„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. gegužės 15 d., Nr.5 (186)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apdovanoti gražiausių laiškų autoriai

Susisiekimo ministerijoje apdovanoti Tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso nacionalinio etapo laureatai. Šiemet geriausio laiško formos rašinio autoriumi tapo Trakų rajono Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos auklėtinis Rytis Zakševskis.

„Šio konkurso dalyvius vienija supratimas, koks svarbus žmonijai reiškinys buvo ir yra laiškas. Šiandien daug kas tvirtintų, kad laiškų neberašo. Netiesa – mes jų rašome dar daugiau. Laiškas tiesiog pakeitė savo formą, o šiuolaikinės technologijos jam suteikė žaibišką greitį. Didžiuojuosi jaunimu, kuris šiame nuolat kintančiame pasaulyje laiškus rašo ne tik elektroninėmis priemonėmis, bet ir ranka. Linkiu juos rašyti ir ateityje, ir tegul jų turinys būna prasmingas ir nuoširdus“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Šių metų epistolinio rašinio tema „Parašyk laišką, kokiame pasaulyje nori užaugti“ konkurso nugalėtoją R. Zakševskį įkvėpė pagvildenti ir labai skaudžią, tačiau šiuo metu itin aktualią temą – patyčias mokykloje.

 „Lietuvos pašto“ generalinė direktorė Lina Minderienė teigė, kad kelerius metus bendradarbiauja su organizacija „Gelbėkit vaikus“. „Esame projekto „Saugi mokykla“, skatinančio mažinti patyčias šalies mokyklose, rėmėjai, tad Ryčio rašinėlis mums buvo labai artimas, – sakė L. Minderienė. – Džiugu, kad vaikai supranta, kokia didelė problema yra patyčios, ir patys aktyviai prisideda prie jų mažinimo ir geresnės aplinkos kūrimo savo mokyklose“.

R. Zakševskio rašinys išverstas į prancūzų kalbą ir išsiųstas Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautiniam biurui, kur bus vertinamas tarptautinės komisijos. Antrajam šio konkurso etapui teikiami visų pasaulio šalių mokinių rašiniai. Antroji vieta atiteko Sigitai Juravičiūtei iš Dūkšto mokyklos (Ignalinos r.) ir Kamilei Danielevičiūtei iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos. Trečioji vieta skirta dviems Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos auklėtinėms – Dijai Emilijai Onusaitytei ir Emai Čibirkaitei bei Ryčiui Skamarakui iš Varėnos rajono Matuizų vidurinės mokyklos.

Už taisyklingą, sklandžią ir stilingą kalbą S. Juravičiūtei ir D. E. Onusaitytei atiteko Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atminimo dovanos.

Epistolinio rašinio konkursas organizuojamas dviem pakopomis. Pirmasis – nacionalinis – etapas vyksta Lietuvos mokyklose. Nacionalinio etapo nugalėtojo rašinys siunčiamas Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautiniam biurui dalyvauti antrajame – tarptautiniame – konkurso etape.

Tarptautinį jaunimo epistolinio rašinio konkursą nuo 1971-ųjų rengia Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautinis biuras kartu su Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO. Lietuvoje epistolinio rašinio konkursą organizuoja AB „Lietuvos paštas“ kartu su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru. Konkurso partneriai – Susisiekimo bei Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos edukologijos universitetas ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija