„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. kovo 18 d., Nr.3 (136)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Skaitykla

Premija įteikta studentei

Bronius VERTELKA

G. Petkevičaitės-Bitės viešosios
bibliotekos direktorė Rima
Maselytė (kairėje) K. Barėno
literatūros premijos laureatės
diplomą įteikė vilnietei
studentei Ievai Toleikytei

Sausio 12-ąją Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje buvo įteikta  Kazimiero Barėno literatūros premija vilnietei studentei Ievai Toleikytei už apsakymų knygą „Garstyčių namas“ ir paminėtos rašytojo, vertėjo, spaudos darbuotojo K. Barėno 103-osios gimimo metinės.

Bibliotekos direktorė Rima Maselytė  supažindino su K. Barėno gyvenimu ir veikla, o bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos centro vadovė Ilona Mažylytė pristatė bibliotekai dovanotą jo palikimą.

K. Barėno literatūrinė premija, kurią 2007 metais įsteigė G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, teikiama kasmet už per paskutiniuosius dvejus metus parašytą geriausią jauno autoriaus prozos knygą. Ją jau gavo prozininkė ir dramaturgė Laura Sintija Černiauskaitė už romaną „Benedikto slenksčiai“ ir prozininkas Andrius Jakučiūnas už romaną „Tėvynė“. Trečioji premija atiteko Ievai Toleikytei. Vilniuje gimusi kūrėja baigė Šv. Kristoforo vidurinę mokyklą, šiuo metu Vilniaus universitete studijuoja skandinavistiką (danų filologiją).

I. Toleikytės prozą skaitė J. Miltinio dramos teatro aktorius Petras Kežys, buvo rodomas panevėžiečio Virginijaus Benašo videofilmas.

Premiją bei laureatės diplomą I. Toleikytei įteikė K. Barėno literatūros premijos komisijos pirmininkė bibliotekos direktorė Rima Maselytė. Prozininkė ir vertėja Birutė Jonuškaitė, kalbėdama apie I. Toleikytės knygą akcentavo, jog autorė – jau laisvos Lietuvos vertybė, rašanti sodriai, taupiai ir įdomiai ir yra viena geriausių šalies jaunosios kartos prozininkių. Premijos laureatė dėkodama už kūrybos įvertinimą  sakė, kad tai didžiulė atsakomybė jai pačiai, todėl neturinti kitų apvilti bei simuliuoti gyvenimo, simuliuoti rašymo. „Man dar tik 21-eri“, – nuoširdžiai šypsojosi nedidukė smulkaus sudėjimo vilnietė studentė. I. Toleikytės apsakymų knyga „Garstyčių namas“ su autorės autografu liko bibliotekos knygų fonde.

Renginyje grojo  Vytauto Mikalausko menų mokyklos fleitininkių ansamblis, vadovaujamas Julijos Maksimec.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija