„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. sausio 16 d., Nr.1 (182)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Gyvena kalėdinio laikotarpio džiaugsmu

Kelionėje kartu su parapijos
klebonu kun. Sauliumi Paliūnu

„Tylu, ramu, žvaigždė Betliejaus šviečia / Viršum tvartelio, virš pilkos uolos: / Ji spinduliuoja ir kiekvieną kviečia / Ateiti ir sušilt prie jos.“

Krašuona

Kalėdų varpai ką tik nuskambėjo, gimęs kūdikėlis Jėzus pripildė visų širdis džiaugsmo ir šilumos. Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje apsilankė ir maži, ir dideli pasveikinti gimusio vaikelio. Klebonas, Šiaulių vicedekanas kun. Saulius Paliūnas pasirūpino, kad būtų atnaujintos visos prakartėlei priklausančios statulėlės. Šiemet prakartėlė atrodė švytinti ir spindinti lyg nauja. Kilo graži idėja, kad vaikai bandytų pavaizduoti prakartėlę savo piešinėliuose. Greitai bažnyčios sienos pasidabino Kuršėnų miesto mokyklų mokinių ir vaikų lopšelių-darželių auklėtinių darbais. Čia kiekvienas atėjęs galėjo pasidžiaugti vaikų rodoma meile gimusiam Jėzui. Kalėdų eglutę puošė vaikai, klebonas nupirko įvairiausių spalvų girliandų. Po Bernelių mišių apsilankė ir Kalėdų Senelis, vaikus apdovanojo saldžiomis dovanėlėmis.

Nepajutome, kaip greitai prabėgo Adventas. Jis buvo kupinas ramybės, susikaupimo. Tai – gero, šilto bendravimo laikotarpis. Adventą pradėjome Micaičių kultūros namuose vykusia popiete „Kas nušvis Advento naktį?“ Šių eilučių autorės ir tikybos mokytoja Aušra Nemunaitė kultūros namų meno vadovės Ritos Andruškevičienės buvo pakviestos vesti vakaronę bendruomenei. Joje dalyvavo ir Micaičių parapijos klebonas kun. Alionidas Budrius.

Šiltas Advento popietės „Keturių adventinių žvakių istorijos“ susitikimas vyko Kuršėnų miesto poliklinikoje įsikūrusije neįgalių žmonių grupėje „Spindulys“. Joje dalyvavo parapijos klebonas Saulius Paliūnas. Draugystė su miesto poliklinika tęsiasi jau antri metai. Čia visada esame laukiami su vaikais. Jie parodo meninę programėlę. Buvome pakviesti į popietę su Trečiojo amžiaus universiteto dalyviais.

50 Drąsučių ir Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklų mokinių aplankė įžymias Lietuvos šventoves – Šiluvą, Palendrių vienuolyną, Tytuvėnų ir Kelmės bažnyčias. Kelionės gidas buvo mūsų klebonas. Niekas kitas taip įdomiai nebūtų papasakojęs kaip jis. Šiluvos parapijos namuose mūsų laukė karšta arbata. Sukalbėję maldą, vaišinomės prie bendro stalo.

O kur dar jaunimo rekolekcijos Advento laikotarpiu? Tai – gera galimybė jaunimui susikaupti, pamąstyti, susitikti su kitų parapijų kunigais, pabendrauti su draugais iš kitų mokyklų.

Kuršėnų klebonas, vicedekanas kun. Saulius Paliūnas yra ta varomoji jėga, kuri neleidžia mums, tikybos mokytojams, atsipalaiduoti. Kartu su mumis į veiklą įsitraukia ir vaikai, ir jaunimas. Nespėja mėnuo praeiti, o jau planuojamas kitas renginys. Ir taip visus metus. Niekas nesiginčytų, kad laikas, praleistas su vaikais, yra pats gražiausias.

Spalį buvo suorganizuota piešinių paroda „Šv. Pranciškus – gyvūnų globėjas“, skirta Pasaulinei gyvūnų dienai. Prie Šv. Pranciškaus altoriaus buvo net atskiras kampelis patiems mažiausiems vaikams. Jie čia rado ne tik gyvūnėlių, žaisliukų, bet ir tėveliai galėjo savo vaikams perskaityti gyvūnėlių maldas, prašymus, kad niekada vaikai neatsisakytų savo augintinių, juos globotų. Drąsučių ir Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklų mokiniams ta proga buvo suorganizuota edukacinė išvyka į Naisius. Vaikai galėjo nemokamai pajodinėti žirgais. Jau tapo graži tradicija, kad moksleivių keliones remia ne tik parapijos klebonas, bet ir „Naisių vasaros“ mecenatas Ramūnas Karbauskis.

Mokytojų dienai paminėti buvo aukojamos šv. Mišios už dirbančius ir jau į amžinybę išėjusius mokytojus. Mokiniai sveikino pedagogus, deklamavo eiles.

Klebonas pasiūlė, kad spalio sekmadieniais rožinį kalbėtų vaikai. Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos ketvirtokai atsiliepė į raginimą. Sekmadieniais pusvalandžiu anksčiau prieš šv. Mišias apie 30 vaikų rinkdavosi į bažnyčią kalbėti rožinio. Kiekvienas norėjo sukalbėti bent po vieną slėpinį.

Lapkritis buvo skirtas mirusiems pagerbti. Mokiniai turėjo galimybę dalyvauti Visų Šventųjų ir Vėlinių švenčių paminėjimo procesijose.

Šiemet jau turėjome ir Trijų Karalių šventę bažnyčioje. Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos aštuntokai Tomas Klaudijus Tamašauskas, Benas Janauskas ir Mindaugas Lidys su didžiausiu džiaugsmu atliko savo vaidmenis, o jų auklėtoja Laima Tamašauskienė buvo žvaigždė, kuri parodė ne tik kelią pas gimusį Jėzų, bet ir savo mokinius auklėjo geru pavyzdžiu. Smagu, kad vis daugiau ir daugiau atsiranda tokių sumanių pedagogų.

Šilta ir gera mūsų bažnytėlėje. Tikriausiai taip yra todėl, kad vis dar gyvename Kalėdų dvasia.

Rima Kareivienė,
Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos tikybos mokytoja,

Daiva Gailiūtė,
Drąsučių mokyklos tikybos mokytoja Rimos Kareivienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija