinės literatūros skaitymo
konkurso laureatai ir jų mokytojai
su prel. Vytautu Gustaičiu

Jau daug metų Vilkaviškio dekano prel. Vytauto Gustaičio iniciatyva rengiamas dekanato moksleivių religinės literatūros skaitymo konkursas „Verba mea auribus percipe, Domine“ („Išgirsk mano žodžius, Viešpatie“). Šiemetinis konkursas yra vienas iš pirmųjų renginių, skirtų artėjančiam Vilkaviškio Katedros konsekracijos 10-mečiui.


Pasaulinis jaunimo susitikimas Ženevoje

Ignė Rotautaitė

Grupė jaunuolių iš Lietuvos
Ženevoje sutiko Naujuosius metus

Kol visi planavo, kur praleisti žiemos atostogas ir sutikti Naujuosius metus, mums pasitaikė puiki proga atostogas praleisti Šveicarijoje, pailsėti bei pasisemti naudingų žinių pasauliniame jaunimo susitikime.

Į Ženevą buvo kviečiamas jaunimas nuo 16 iki 35 metų. Lietuvai šiame susitikime atstovavo apie 900 žmonių. Tiesa, anykštėnai į tokią kelionę leidosi pirmą kartą. Galbūt todėl mes buvome tik keturi: Joana Juodviršytė, Edgaras Dūdėnas, Gabrielė Griauzdaitė ir šių eilučių autorė.


Jaunųjų ūkininkų susibūrimas

Petras IVANOVAS

Susitiko Zarasų ŽŪM moksleivė
Arvydė Andrijauskaitė, Ignalinos
r. Linkmenų pagrindinės mokyklos
dešimtokė Živilė Bikutė, Suvieko
pagrindinės mokyklos ketvirtokas
Marius Ruseckas, salakietė
Eglė Sadauskaitė ir Kotryna
Juozėnaitė iš Baibių
pagrindinės mokyklos
Autoriaus nuotraukos

Zarasų rajono Salako pagrindinėje mokykloje aktyviai veikia jaunųjų ūkininkų būrelis, vadovaujamas mokytojos Aušros Šileikienės. Jame net dvi dešimtys jaunųjų salakiečių. Įvairiausiuose užsiėmimuose jie ne tik mokosi auginti daržo ir sodo gėrybes, bet ir pagarbos duonai, žemdirbio triūsui. Juk žemdirbys ne tik sėjo, pjovė, augino duoną, bet ir ugdė geriausius papročius, tradicijas ir savybes – tautiškumą, dorovę, darbštumą.

Į Salaką pas jaunuosius ūkininkus dažnai atvyksta pasimokyti, pabendrauti bendraminčiai iš kitur. Prieš porą metų į Jaunųjų ūkininkų sąjungos surengtą bitininkų stovyklą buvo susirinkę jaunieji bitininkai.


Ovidijus iš Kretingos pranciškonų gimnazijos

Gimnazistas Ovidijus Žalys

Su Kretingos pranciškonų gimnazijos abiturientu Ovidijumi ŽALIU susitikome Radviliškyje, po konferencijos ,,Te paminklai netyli“. Sužavėjo vaikino kūrybinis darbas ,,Aš einu senelių ir tėvų kančių pramintu taku“. Trumpai bendravome. Jo mamos, ekspedicijos į Sibirą, Krasnojarsko kraštą, vadovės Valerijos ŽALIENĖS tada nekalbinome – skubėjo į susitikimą su radviliškiečiais tremtiniais.

Ovidijau, prašome trumpai supažindinti su savo šeima.

Esu iš keturių asmenų šeimos. Mama Valerija, tėtis Pranas, sesuo Olivija ir aš. Esu skubantis, lekiantis, nenustygstantis vietoje žmogus. Stengiuosi dalyvauti projektuose, susitikimuose, mėgstu filmuoti, fotografuoti, montuoti videomedžiagą ir ją pateikti žiūrovams, vaikščioti kojokais Kretingos teatro-studijoje „Atžalynas“.


Mokiniai piešė Vasario 16-ąją

Dr. Aldona Kačerauskienė

Lauros Mazurevičiūtės (16 metų,
Druskininkų „Ryto“ gimnazija,
mokytoja Ramunė Sadauskienė) plakatas

Antrus metus iš eilės Signatarų namai skelbia atviruko ir plakato konkursą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai – Vasario 16-ajai paminėti. Anot konkurso sumanytojos, Lietuvos nacionalinio muziejaus Signatarų namų vedėjos Meilutės Peikštenienės, prieškario Lietuvoje nespėjo prigyti tradicija sveikinti vieniems kitus Vasario 16-osios proga. Iš to meto likę tik keli proginiai atvirukai, kurių reprodukcijas prieš kelerius metus išleido Lietuvos nacionalinis muziejus. Šio konkurso tikslas – paskatinti moksleivius susidomėti XX a. pradžios mūsų šalies valstybingumo istorija, o visuomenę – sveikinti vieniems kitus Valstybės atkūrimo šventės proga.


Iš mažens moko gerumo

Jau antrus metus Advento metu Varėnos „Žilvičio“ lopšelyje-darželyje rengiama akcija „Saldainis draugui“. Susitariama gerus darbelius daryti darželyje, šeimoje, išreikšti meilę ir pagarbą draugams.

Auklėtojos paragino tėvelius, kad savo vaikučiams papasakotų apie kenčiančius, skurstančius ar našlaičius ir paskatintų su jais pasidalinti saldainiu, t.y. vieną valgau pats, o kitą nešu į darželį ir įmetu į dėžutę „Saldainis draugui“. Taip iki Kūčių pririnko nemažą krepšelį saldainių ir atnešė „Caritas“ globojamiems vaikams.


Šeimų šventė

Sausio šeštoji – Trijų Karalių šventė. Tradicija tapo šią dieną rengti Vilkaviškio vyskupijos šeimų šventę. Šiemet Vilkaviškio vyskupijos Šeimos centras, kuriam vadovauja Lina Braukylienė, penktąjį kartą į šventę pakvietė šeimas iš įvairių vyskupijos parapijų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija