„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. lapkričio 14 d., Nr.11 (108)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gimnazijos vardo suteikimo šventė

Regina Stumbrienė

Nuotaikinga šventė stadione

Spalio 16 dieną buvo švenčiama Kazimiero Paltaroko gimnazijos vardo suteikimo šventė. Vaikai su pačių pasigamintomis dekoratyvinėmis gėlėmis ir balionais nužygiavo į mokyklos stadioną. Direktorės pavaduotoja ugdymui Violeta Dumbrienė  šių metų abiturientams Bertai Dauknytei, Redai Kizaitei, Simonai Balsytei, Dariui Manikui įteikė angelus. (Nuo šiol kasmet bus renkami trys gimnazijos šviesuoliai mokiniai ir trys mokytojai.)


Švietėjiška dešimtokų išvyka

Ligita Trofimovienė,

Troškūnų K. Inčiūros vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja

Troškūnų Kazio Inčiūros vidurinės
mokyklos iniciatyvių dešimtokų grupė
prie Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės
bibliotekos
G. Šibirkštienės nuotrauka

Troškūnų Kazio Inčiūros vidurinės mokyklos iniciatyvių dešimtokų grupė, gavusi lėšų projektui ir sumaniusi leisti mokyklos laikraštį, dabar pačiame darbų įkarštyje. Išėjus antrajam laikraščio „Troškūnaitis“ numeriui, jaunosios korespondentės Justina, Virgailė, Solveiga ir Rimgailė su savo pagalbininkais, bičiuliais, mokyklos bibliotekininke ir lietuvių kalbos mokytojomis susiruošė į ekskursiją po Panevėžio ir Kėdainių kraštus.


Šventasis Raštas literatūros pamokoje

Marija JAKULEVIČIENĖ,

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos mokytoja

Dabarties visuomenėje vis labiau įsigali materialūs poreikiai, valdžios elitas, kuriam svarbiausios vertybės – pinigai, jėga, prabanga, pramogos. O žmogus tapo tarsi priedu prie materialinių dalykų. Humanistinės vertybės – dvasingumas ir žmoniškumas – šiandien tampa vis didesniu deficitu, bendravime dominuoja puikybė, savęs demonstravimas ir tuščiagarbiškumas. Vieni prieš kitus be atokvėpio konkuruojame, įrodinėjame pranašumą, kuris didesnis, reikšmingesnis, svarbesnis, galingesnis, garbingesnis… Dėl žmoniškumo stygiaus sunku susikalbėti, trūksta pagalbos, geranoriškumo, užuojautos, artimo meilės. Suglumęs mąstai: nejaugi neliko nieko švento šiame sumaterialėjusiame pasaulyje?


Atmintis – dovana išėjusiesiems

Nijolė Kulėšienė

Projekto „Misija Sibiras 08“ dalyviai
tvarko lietuvių tremtinių kapus Serebrove

Spalio 20-25 dienomis Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijoje buvo vykdomas projektas „Atmintis – dovana tiems, kurie jau išėjo“. Jį rengė dorinio ugdymo metodinės grupės tikybos ir etikos mokytojai. Projekto tikslas – ugdyti dvasines ir tautines vertybes, pagerbti mirusiųjų atminimą, dalyvauti šv. Mišiose už mirusius gimnazijos mokytojus ir mokinius, aplankyti kapines, prisimenant žuvusius už Lietuvos laisvę, skatinti gimnazijos ir Šv. Kryžiaus (karmelitų) parapijos bendradarbiavimą.


Aukštojo mokslo labirintuose

VU studentė Olga Suprun

Užvakar Lietuvos studentų organizacijų lyderiai, jaunimo organizacijų atstovai, moksleivių atstovai ir visi kiti, kuriems rūpi povidurinio švietimo sistemos reforma, rinkosi į jaunimo suvažiavimą–pasitarimą, kur drauge mėgino suderinti Lietuvos jaunimo poziciją aukštojo mokslo reformos klausimu. Suvažiavimo išvakarėse „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras Visockas kalbino vieną svarbiausių suvažiavimo organizatorių Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto studentę Olgą SUPRUN.


Mokytojas ir Mokinys

Margarita ŠEVELIOVA

I

Gilus ruduo. Pirma buvo biologija, paskui dvi psichologijos. Klasėje dega šviesa, todėl nesuprasi, ar rytas, ar jau vakaras. Nesinori nieko, mokytojo žodžiai sklinda kaip per rūką. Norisi nebent kavos. Psichologijos mus moko jauna šlykšti tetulė, kažkokia apsileidus ir negraži. Pamokos pabaigoje ji užsiminė, kad šiandien kažkokia svarbi religinė šventė.

– Anksčiau, – sakė ji, –  niekas nebūtų leidęs tikėti Dievu.


Atsinaujinimo dienoje –
apie santuoką

Spalio 19-ąją, sekmadienį, Kaune, Vytauto Didžiojo universitete vyko Atsinaujinimo diena „Santuoka: ar du taps viena?“ Į ją pakvietė „Gyvųjų akmenų“ bendruomenė ir Lietuvos šeimos centras. Renginyje gausiai dalyvavo šeimos iš įvairių Lietuvos vietų, kai kurios ir su savo atžalomis, taip pat tie, kurie prisideda prie šeimų stiprinimo. Išskirtinai daug dalyvavo jaunimo, viltingai bylojusio, jog dalis jaunų žmonių Lietuvoje stengiasi svarstyti santuokos ir šeimos klausimą gyvenime. Tikra šeimų, krikščioniškos bendrystės švente tapusioje Atsinaujinimo dienoje per tūkstantį dalyvių šlovino Viešpatį, klausėsi konferencijų, žiūrėjo spektaklį, diskutavo ir liudijo darbo grupėse.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija