„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. kovo 18 d., Nr.3 (136)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šv. Kazimiero dorybių pramintu taku

Jurgita Paulauskaitė,

Ukrinų ateitininkų kuopos globėja

Renginio dalyviai su kunigais
Juozu Deveikiu ir Egidijumi
Jurgelevičiumi po šv. Mišių
prie Ukrinų Šv. Antano
Paduviečio bažnyčios

Kovo 4 dieną į Šv. Kazimiero Ukrinų ateitininkų tradiciškai rengiamą šventę sugužėjo ateitininkai iš Mažeikių, Sedos, Pikelių, Viekšnių ir Ylakių. Progų švęsti netrūko: žurnalui „Ateitis“ – 100 metų, sukanka 375 metai, kai šv. Kazimieras paskelbtas Lietuvos globėju (1636 m.), jau 20 metų gyvuoja Ukrinų ateitininkų kuopa.

Ateitis su „Ateitimi“ – taip prisistato 100 metų jubiliejų švenčiantis, bet vis dar jaunas žurnalas „Ateitis“. Leidinys, prieš šimtą metų davęs vardą ateitininkų organizacijai, šiuo metu yra pranokęs Ateitininkų federacijos veiklos ribas ir tapęs patikimu jaunuomenės palydovu. „Ateityje“ rašoma jaunimui, apie jaunimą arba pats jaunimas rašo „Ateičiai“. Žurnalas siekia ugdyti dorą, intelektualų, kūrybiškai mąstantį žmogų (jaunimą), puoselėjantį krikščioniškąsias vertybes.

Labiausiai „Ateities“ žurnalas žavi savo ištikimybe pamatinėms vertybėms: tiesai, grožiui, gerovei, ant kurių jau 100 metų statoma krikščioniška pasaulėžiūra. Keičiasi žurnalo straipsnių kūrėjai, keičiasi redaktoriai, keičiasi skaitytojai, keičiasi žurnalo viršelis ir apimtis, tačiau išlieka pradininkų idėjos: siekti dvasinio atgimimo, „ugdyti tvirto būdo, jautrios sielos ir išlavinto proto asmenybes, kurios pajus momento reikalavimus ir pasielgs taip, kaip reikalauja principai ir sąžinė“ (Adolfas Damušis). Žurnalas žavus savo idėjiškumu, potraukiu dvasinei gelmei, nepaperkama drąsa „Visa atnaujinti Kristuje!“ Taip nenusilenkdamas šiandieninei sekuliarizacijai žurnalas išlaiko savo ištikimus skaitytojus, kurie puoselėja krikščioniškąsias vertybes, kelia klausimus ir ieško atsakymų. Taip „Ateitis“ tampa dvasiniu vedliu.

Telšių vyskupijos ateitininkų dvasios vadas kun. Juozas Deveikis paskaitoje „Gyvenimas Tiesoje – surakina ar išlaisvina?“ gvildeno šv. Kazimiero mintį: Po Dievo labiausiai reikia gerbti Tiesą. Siekiant galutinio gyvenimo tikslo, išlikti Tiesoje įmanoma, jei su kiekvienu žmogumi elgsiuosi kaip su Dievu, nes kiekvienas esame sukurtas pagal Jo paveikslą.

Telšių vyskupijos ateitininkų valdybos pirmininkas Paulius Auryla priminė, kaip Tėvynės ir Dievo meilė atsispindėjo šv. Kazimiero asmenybėje, paakino sekti Jo pavyzdžiu ir palinkėjo iki Šv. Velykų daryti gerus darbus ir tapti kokybiškesniais žmonėmis.

Dirbdami grupelėse šventės dalyviai diskutavo, ką reiškia gyventi Tiesoje ir kaip jiems pavyksta to pasiekti, kūrė receptą, kaip išlikti Tiesoje. Pristatydami savo išvadas moksleiviai ne tik apibendrino išgirstas paskaitas, bet ir pasidalijo savo patirtimi.

Šv. Mišiose ateitininkų įžodį davė ukriniškiai Vilma Pralgauskaitė, Simona Vydeikaitė, Aurimas Jokubauskas, Ignas Pocevičius ir Ernesta Valančauskaitė iš Mažeikių. Bendra malda, darni giesmė sustiprino ryžtą geriems darbams.

Agapėje sušildė ne tiek karšta arbata, kiek nuoširdus bendravimas. Etnografinio ansamblio „Kvėstė“ (vadovė Jūratė Šiaulienė) rateliai, šokiai ir žaidimai taip suartino jaunimą, kad vieni kitiems siūlė vis linksmesnes užduotis.

Kartu klausydami paskaitų, melsdamiesi ir švęsdami, praturtiname vieni kitus. Pikelių ateitininkai padovanojo Lauryno pagamintą medį, linkėdami, kad augtume ir klestėtume, o užklupti audrų ir vėtrų pajėgtume nuolankiai pasilenkti.

Bendraminčių dėka galime kūrybiškiau vykdyti projektą TAPK (Tobulėk. Auk. Pažink. Kurk.), kuriame dalyvauja Ylakių, Viekšnių bei Ukrinų ateitininkai. Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos skautijos ir Ateitininkų federacijos bendradarbiavimo su mokyklomis stiprinimo, ugdant jaunų asmenų pilietiškumą ir tautiškumą, programa aprėpia 4200 mokinių iš visos respublikos ir tęsis iki 2012 m. kovo 11 dienos. Tad bendra veikla tik įsibėgėja. Ateitis gimsta dabartyje.

Ukrinai, Mažeikių rajonas
Jurgitos Paulauskaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija