„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2011 m. gruodžio 16 d., Nr.12 (145)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

LDK pilių maketai – puiki Lietuvos istorijos pamoka

Audronė V. Škiudaitė

Atidaryme dalyvavusių moksleivių
grupė prie vieno eksponato

Parodos atidarymas Seime

Parodos atidaryme kalba
Seimo narys Gintaras Songaila
(kairėje), dešinėje – Seimo
narys Kazimieras Uoka, centre –
konkurso sumanytojas Lietuvos
Didžiosios Kunigaikštystės
parko draugijos pirmininkas
Algimantas Birbilas

Kijevo pilis.
Rozalimo vidurinė mokykla

Čartorisko pilis. Vilniaus
Verkių specialioji mokykla

Lucko pilis. Paberžės
„Verdenės“ vidurinė mokykla

Trakų pusiasalio pilis.
Šeduvos gimnazija

Veliuonos pilis. Kazlų Rūdos
pagrindinė mokykla

Trakų salos pilis. Akmenės gimnazija

Liubčios pilis Baltarusijoje.
Lietuvos kurčiųjų
ir neprigirdinčių ugdymo centras

Kreivoji pilis. Vilniaus
„Žemynos“ gimnazija

Dubysos (Bubių) pilis
Šiaulių rajone. Šiaulių raj.
Bubių pagrindinė mokykla

Punios pilis. Alytaus
profesinio rengimo centras

Alšėnų pilis Baltarusijoje

Šių metų pradžioje paskelbtas respublikinis istorinis mokyklų konkursas „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais (LDK pilių ir tvirtovių maketai)“. Konkurso organizatoriai – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės parko draugija, draugija „Pilis“, judėjimas „Aš Lietuvai“, organizatoriai-rėmėjai: leidyklos „Alma litera“ ir „Šviesa“, UAB „Banelituras“, „Eko Banga“, Lietuvos kredito unijos. Konkurso globėjai: LR Seimo nariai Gintaras Songaila ir Kazimieras Uoka.

Konkursu siekta stiprinti vaikų ir jaunimo meilę Tėvynei per jos praeities pažinimą, tautiškumą, kantrybę ir pasiaukojimą, skatinti jų bendravimą, kūrybiškumą. Konkurso dalyviai buvo skirstomi į keturias grupes: vidurinės mokyklos, pagrindinės mokyklos, gimnazijos ir specialiosios mokyklos.

Konkursui mokyklų komandos privalėjo pateikti pasirinktos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilies maketą M: 1:125, 1:150, kuriame vaizduojama pilis ir jos teritorija. Medžiagos turėjo būti artimos originalui (medis, molis, stiklas, kerpės, samanos ir t.t. Konkurso finalui komandos paruošė žodinius savo maketų pristatymus. Kartu su maketu reikėjo pateikti foto albumą ir CD laikmeną, kuriuose užfiksuotas maketo kūrimo procesas.

Šiame konkurse dalyvauti sutiko daugiau kaip 40 Lietuvos bendrojo lavinimo gimnazijų ir mokyklų, maketus sukūrė – 36. Juos vertino ekspertų komisija, už geriausius balsavo visi parodos dalyviai. Buvo vertinamas maketo atitikimas originalui, meniškumas, darbo kruopštumas.

Taigi gruodžio pradžioje Seime veikė iki šiol neregėta paroda – eksponuoti lietuviškų pilių modeliai, kuriuos kūrė jaunimas – moksleiviai. Ir tai buvo puikiausia istorijos ir meilės tėvynei pamoka – ir tiems, kurie gamino, ir tiems, kurie žiūrėjo. Tai buvo pavasarį paskelbto konkurso rezultatas. Smulkiau apie tai paprašėme papasakoti konkurso sumanytoją ir vykdytoją Algimantą Birbilą, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės parko draugijos pirmininką:

„Lietuvos spaudoje jau esame skelbę apie savo idėją – netoli Trakų kurti LDK miniatiūrinių pilių parką. Informavome apie tai ir Lietuvos valdžios institucijas. Dėl krizės reikalai nepajudėjo, todėl nutarėme apsiriboti šiek tiek mažesnio pobūdžio renginiu – respublikinį mokyklų konkursą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“. Norėdami surengti konkursą įsteigėme LDK parko draugiją – asociaciją, kuri gali gauti paramą. Aš esu jos pirmininkas. Kartu su Paberžės Verdenės vidurinės mokyklos direktore Vanda Nivinskiene parengėme konkurso nuostatus. Ji mane įtikino, kad mokyklos tikrai įsijungs. Iš tiesų taip ir atsitiko. Nuostatus išsiuntėme 1150 Lietuvos mokyklų, taip pat – ir pradinėms. Atsiliepė apie 50 mokyklų. Rokiškio J. Tumo-Vaižganto mokykla padarė du maketus – atkūrė Olykos pilies XVI ir XVIII a. vaizdą.

Konkursą paskelbėme sausio mėnesį, o lapkričio 28 d. oficialiai atidarėme parodą Seime ir apdovanojome nugalėtojus.

Vertinimo kriterijai buvo: originalumas, atitikimas masteliams, buvusiai piliai, istoriniam laikotarpiui. Galėjo būti pavaizduota ir pilies teritorija. Buvo labai rimta vertinimo komisija – akad. prof. Eugenijus Jovaiša, Valdovų rūmų paramos fondo įkūrėjas ir pirmininkas Edmundas Kulikauskas, žinomas rašytojas, „Skomanto“ serijos knygų leidėjas Kazys Almenas, visuomenininkas Mindaugas Masaitis, istorikas Tomas Baranauskas, archeologas Eugenijus Skrupskelis, Napalys Kitkauskas, visiems žinomas architektas, praktiškai parengęs Valdovų rūmų atstatymo projektus.

Pirmą vietą pagal visus kriterijus laimėjo M. K. Čiurlionio menų mokykla. Jų maketas nuostabus – jame ir pilis, ir pilių teritorija, ir netgi Barbora Radvilaitė bei Žygimantas Augustas, kuriuos sukūrė tuo metu, pavasarį, 1 klasėje besimokiusi Urtė Aliukaitė. Antrą vietą laimėjo Rozalimo (Pakruojo r.), mokykla – kūrė Kijevo pilies (XVI–XVII a. – didžiausios to laikotarpio LDK pilies, turinčios 15 bokštų) maketą. Trečią vietą – Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centras Vilniuje, kūręs Liubčios pilies (Baltarusijoje) maketą. Ketvirta vieta atiteko Panevėžio „Šaltinio“ mokyklai už Jazloveco pilies Ukrainoje maketą.

Visos mokyklos taip pat gavo specialius prizus. Trakų pilį sukūrė Akmenės gimnazija, – praktiškai pusę metų dirbo vienas dvyliktokas, padedamas draugo. Tą maketą jau nori įsigyti Trakų muziejus, bet mes kol kas nežadame, nes paroda visus metus keliaus po Lietuvą. Pageidavimus maketus eksponuoti yra išreiškę muziejai, kitos organizacijos, Užsienio reikalų ministerija. Susidomėjo net baltarusiai, opozicijos veikėjai. Šiuo metu ten vyksta tautinis pakilimas, labai domimasi istorinėmis šaknimis. Tiesa, jie istoriją traktuoja kitaip, bet mes randame bendrą kalbą.

Kartu su paroda keliaus ir šeši maži maketai – Panevėžio „Šaltinio“ mokykla viduramžių pilių maketus darydavo ir anksčiau tad sutiko paskolinti.

Atskira istorija – pilys, pavaizduotos paveiksluose. Norėdami žmones sudominti tuo konkursu, mokykloms, kurios atsiliepė į kvietimą, pavasarį surengėme ekskursiją į Ukrainą – aplankyti ten esančias LDK pilis. Važiavo dalies atsiliepusių mokyklų atstovai – apie 40 žmonių. Su jais vyko ir Gytis Markutis – dailininkas, technologijų mokytojas. Jis taip susižavėjo ta idėja ir visą vasarą tapė LDK pilių paveikslus. Nutapė 14 puikių paveikslų. Jie labai gražiai papildo maketų parodą“.

Jono Paršeliūno ir Vytauto Visocko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija