„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. gegužės 15 d., Nr.5 (186)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Linksma diena nušvito

Vaikų Velykėlių šventė Kuršėnų parapijoje
kartu su klebonu Sauliumi Paliūnu

Kiekviena šalis ar tauta turi savas tradicijas ir papročius, kuriuos perduoda iš kartos į kartą, kurie lemia tautos kultūros išlikimą. Papročiai ir tradicijos visada siejo senelius ir anūkus, tėvus ir vaikus, brolius ir seseris, perdavė vyresniųjų patirtį jaunesniems. Kiekviena parapija puoselėja nuo seno išlikusias tradicijas ir kuria naujas.

Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje šešti metai (nuo pat Šiaulių vicedekano klebono kun. Sauliaus Paliūno paskyrimo į parapiją) vyksta vaikų Velykėlės. Klebono iniciatyva pradėtos rengti vaikų ir jaunimo šventės jau tapo gražia tradicija, giliai įleido šaknis.

„Linksma diena mums nušvito!“ – taip pavadinta šeštoji vaikų Velykėlių šventė balandžio 9 dieną sukvietė visus Kuršėnų miesto vaikų lopšelių-darželių ugdytinius ir Drąsučių, Kuršėnų mokyklų mokinius, vadovus, auklėtojus ir mokytojus, vyresniuosius broliukus ir sesutes, senelius, parapijiečius, svečius į Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią kartu švęsti. Susirinko apie 700 vaikų, o gausiausias būrys (net 260 mokinių) buvo iš Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos. Prieš šv. Mišias atėję vaikai galėjo šventoriuje papuošti velykinius medelius savo pagamintais margučiais, gėlytėmis, pavasario akcentais. Bažnyčios sienos buvo padabintos vaikų piešinukais. Miesto lopšelių-darželių ugdytiniai ir mokyklų pradinių klasių mokiniai įsijungė į organizuojamą darbų parodą velykine tematika. Parapijiečiai, atėję į šv. Mišias, galėjo pasidžiaugti vaikų darbeliais.

Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. Saulius Paliūnas. Melstasi už susirinkusius parapijos vaikus, ligonius, tuos, kurie negalėjo ateiti. Akcentuota maldos ir sekmadienio svarba, priminta, kad visa šeima turi ateiti drauge į bažnyčią. Klebonas palinkėjo geros nuotaikos, gražaus bendravimo ir neišdildomų akimirkų. Vaikų lūpomis skaitomas Dievo Žodis, visuotinė malda palietė kiekvieno tikinčiojo širdį. Patiems mažiausiems parapijiečiams ilgai išliks atmintyje bažnyčioje esanti rimtis, susikaupimas, nedidelis vaikiškas šurmulys. Kuršėnų lopšelio-darželio „Buratinas“ mažieji ugdytiniai rimtai nusiteikę ir su pagarba savo rankutėse atnešė prie Dievo altoriaus stalo aukas, įdėję dalelę savo širdies ir meilės.

Po šv. Mišių ir klebono palaiminimo, margučių pašventinimo prasidėjo iš anksto tikybos mokytojų (šių eilučių autorių ir Pavenčių mokyklos tikybos mokytojų Aušros Nemunaitės ir Remigijaus Čepo) suorganizuoti ir sumanyti įvairūs žaidimai, estafetės, muzikiniai rateliai, kurie vyko šventoriuje, o bažnyčioje buvo skirtas kampelis piešti, spalvinti, aplikuoti margučius. Kiekvienas vaikas galėjo pasirinkti sau pagal amžių tinkamą užsiėmimą. Velykų Bobutė – Kuršėnų Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro direktorė Birutė Poškienė – apdovanojo margučių ridenimo nugalėtojus, o už mįslių įminimą, už eilėraščio posmą, už gražiausią margutį, už šmaikštų žodį taip pat laukė prizai.

Saldžiomis dovanomis buvo apdovanota kiekviena dalyvavusi klasė, lopšelio-darželio grupė. Klebonas įteikė dalyvavusioms mokykloms ir darželiams padėkos raštus.

Šventės rėmėjas ir sumanytojas buvo Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas kun. Saulius Paliūnas. Saldžios dovanos, visos piešimo ir rašymo priemonės, bažnyčiai puošti akcentai – tik dalis reikmenų, kad šventė įvyktų. Be materialios pagalbos neįmanoma paruošti visam miestui net mažiausio renginio. Esame įsitikinusios, kad mūsų parapijiečiai iš tikrųjų tai vertina ir džiaugiasi, kad jų vaikai ir anūkai turi gražias ir įsimintinas šventes bei galimybę puoselėti tradicijas ir papročius.

„Švinta rytas, teka saulė, / Skamba giesmės po pasaulį, – / Mums Velykos jau atėjo, / Aleliuja suskambėjo“, – skamba Velykų giesmėje.

Rima Kareivienė,
Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos tikybos mokytoja,

Daiva Gailiūtė,
Drąsučių mokyklos tikybos mokytoja

Stasio Navicko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija