„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. rugsėjo 18 d., Nr.9 (190)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ateitininkų žygis pašaukimo beieškant

Ateitininkai Nasrėnuose,
prieš pradedant žygį.
Dešinėje – jo iniciatorius
kan. Domas Gatautas

Paskutinėmis liepos dienomis daugiau negu 30 ateitininkų iš Kaltinėnų, Viekšnių, Telšių, Šiaulių susiruošė į žygį, skirtą Pašvęstojo gyvenimo metams. Keliauti iš Nasrėnų į Kretingą juos sukvietė ir vedė pagrindinis šio žygio iniciatorius kan. Domas Gatautas ir Telšių vyskupijos Ateitininkų vietovės valdyba. Nasrėnuose, prie garsiojo Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejaus, su jaunaisiais piligrimais bendravo šio muziejaus direktorius Algirdas Čėsna ir Motiejaus Valančiaus vaidmenį įtaigiai atlikęs doc. dr. Petras Bielskis.

Žygiuodami su giesme ir malda į Kretingą, ateitininkai sustojo neseniai pastatytoje Kūlupėnų Šv. Motiejaus bažnyčioje. Apie ją papasakojo klebonas kun. Mindaugas Nausėda.

Kretingoje 20 kilometrų įveikusių piligrimų laukė šv. Mišios ir susitikimas su pranciškonėmis misionierėmis ir broliais pranciškonais senajame Pranciškonų vienuolyne. Jaunieji klausytojai buvo sujaudinti nuoširdžių vienuolių seserų ir brolių liudijimų.

Kitą dieną piligrimai keliavo po Kretingą iš vieno vienuolyno į kitą, kurių šiame ypatingame Žemaitijos mieste iš viso yra net penki. Jie aplankė Švč. Mergelės Marijos, Nepaliaujamos Pagalbos, šv. Pranciškaus seseris, Dievo Meilės misionieres (Motinos Teresės seseris) ir Šv. Klaros vienuolyną. Ateitininkai susikaupę klausėsi pasakojimų apie šių vienuolijų atsiradimą, sužinojo, kaip su jais bendravusios savo gyvenimą Dievui pašventusios moterys suprato, kad šis kelias būtent joms skirtas. Jie galėjo užduoti daugybę klausimų apie vienuolių pašaukimą, gyvenimą ir kasdienybę. Žygio dalyviai Pranciškonų gimnazijos salėje, kur buvo apsistoję nakvynei, dar išklausė išsamios kun. kan. Vyginto Gudeliūno paskaitos apie liturgiją.

Šv. Klaros vienuolyno koplyčioje ateitininkai ir klarisės kartu dalyvavo ir meldėsi vieni už kitus šv. Mišiose, kurias aukojo Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM. Vyskupas kalbėjo apie vienuolį Ignacą Lojolą, kaip tik rugpjūčio 31 dieną minėtą. Jis atkreipė dėmesį, kad jėzuitų, kuriuos ir įkūrė Ignacas Lojola, misija yra visa daryti didesnei Dievo garbei. Pabaigoje vyskupas pasakė, kad ir ateitininkai turi savo ypatingą ir labai gražią misiją – visa atnaujinti Kristuje. Jaunieji ateitininkai išėjo po šv. Mišių įpareigoti viską visur daryti didesnei Dievo garbei, siekti visa atnaujinti Kristuje.

Piligrimystė į Kretingą, šį ypatingą Pašvęstojo gyvenimo miestą, daugeliui dalyvių buvo pirmasis kitos piligrimystės – savojo pašaukimo ieškojimo ir atradimo – žingsnis. Piligriminio žygio dalyviai dėkoja jo organizatoriui, dabar jau Varnių klebonui kun. kan. Domui Gatautui, Telšių vyskupijos Ateitininkų vietovės valdybai, finansiškai jį parėmusiai Lietuvių Katalikų Religinei Šalpai, Ateitininkų federacijai ir Jaunimo reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Loreta Raudytė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija