„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. gegužės 13 d., Nr.5 (138)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Tautinių dainų konkursas – sektinas pavyzdys

Algimantas Zolubas 

Vertinimo komisija: Rita Balčiūnienė,
Aloyzas Gureckas, Bronislovas Jankauskas,
Alfredas Guščius, Petras Žiupsnys

Dalyviams dėkoja Lazdynų
vidurinės mokyklos direktorė
Marija Klimaševska, Seimo
narys Kazimieras Uoka,
organizacinio komiteto
pirmininkas Rimantas Skaistis

Renginį sveikina Vilniaus
miesto savivaldybės tarybos
narys Algis Strelčiūnas

Solistai Elžbieta Guščiūtė
ir Emilis Korickis

„Minties“ gimnazijos ansamblis
traukia dainą iš širdies

Lazdynų vidurinės mokyklos ansamblis

Scenoje – pradinukai

Įvairios visuomeninės organizacijos (tarp jų ir Lietuvos sąjūdžio (LS) Vilniaus miesto Lazdynų klubas) ne kartą kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl apleisto pilietinio bei tautinio patriotinio ugdymo mokyklose, dėl pasipriešinimo okupacijoms istorijos pamokų įvedimo į programas, dėl to prie ministerijos net buvo surengtas piketas.

Mokykla pagal priimtas programas suteikia žinių, tačiau dora ir sveika gyvensena, bendruomeniškumas, patriotiškumas, pilietiškumas programose mažai teliečiami. Moksleiviai nenusimano apie valstybę, jos saugumą, savarankiškumo būtinybę, apie patriotizmą ir valstybės gynimo būtinybę. Labai skaudu, kad jaunuoliai mokykloje ir už mokyklos ribų dėl neugdomo bendruomeniškumo yra susvetimėję, nuolat patiria patyčias, neatsparūs žalingiems poveikiams (tabakui, alkoholiui, kas skaudžiausia – mirtinam narkotikų poveikiui). Valstybėje yra sudaromos įvairios prevencinės programos, įtraukta daugybė organizacijų, švaistomos lėšos, bet nesusivokiama, kad be auklėjimo, be mokinių sąmoningumo ugdymo, jų pačių įsijungimo į veiklą pastangos neveiksmingos.

Švietimo ir mokslo ministras, Vilniaus miesto Lazdynų rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys Gintaras Steponavičius šioje apygardoje turi gražų pavyzdį, kurį galėtų įsakmiai siūlyti mokykloms. Jau penkioliktus metus Vilniaus Lazdynų, Panerių ir Trakų Vokės lietuviškose, rusiškose ir lenkiškose mokyklose LS Lazdynų klubas valstybinių ir tautinių dienų proga organizuoja rašinių bei piešinių patriotine tematika ir tautinių liaudies dainų konkursus. LS Lazdynų klubo entuziasto Rimanto Skaisčio pastangomis iš rėmėjų gautomis lėšomis kasmet konkursų prizininkams bei aktyviems jų mokytojams organizuojama 3–4 dienų kelionė į Lietuvos pajūrį, kelionės metu dar organizuojamos įvairios pažintinės ekskursijos.

Balandžio 28-ąją Motinos dienos proga, Lazdynų vidurinės mokyklos salėje vyko tautinių liaudies dainų konkursas. Lazdynų klubui konkursą parengti padėjo Lazdynų vidurinė mokykla, Lazdynų bendruomenės savivaldija, seniūnija, TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio Lazdynų skyriai. Konkurse dalyvavo šešių mokyklų moksleiviai. Renginį sveikino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, buvęs Lazdynų seniūnas Algis Strelčiūnas. Beveik dvi valandas trukusį įspūdingą koncertą salė priėmė labai šiltai, atliktas lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis dainas lydėjo gausūs plojimai. Vertinimo komisija (Alfredas Guščius, dainininkas, poetas, Bronislovas Jankauskas, choro dirigentas, kompozitorius, Petras Žiupsnys, choro vadovas, muzikantas, Aloyzas Gureckas, muzikos mokytojas, dainininkas, Rita Balčiūnienė, mokytoja, Seimo nario padėjėja) išklausiusi konkursines dainas paskirstė vietas.

 Pirmų–ketvirtų klasių ansamblių grupėje pirmoji vieta atiteko Sausio 13-osios vidurinei mokyklai (vadovė Ilona Baltušnikienė), antroji – „Svajos“ pradinei mokyklai (vadovė Aleksandra Nebolsina), trečioji – Lazdynų vidurinei mokyklai (vadovė Svetlana Zapolska). 5–11 klasių ansamblių grupėje pirmoji vieta skirta „Minties“ gimnazijai (vadovė Irena Stanevičienė), antroji – Lazdynų vidurinei mokyklai (vadovė S. Zapolska) ir trečioji – Trakų Vokės vidurinei mokyklai (vadovė Janina Siurplytė). 5–11 klasių solistų grupėje pirmoji vieta atiteko Lazdynų vidurinės mokyklos moksleivėms Evelinai Novikovai ir Karolinai Fediuchinai (vadovė S. Zapolska), antroji – „Versmės“ vidurinės mokyklos moksleiviams Elžbietai Guščiūtei ir Emiliui Korickiui (vadovė Alfreda Cechanovič), trečioji – Lazdynų vidurinės mokyklos moksleivei Monikai Rinkevič (vadovė Diana Boguško).

Visiems konkurso dalyviams buvo įteikti dalyvio pažymėjimai, nugalėtojams – diplomai  ir padėkos mokytojams. Kvietimas į poilsinę-pažintinę kelionę bus įteiktas netrukus. Renginyje dalyvavęs Seimo narys signataras Kazimieras Uoka jaunuosius atlikėjus pakvietė  surengti koncertą Seime.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija