„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. kovo 18 d., Nr.3 (136)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Seminarijų naujienos

Pašaukimų rekolekcijos

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija surengė jau tradicinėmis tampančias pašaukimų rekolekcijas. Šiomis rekolekcijomis siekiama jaunus žmones supažindinti su pašaukimu kunigystei ir priminti pašaukimo šeimai kilnumą. Rekolekcijos vyko dvi dienas. Rekolekcijų dalyviai atvyko vasario 12 dienos rytą. Susirinko 13 jaunuolių nuo mokyklinio amžiaus iki tų, kurie jau perkopę 30 metų.

Kun. Jurgis perskaitė įvadą į rekolekcijas: pristatė rekolekcijų reikšmę, pasidalino patirtimi iš pirmųjų savo rekolekcijų bei padrąsino būti atviriems Dievo balsui. Įdėmiai išklausę įvadinę konferenciją visi patraukė pasižvalgyti po seminarijos patalpas. Ekskursiją po seminariją vedė diak. Mindaugas, kuris kiek ilgiau stabtelėjo koplyčioje, bibliotekoje bei kompiuterių klasėje. Šiose patalpose klierikai praleidžia didelę dalį savo laiko – meldžiasi, studijuoja.

Vėliau visi susirinko į koplyčią švęsti Eucharistijos. Šv. Mišias aukojo ir homiliją sakė kun. Vaclovas. Remdamasis dienos Evangelija celebrantas kunigystės pašaukimą apibūdino kaip gyvenimą Dievo artumoje, iš šios artumos kunigas turi mokėti paimti  iš Dievo ir duoti  žmonėms.

Po pietų konferenciją rekolekcijų dalyviams skaitė seminarijos dvasios tėvas kun. Rimgaudas. Šioje konferencijoje Biblija tapo raktu į žmogaus pašaukimą.

Po konferencijos dalyviai susirinko į koplyčią Švč. Sakramento adoracijai. Smilkalų dūmais ir aromatu prisipildžiusioje koplyčioje suklupę jauni vyrai meldėsi šv. Faustinos mintimis apie eucharistinį Kristų, giedojo giesmes bei tyloje mąstė ir kėlė savo mintis Dievo link.

Pavakary konferenciją tęsė seminarijos rektorius kunigas Žydrūnas. Jis kalbėjo apie visiems žmonėms bendrus pašaukimus į gyvenimą, į šventumą ir analizavo, kaip surasti savo pašaukimo kelią.

Vėliau rekolektantai koplyčioje susėdo priešais Išganytojo ikoną ir meldėsi Dievo tautos liturgines valandas. Visi galėjo pajusti bendruomeninės maldos dvasią ir jėgą, kai psalmės įtraukia į maldos ritmą.

Po seselių pagamintos skanios vakarienės prasidėjo pašaukimų vakaras, kuriame savo pašaukimo mozaiką dėliojo kun. Julius Sasnauskas OFM. Pasak tėvo Juliaus, į pašaukimą galima žiūrėti per dvasingumo, sociologijos, psichologijos ar istorinių aplinkybių prizmę, tačiau jis žvelgdamas į savo paties kelią, kuris jį vedė į vienuolyną bei kunigystę, mato, kad tai yra glaudžiai susijusių dalykų visuma, kurią Viešpats kiekvienam parengia asmeniškai.

Antroji diena prasidėjo ryto malda koplyčioje. Po maldos dalyviai turėjo laiko pamąstyti apie Samuelio pašaukimą, pagalvoti apie tai, kokiais būdais Dievas juos kalbina.

Papusryčiavę visi nužingsniavo į aktų salę, kur 9.30 val. prasidėjo klierikų vedama konferencija – diskusija. Pradžioje dalyviai žiūrėjo filmą apie kunigo tarnystę „Žmonių žvejai“, o paskui išgirdo klieriko pasakojimą, kaip jis atpažino pašaukimą į kunigišką gyvenimą. Po tokios įžangos rekolekcijų dalyviai galėjo pateikti klausimus apie gyvenimą seminarijoje ir kitus jiems rūpimus dalykus.

Priešpiet visi susirinko į koplyčią švęsti sekmadienio Eucharistijos. Šv. Mišias aukojo ir homiliją sakė seminarijos rektorius. Remdamasis skaitiniu iš Pirmojo laiško korintiečiams kun. Žydrūnas kalbėjo, kad svarstant pašaukimą iškyla tikrumo klausimas. Jis drąsino būti atviriems priimant dovanas, kurias Kristus yra paruošęs kiekvienam iš mūsų, nes tik Jam priklauso visos „autorinės teisės“ dėl žmogaus gyvenimo ir jo dalyvavimo išganymo plane.

Rekolekcijos baigėsi pietumis ir po jų įvykusiu aptarimu. Kiekvienas turėjo galimybę pasisakyti, nes refleksija padeda sukurti platesnį to paties dalyko supratimą. Visi dalyviai tvirtino, kad rekolekcijų laikas jiems buvo naudingas: vieniems atsakė į klausimus, kitiems iškėlė naujų klausimų, dar kitus paskatino veržlumui gyvenime. Įdomi detalė, kuri gali pasirodyti gana keista – bene visiems rekolekcijų dalyviams labai patiko tyla. Daugelį taip pat sužavėjo kunigo Juliaus liudijimas apie kunigystės kelionę ir klierikų pasidalinimas mintimis apie seminaristų gyvenimą.

Susitikimai su garbiais dvasininkais

Vasario 15 dieną Kauno kunigų seminarijoje svečiavosi apaštalinis nuncijus Baltijos šalyse arkivyskupas Luigi Bonazzi. Ganytojas dalijosi savo įspūdžiais iš seminarijos laikų, ragino tapti tikrais Dievo vyrais ir pabrėžė bendruomeniškumo svarbą tiek klieriko, tiek kunigo gyvenime. Nuncijus išsamiai atsakė į klierikų klausimus.

Vasario 25 dieną seminarijoje lankėsi Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupas dr. Mindaugas Sabutis. Svečias papasakojo apie Evangelikų liuteronų Bažnyčios Lietuvoje padėtį, aptarė svarbiausius iššūkius, kurie nesvetimi ir Romos Katalikų Bažnyčiai – tai menkas tikinčiųjų sąmoningumas, krikščioniškos praktikos ir kasdieninio gyvenimo vertybių nesutapimas. Vyskupas išsamiai ir noriai atsakinėjo į klierikų klausimus apie bendradarbiavimą su Lietuvos Katalikų Bažnyčia, skirtingas liuteronizmo sroves. Svečias padėkojo už šiltą priėmimą ir ragino, kad tikėjimas netaptų ideologija, nes mus visus vienija Kristus.

Seminarijos bendruomenės viešnagė Marijampolės specialiuosiuose globos namuose

Kovo 2 dieną Kauno kunigų seminarijos bendruomenė lankėsi Marijampolės specialiuosiuose globos namuose, kuriuose gyvena garbingo amžiaus sulaukę dvasininkai ir Bažnyčios tarnautojai.

Klierikai kartu su šių namų gyventojais šventė šv. Mišias, šventimui vadovavo seminarijos prefektas kun. Kęstutis Genys, koncelebravo visi globos namuose gyvenantys dvasininkai. Sakydamas homiliją kan. Juozas Barkauskas prisiminė tą dieną minimą šventąjį Lietuvos globėją karalaitį Kazimierą, ragino nebijoti iššūkių, sekti kilniu šventojo pavyzdžiu. Pasibaigus Eucharistijai prel. Antanas Maskeliūnas, kan. Juozas Barkauskas, kun. Zigmantas Gustainis pasidalijo mintimis apie tai, kas yra kunigystė, koks prasmingas nueitas pašaukimo kelias su savo ganomaisiais dalijantis ne tik maldos, bet ir duonos rieke. Seminaristai susirinkusiems papasakojo apie seminariją, dalijosi mintimis apie pašaukimą. Vėliau kartu pietauta. Viešnagė baigėsi trumpa malda Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje prie palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio relikvijų.

Pagal katalikai.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija