„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. liepos 10 d., Nr.7 (188)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

„Vyšnaitė ant vyskupijos pyrago“

Biržiečiai Lietuvos jaunimo dienose

Biržų jaunimas su vyskupu Arūnu
Poniškaičiu ir savo vikaru
kun. Ernestu Želviu

Biržų jaunimas Lietuvos
jaunimo dienose Alytuje

Pagrindinės Jaunimo dienų šv. Mišios

Biržų jaunimas su klebonu
kun. Algiu Neverausku prie
Truskavos Šv. Dvasios bažnyčios

Birželio 27–28 dienomis Dzūkijos sotinėje Alytuje vyko Lietuvos jaunimo dienos (LJD). Tai – jaunų žmonių tikėjimo šventė, kai visi susiburia į kartu. Jauni žmonės drąsiai patvirtina, atnaujina krikščionišką įsipareigojimą Dievui, sakydami Jam „Taip“. Tai – atradimų dienos Bažnyčioje. Jaunimo dienų šūkis – „Kur jūsų lobis, ten ir jūsų širdis“, logotipe atsispindi du pagrindiniai simboliai – širdis ir kryžius.

Į širdies lobio ieškojimų dienas vyko didžiausia šių septintųjų Jaunimo dienų grupė Lietuvoje – 85 Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos jaunuoliai, lydimi vadovų Tomos ir Manto, Sandros, Jūratės, Jolantos, Giedros. Biržiečiai išsiskyrė minioje savo apranga – mėlynomis marškinėliais ir geltonomis skarelėmis su LJD ženklu. Grupės koordinatorius ir pagrindinis vadovas Biržų vikaras kun. Ernestas Želvys sugalvojo aprangos logotipą, ruošė jaunuolius šiam susitikimui su Jėzumi ir bendraminčiais iš visos Lietuvos. Kunigas Ernestas pasirūpino, kad kelionė į Jaunimo dienas neprailgtų ir būtų įdomi. Autobusuose, džiugiai nusiteikę, šurmuliavo jaunuoliai, mėgaudamiesi įvairiais skanėstais. Atvykusius į Alytų mus pasitiko LJD savanoriai ir nurodė tolimesnę renginio eigą. Užsiregistravę ir pasiskirstę į teminių susitikimų grupes, buvome apgyvendinti miesto mokykloje. Alytaus sporto ir rekreacijos centre vyko šventės atidarymas. Arena sutalpino 6000 dalyvių. Sveikinimo žodį tarė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila bei Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius. Meninių kompozicijų, šokio, giesmių fone žaismingai pristatomi Jėzaus Kalno pamokslo palaiminimai, intarpuose pristatant visas Lietuvos vyskupijas bei kariuomenės ordinariatą.

Papietavę buvome kviečiami į katechezę „Širdies instrukcija“. Joje jaunimui labiausiai patiko vyskupo Kęstučio Kėvalo kalba, pamokymai apie svarbiausius gyvenimo dalykus – meilę, drąsą, ištvermę, tikėjimą... Vyskupas sveikino visus čia atvykusius. Taip jau yra, jei patiri meilę žemėje. Žmogus, priimantis Dievo meilę, tampa neįveikiamas, nes Jėzus jau nuleido dangų į žemę. Dievo meilė yra daugiau negu ištarti žodžiai. Žaismingai jaunatvišką vyskupo kalbą pertraukia gausūs plojimai, o jis toliau pasakoja patirtos Dievo meilės liudijimus, užgieda „Dievas – tai Meilė...“ ir kviečia nebijoti, mini kryžiaus didybę, kviečia atrasti savyje talentus ir atpažinti juos, ragina kurti Tėvynę suprantant, jog esi mylimas!..

Draugystės su Dievu vakaras: auditoriją arenoje sužavi tėvas vienuolis kunigas iš Amerikos Stan Fortūna. Jis, grodamas gitara ir giedodamas šlovinimo giesmes, kviečia visus meilei, nes jos mums reikia! Jis cituoja popiežiaus Pranciškaus laišką, kuriame metamas iššūkis priimti pasaulį kaip asmeninį kentėjimą, nes pasaulyje daug kančios, pabrėžia, kad šį vakarą visi galime prisiliesti prie didelės Dievo galios, galime atverti širdis tai galiai, kad susilpnintumėme melą, dėl kurio bijome sakyti tiesą. Nuodėmė žudo, o mes negalime gyventi be meilės! Mes turime nužudyti nuodėmę! Anot šv. Jono Pauliaus II, nuodėmė yra laisvės išniekinimas ir išnaudojimas, ji yra atsisakymas patirti Tikrąją Meilę!.. Tėvas pakviečia Susitaikymo Sakramento šventimui.

Tai, kas vyksta arenoje, pranoksta lūkesčius! Šimtai kunigų, apsupti jaunuolių, ketinančių susitaikyti su Dievu ir savimi. Pokalbiai, apsikabinimai ir ašaros akyse!.. Yra Lietuvoje tūkstančiai ieškančių ir mylinčių jaunų širdžių!

Kitos dienos rytą, pailsėję ir papusryčiavę, renkamės Dievo Gailestingumo vainikėlio maldai. Kokia gailestingumo forma geriausia jį išreikšti?.. Blogį nugalėti gerumu! Gailestingumas padeda daryti gerus darbus, o išraiškingiausia forma – atleidimas. Duoti geriau, nei gauti! O kas duoda – tas ir gauna!

Apdovanoti Dievo gailestingumu keliaujame link Didžiojo Lobio. Diaugiatūkstantinė LJD minia, nešina kryžiumi, pajuda į Rotušės aikštę. Eisenoje ir Tiberiados brolių vedamas asiliukas – Dievo iš meilės sukurtų kūrinių, simbolis. Su Jėzumi drauge keliaujame švęsti Eucharistijos. Aikštėje aukojamos šv. Mišios. Jose dalyvauja apaštalinis nuncijus Lietuvoje, Lietuvos vyskupai, kunigai, garbingi svečiai, LJD dalyviai ir gausybė tikinčiųjų. Visi jie džiaugiasi Lietuvos jaunimu, kviečia ieškoti lobio ir duoti dovanai – tarnauti. „Lobis esame mes Dievo akyse, mums lobis yra Dievas. Būtina nukreipti žvilgsnį į Dievą. Tam reikia tyros širdies. Atverkime savo širdis! Tepripildo jas Dievas, kad jos būtų tikras lobis!“ – homilijoje kalbėjo Lietuvos Vyskupų Konferencijos Jaunimo pastoracijos tarybos pirmininkas vyskupas Arūnas Poniškaitis. Po šv. Mišių vyskupijų dekanatų atstovams įteikiamos padėkos.

Dvi nuostabios dienos, pripildžiusios širdis gausaus dvasinio lobio! Vilkaviškio vyskupas, dėkodamas Biržų jaunimui, pasidžiaugia, kad Biržai – lyg vyšnaitė ant Panevėžio vyskupijos pyrago! Viešpats ir mes visi dalinamės savo lobiais, Jo palaima telydi visus visą gyvenimą, tepadeda suprasti, kas gera ir teisinga, kad taptume verti būti su dangaus išrinktaisiais.

Biržiečiams šventė tik įpusėjo, nes kunigas Ernestas suorganizavo dar vieną galimybę pabūti drauge visiems kartu ir Dievo artumoje – kelionę į Truskavą. Vietos klebonas kun. Audrius Vogulis mus apgyvendino rekolekcijų namuose. Praleidžiame smagų vakarą žaisdami, dalyvaudami vadovų sugalvotose įvairiose rungtyse, skaniai vakarieniaudami iš Biržų atvežtais šeimininkės Reginos Ukrinienės šašlykais. Kitą rytą Biržų klebonas kun. Algis Neverauskas aukojo šv. Mišias. Jis džiaugėsi ir ragino: „Dievas pradėjęs jumyse gerą darbą, tegu jus palaimina, kad taptumėte tvirtais Bažnyčios pamatais“. Kunigas Ernestas, apibendrindamas visų trijų dienų veiklą, kviesdamas kartu su truskaviečiais melstis už geradarius, dėkojo vadovams ir rėmėjams. Papietavę, nusifotografavę, dėkingi ir pilni įspūdžių, laimingi grįžome į namus.

Ypatinga Biržų jaunimo padėka kun. E. Želviui už įvairiapusę pagalbą, vedimą į šią šventę. Jo dėka mes patyrėme didelį džiaugsmą! Tai nepakartojama ir neužmirštama! Išsiskirdami pažadėjome ruoštis pasaulinėms Jaunimo dienoms, nes tai patirti verta!

Be rėmėjų pagalbos nebūtume galėję leisti sau turiningai ieškoti lobio... Nuoširdžiausia padėka pirmiausia Dievui, Biržų rajono savivaldybei, Seimo nariui Aleksandrui Zeltiniui, Viktorui Rinkevičiui, Adolfui Rinkūnui, Stanislovui ir Rimai Mačiulskiams, Kęstučiui Isakui, Vaclovui Briedžiui, kun. Audriui Voguliui, Reginai Ukrinienei, gyd. Elenai Šakelienei, Erminai ir Algimantui Trimakams, „Biržų duona“ vadovui Viktorui Kurganovui, Petrui ir Eglei Balčiūnams, informaciniams rėmėjams „Šiaurės rytai“ ir „Biržiečių žodis“.

Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos jaunimo vardu –

Gabrielė Džiugaitė ir Viktorija Vasiliūtė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija