„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. liepos 10 d., Nr.7 (188)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Prasminga kelionė istorijos takais

Šilalės ateitininkai su Šiaulių
vyskupu Eugenijumi Bartuliu

Gegužės 25-osios rytą Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos ateitininkai sėdo į mokyklinį autobusą ir išvyko į Šiaulių koncertų salę ,,Saulė“ stebėti Šiaulių dramos teatro vienos dalies muzikinį spektaklį ,,Žanos d‘Ark misterija“. Koncertų salėje šilališkius pasitiko Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir nuoširdžiai bendravo.

Kai kurie į spektaklį vyko nusiteikę gana skeptiškai, tačiau jį pamačius nuomonė visiškai pasikeitė. Spektaklio metu susipažinome su drąsios, atsidavusios Dievui ir Bažnyčiai nepaprasto kovingumo merginos Žanos d‘Ark (1412–1431), dar vadinamos Orleano mergele, gyvenimo istorija. Ji – garsi prancūzų patriotė, anglų sudeginta ant laužo kaip eretikė, o paskui reabilituota Šventojo Sosto. Būdama keturiolikos Žana ėmė girdėti dangiškus balsus, kad reikia vaduoti Prancūziją iš anglų okupacijos. Po dvejų metų ji savanoriškai prisistatė kariuomenes vadovybei ir išsakė savo tikslą – išgelbėti Prancūziją. Orleanas buvo išvaduotas dieviškos pagalbos ir Žanos d‘Ark dėka. Buvo pasiektos ir kitos pergalės. Tačiau netrukus ji buvo savų išduota priešams anglams. 1910 metais popiežius Pijus X ją paskelbė palaimintąja, o 1920 metais Benediktas XV – šventąja.

Po spektaklio Šilalės ateitininkai užsuko į Katedrą, buvo ir ,,Aušros“ muziejuje. Ten gidas papasakojo apie archeologinius radinius, jų paskirtį. Antrajame muziejaus aukšte ir patys trumpam tapo archeologais – suprato, kad ši profesija reikalauja ypatingo kruopštumo, nes dirbti reikėjo su mentele, šluotele, kol pasisekė smėlyje rasti senienų. Po to reikėjo radinius nupiešti, aprašyti, nustatyti jų paskirtį.

Namo grįžome laimingi, nes puikiai išmokome istoriją apie Žaną d‘Ark bei lietuvių gyvenimą nuo Akmens amžiaus iki Viduramžių.

Darata Šlušnytė,
Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos ateitininkų kuopos vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija