„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. balandžio 15 d., Nr.4 (137)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rinkosi rajono ateitininkai

Laima SENDRAUSKIENĖ

Skuodo rajono ateitininkai
Mosėdžio gimnazijoje

Kalba Kūlupėnų klebonas
kun. Mindaugas Nausėda

Ateitininkai prieš darbą grupėse
žaidė pagal vėliavos spalvas

Kovo 11-ąją  į renginį „Myliu Lietuvą“ Mosėdžio gimnazijoje rajono ateitininkų kuopų dalyvius iš Aleksandrijos, Daukšių, Ylakių, Šačių, Skuodo, Viekšnių pakvietė Mosėdžio arkivyskupo Pranciškaus Karevičiaus ateitininkų kuopa ir jo sumanytoja Telšių vyskupijos katechetikos centro metodininkė Margarita Petrauskaitė. Tądien buvo paminėta atkurtos Nepriklausomybės šventė, Lietuvos ir jaunimo globėjas šv. Kazimieras ir šiais metais švenčiami Viešpaties gailestingumo metai.

Renginys prasidėjo V. Kudirkos tautiška giesme ir Ateitininkų himnu. Dalyvių rankų riešai buvo papuošti tautinėmis vėliavos spalvų juostelėmis. Pasak M. Petrauskaitės, geltona juostelė – žiburys, žalia – viltis, raudona – dalijimasis artimo meile.

Susirinkusiuosius pasveikino ir lietuvybės istoriją apžvelgė buvęs Skuodo dekanato jaunimo dvasios tėvas, o dabar Kūlupėnų parapijos klebonas kun. Mindaugas Nausėda. Žavėjo paprastai ir jaunimui suprantamai aiškinamos tiesos. Pasak kunigo, paskutinysis prisikėlimas ir laisvės atgavimas – vienas sunkiausių. Nors tikėjimas galutinai ir nebuvo išrautas, jis tapo pasyvus. Šiemet tarp  dvidešimtmetį minėjusių Laisvės gynėjų nemažai jaunimo, kuris tokios laisvės, kuri prieš du dešimtmečius buvo iškovota, nebesiektų. Tačiau, žvelgdamas į gausų susirinkusiųjų būrį, kunigas sakė, jog kiekviename jų – besipildanti viltis, sudėta į ateitininkų himno paskutinį posmelį: „ateitį regim Tėvynės laimingą.“

Ypač aktualiai ir nuotaikingai tądien pažiūrėtas vaizdo reportažas iš apklausos, atliktos Mosėdyje. Ateitininkė Sandra Staniūtė klausinėjo už save  jaunesnius, vyresnius, brandžius ir žilo plauko sulaukusius mosėdiškius apie tai, kaip jie švenčia Kovo 11-ąją, kas toks buvo šv. Kazimieras, ką jie yra girdėję apie ateitininkų organizaciją, apie vyskupų šiemet paskelbtus Viešpaties gailestingumo metus. Atsakymai pribloškė daug labiau nei Juro Jankevičiaus „Klausimėlis“. Žinoma, ne visi paklaustieji nežinojo, ko buvo klausiama. Stulbino atsakymai, kad valstybingumo dieną vėliavos kelti nereikia, nes gyvena vienkiemyje, kaime, kad šventė vėliavos pakėlimu ir baigiasi...

Vėliau susirinkusiems ateitininkams kalbėjęs Telšių vyskupijos ateitininkų valdybos pirmininkas Paulius Auryla nurodė  ne vieną veiklos kryptį. Ypač iškalbingai jo žodžiai skambėjo po ką tik parodyto filmuko: ateitininkų įtikinamam žodžiui darbo – į valias. P. Auryla akcentavo, jog ne tik šios, bet ir daugybės kitų švenčių švęsti nebemokame, nes „visiškai sugriautas sekmadienis, nebeskiriama laiko nei Dievui, nei bendruomenei“. Juk valstybės gimtadienio šventė – tokia pati, kaip bet kurio iš mūsų gimtadienis. O juk gimtadienio nė vienas nenori švęsti vienas.

Vėliau svečias pakomentavo ir ateitininkų  veiklos projekto „Tapk“ (tobulėk, auk, pažink, kurk) esmę. Ši projektinė veikla sujungė puspenkto tūkstančio jaunimo įvairiose jaunimo organizacijose visoje Lietuvoje. „Tapk“  tikslas – akcentuoti patriotiškumą, tautiškumą, liaudiškumą, rengti jaunimo pažintines ekskursijas, stovyklas ir parodyti jauniems žmonėms, kaip yra prasminga švęsti šventes. Projekte dalyvauja 14 aktyvių Žemaitijos kuopų. Ir čia aktyviausias Skuodo dekanatas. Projektas tęsis iki 2012 metų.  

Prie renginio „Myliu Lietuvą“ tądien prisijungė  Skuodo dekanato jaunimo dvasios tėvas  kun. Donatas Žukauskas, Šačių parapijos klebonas kun. Kęstutis Pajaujis, Mosėdžio parapijos klebonas kun. Liudvikas Dambrauskas.

Mosėdis, Skuodo rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija