„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. sausio 16 d., Nr.1 (182)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Vilniuje – šeimų šventė „Šeimadienis“

„Šeimadienio“ atidarymo giesmė

Šventės dalyviai turėjo galimybę
pasiklausyti kelių atlikėjų koncerto

Motinos Teresės seserys su mokinėmis
iš Eišiškių lenkiškos ir Stanislovo
Rapolionio lietuviškos gimnazijų.
Jų vadovės – mokytojos Vieslava
Petrauskienė ir Nijolė Jotko

„Expo zonoje“ – žurnalo „Mylėkite
viens kitą“ ir laikraščio
„XXI amžius“ pristatymas

Praėjusį šeštadienį pirmą kartą Vilniaus arkivyskupijos organizuotas „Šeimadienis“ į Vilniaus „Litexpo“ parodų rūmus sutraukė gausius žmonių būrius.

Renginys prasidėjo dar išvakarėse, kai Vilniaus arkivyskupija neįprastoje vietoje – Katedros varpinėje – pristatė Šeimos festivalį „Šeimadienis“. Šiuo renginiu žmonės buvo kviečiami skirti laiko šeimai ir neutralioje erdvėje naujai pažvelgti į Bažnyčią.

Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas kviesdamas į džiaugsmo šventę, kalbėjo: „Visi esame šeimos nariai ir, jei norime patirti šeimos džiaugsmą, turime skirti tam laiko. Reikia skirti laiko atpažinti vienas kitą, skirti laiko atpažinti mūsų dovanas, talentus, kuriuos turime“.

Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centro direktorius Algis Petronis akcentavo, jog renkantis „Šeimadienio“ pranešimų temas siekta, kad jos būtų aktualios įvairiai auditorijai: ir jaunoms šeimoms, ir vaikus auginančioms, ir vyresnio amžiaus žmonėms, paaugliams, jaunimui. „Pranešimų temos – sutuoktinių santykiai, vaikų ugdymas, vyresnio, pensinio amžiaus žmonių gyvenimas. Kalbėta ir jautriomis temomis, pavyzdžiui, atleidimas šeimoje arba nevaisingumo problema“, – sakė Šeimos centro vadovas.

Beje, bene pilniausia salė susirinko žmonių paklausyti pranešimo „Ar tave vis dar myliu, arba ką gi man mylėti tavyje?“, kurį skaitė kun. Ričardas Doveika.

Arkivyskupas šiame Šeimos metų baigiamajame renginyje kvietė pažvelgti į Bažnyčią kitaip: pamatyti Bažnyčioje esančias tarnystes. Jis ragino žmones atsisakyti stereotipų, susiformavusių apie Bažnyčią vaikystėje kaip apie vietą, kur sekmadieniais teikiami sakramentai, – ir tai yra tiesa, – bet Bažnyčioje yra žmonėms, šeimoms skirtų tarnysčių, kurias koordinuoja parapijos ir centrai.

Renginio koordinatorė Jolanta Ramonienė pabrėžė, kad įvairių tarnysčių prisistatymai „Expo zonoje“ – išskirtinė šio renginio dalis – beveik 200 iniciatyvų, veikiančių Vilniaus arkivyskupijoje. Tai yra gyvi žmonės, kurie veikia, bendrauja, draugauja, yra veiklų, kurios yra paprastos, žmogiškos, žemiškos, bet kartu įkvėptos tikėjimo.

Beje, lygiomis sąlygomis kartu su kitomis katalikiškos žiniasklaidos priemonėmis čia savo stendą turėjo ir „XXI amžius“ bei žurnalas „Mylėkite viens kitą“.

Renginyje veikė „Caritas“ Gailestingumo kavinė, kuriai vilniečiai kviesti kepti pyragus, veikė „Muziejus be sienų“ (Bažnytinio paveldo muziejus). Lietuvos kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupai ir vyskupai bei kunigai aukojo šv. Mišias, vakarą užbaigė Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertas. Visą dieną lankytojai galėjo kalbinti kunigus ir vienuolius, užduoti jiems aktualių klausimų.

Arkivyskupas akcentavo, kad „Litexpo“ galbūt yra patogesnė aplinka susitikti, paklausti, susipažinti tiems, kurie nesilanko bažnyčioje. „Popiežius Pranciškus mus ragino „išeiti iš zakristijų“. Kaip tik čia yra savotiškai evangelizacinis renginys susitikti ir parodyti, kuo Bažnyčia gyvena, kad Bažnyčia iš tikrųjų yra šeima. Iš jai padovanoto laiko, iš tarnystės ateina labai gilus ir didelis džiaugsmas, žmonės atranda gyvenimo prasmę“, – teigė arkivyskupas G. Grušas.

Edvardo ŠIUGŽDOS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija